Ταινίες που ξεχωρίζουν στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η Τίνα Φωτοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και ο Θοδωρής Κουτσαύτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, επιλέγουν τις αγαπημένες τους ταινίες της φετινής διοργάνωσης.

Έπειτα από δύο χρόνια 'πανδημικής κανονικότητας', το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, αυτή η σπουδαία σινεφίλ γιορτή, επιστρέφει ξανά στις σκοτεινές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου, με την προβολή 46 ταινιών που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της γαλλόφωνης κινηματογραφικής δημιουργίας.

Με αυτή την αφορμή, ζητήσαμε από την Τίνα Φωτοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, Θοδωρή Κουτσαύτη, να επιλέξουν έκαστος τις τρεις αγαπημένες του ταινίες από το φετινό πρόγραμμα, εξηγώντας μας το γιατί τις ξεχωρίζει.

Οι τρεις ταινίες που ξεχωρίζει η Τίνα Φωτοπούλου

Ταινίες που ξεχωρίζουν στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Τίνα Φωτοπούλου

Suprêmes / Authentik της Audrey Estrougo

Σύνοψη: 1989. Στα προάστια του Παρισιού, μια παρέα φίλων βρίσκει έναν τρόπο να εκφραστεί μέσα από το κίνημα του hip-hop, που έχει μόλις φτάσει στη Γαλλία. Ο JoeyStarr και ο Kool Shen αρχίζουν να γράφουν στίχους, εμποτισμένους με την οργή που διαπερνά τα προάστια. Οι πυρετώδεις ρυθμοί και οι επαναστατικοί στίχοι τους κινητοποιούν τα πλήθη που συγκρούονται με τις αρχές. Το σχήμα Suprême NTM γεννιέται και μαζί του η γαλλική rap κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα.

'Μεγάλωσα με τον ήχο των Suprêmes NTM καθώς εκείνη την εποχή ζούσα στο Παρίσι. Η ταινία αφηγείται τη γένεση του σχήματος στα προάστια του Παρισιού των 90s αλλά και σηματοδοτεί τη γέννηση του κινήματος hip hop στη Γαλλία. To soundtrack της ταινίας υπογράφει ο Cut Killer, εμβληματικός dj, τον θυμόμαστε από τη σκηνή στο παράθυρο στην ταινία La Haine (Το Μίσος), τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω καθώς πήγαινα στα πάρτι που διοργάνωνε σε καράβια péniches στον Σηκουάνα. Όποιος είναι fan του παλιού καλού hip hop δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ταινία'.

> Διάβασε ακόμα: Στις ντισκοτέκ με τις Γαλλίδες pop stars των 80s

Médecin de nuit / Νυχτερινός γιατρός του Elie Wajeman

Σύνοψη: Ο Mikaël είναι νυχτερινός γιατρός. Φροντίζει ασθενείς σε δύσκολες γειτονιές, αλλά και εκείνους που κανείς δεν θέλει να βλέπει: τους τοξικομανείς. Διχασμένος ανάμεσα στη σύζυγό του και την ερωμένη του, παρασυρμένος από τον φαρμακοποιό ξάδελφό του σε μια επικίνδυνη διακίνηση πλαστών συνταγών Subutex, η ζωή του είναι ένα χάος. Δεν έχει άλλη επιλογή: Aπόψε, πρέπει να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

'Ένα καταπληκτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μίας μόνο νύχτας. Βλέπει κανείς μια πολύ αληθινή πλευρά του Παρισιού, μακριά από τις εικόνες των καρτ ποστάλ και των μουσείων. Και ο χαρισματικός Vincent Macaigne, τον οποίον είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στην Αθήνα το 2014 στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, δίνει για ακόμα μία φορά, μια καταπληκτική ερμηνεία'.

Tokyo Shaking του Olivier Peyon

Σύνοψη: Μάρτιος 2011, ένας τρομερός σεισμός και ένα τσουνάμι πλήττουν το Τόκιο και προκαλούν την καταστροφή της Φουκουσίμα. Η Alexandra, αποσπασμένη σε μια γαλλική τράπεζα στο Τόκιο, αντιμετωπίζει αυτή την πυρηνική κρίση. Διχασμένη ανάμεσα στις διαταγές της εργοδοσίας της και την ανάγκη να προστατεύσει την οικογένειά της, η Alexandra προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο και θα βρεθεί, σχεδόν άθελά της, να υπερασπίζεται μια κάποια έννοια τιμής και αξιοπιστίας.

'Κάπου ανάμεσα στο κοινωνικό δράμα και την ταινία καταστροφής, είναι μια ταινία που κρατάει μια συνεχή ένταση χρησιμοποιώντας αληθινές συγκυρίες. Επίσης, όσοι έχουν πάει στο Τόκιο, που είχα την τύχη να επισκεφτώ το 2010 καθώς ζούσαν εκεί οι γονείς μου, θα αναγνωρίσουν, όχι μόνο γειτονιές και γνώριμες εικόνες της καθημερινότητας εκεί, αλλά και τη νοοτροπία και τον τρόπο που αντιδρούν, ανάλογα με τις καταστάσεις, οι Ιάπωνες, που διαφέρουν παρασάγγας από τους δυτικούς λαούς'.

Οι τρεις ταινίες που ξεχωρίζει ο Θοδωρής Κουτσαύτης

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ FOS fotografie – Kioni Papadopoulou
Θοδωρής Κουτσαύτης

La Traversée / Η φυγή της Florence Miailhe

Σύνοψη: Ένα λεηλατημένο χωριό, μια οικογένεια σε φυγή και δύο παιδιά που χάνονται στον δρόμο της εξορίας... Η Kyona και ο Adriel προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που τους κυνηγούν για να φτάσουν σε μια χώρα με πιο επιεικές καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του μυητικού ταξιδιού τους, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, φανταστικές και πραγματικές, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

'Αδιαμφισβήτητα αριστουργηματική και δυστυχώς πάρα πολύ επίκαιρη. Η δημιουργός καταφέρνει και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη όλη την οδύσσεια της προσφυγιάς μέσα από μοναδικές – πανέμορφες – εικόνες, μπλέκοντας στοιχεία και από τα παραμύθια της Ανατολικής Ευρώπης, χωρίς ποτέ να αφήνει τον θεατή να ξεχάσει την αδικία του πολέμου'.

> Διάβασε ακόμα: Τι μάθαμε από το The Andy Warhol Diaries στο Netflix

Serre moi fort / Κράτα με σφιχτά του Mathieu Amalric

Σύνοψη: Φαίνεται να είναι η ιστορία μιας γυναίκας που φεύγει.

'Ένα ευαίσθητο και μελαγχολικό μυστήριο γύρω από μια μητέρα που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις της. Δεν θέλω να πω περισσότερα ακριβώς για τον ίδιο λόγο που και η σύνοψη είναι τόσο σύντομη. Μια από αυτές τις ταινίες που πρέπει να δεις για να ξετυλίξεις το κουβάρι της ιστορίας τους'.

Robuste / Σθένος της Constance Meyer

Σύνοψη: Όταν το δεξί του χέρι και μοναδικός του φίλος πρέπει να φύγει για αρκετές εβδομάδες, ο Georges, ένας γερασμένος σταρ του κινηματογράφου, πρέπει να συνηθίσει την αντικαταστάτρια του, την Aissa. Μεταξύ του αποθαρρυμένου ηθοποιού και της νεαρής σωματοφύλακα θα αναπτυχθεί ένας μοναδικός δεσμός.

'Είχα την τύχη να ανακαλύψω την ταινία στις Κάννες, στην 60ή Εβδομάδα Κριτικής. Η Déborah Lukumuena (από μόνη της λόγος να δει κανείς την ταινία) και ο Gérard Depardieu συνθέτουν ένα πανέμορφο και απρόσμενο ντουέτο σε μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα για τους ήρωές της'.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - AFFICHE
Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

Info: To 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 29 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου (εισιτήρια με ένα κλικ εδώ) και στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου (εισιτήρια με ένα κλικ εδώ). Αναλυτικές πληροφορίες στο: Festivalfilmfrancophone.gr.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.