Highlander, ένα τέλειο franchise για reboot

Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας. Μέχρι τότε όμως, έχουμε ανάγκη ένα remake.

Στο τέλος θα μείνει μόνο ένας. Η -σχεδόν- αθάνατη φράση των -περίπου- αθάνατων πολεμιστών του Highlander, ίσως θα έπρεπε να ακουστεί και πάλι μετά από την cult περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του 1986, δύο sequels, μία σειρά και δύο ακόμη animations. Πέρα από τα προαναφερθέντα, το franchise έδειχνε να πεθαίνει, εκεί γύρω στα μέσα τη δεκαετίας του 2000, κι ενώ η πρώτη ταινία είχε βυθιστεί στα άδυτα της κινηματογραφικής ιστορίας.

Μήπως ήρθε όμως η ώρα για μία επιστροφή; Πριν λίγες ημέρες, το Deadline ανέφερε πως ο Henry Cavill, μετά τον Superman και το Witcher και πριν (;) τον James Bond, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Lionsgate για το reboot του Highlander, που πιθανότατα θα φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Chad Stahelski (John Wick), σε σενάριο της Kerry Williamson (What Happened to Monday).

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν θα πρόκειται για ολικό remake από την πρώτη ταινία με προοπτική ενός Highlander-verse ή απλά για κάποιο sequel, αλλά σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για ακόμη μία βαριεστημένη προσπάθεια του Χόλιγουντ, που στέρεψε από ιδέες. Γιατί; 

Ένα τέλειο σημείο για επανεκκίνηση

Στην πραγματικότητα, καθώς η γενιά των Millennials παραδίδει τη σκυτάλη στην Gen Z, οι δεκαετίες του 1980 και του 1990, δε μπορούν παρά να αποτελούν δεξαμενές έμπνευσης και ιδεών για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ακριβώς όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και ακριβώς όπως θα συμβεί και στο μέλλον. 

> Διάβασε ακόμη: O Bruce Willis δεν ήταν ποτέ απλά ένας ακόμη action hero

Το Highlander σαν saga είχε αρκετό χρόνο να "ξεκουραστεί". Έχουν περάσει 15+ χρόνια από την τελευταία φορά που ακούσαμε νέα του.

Highlander, ένα τέλειο franchise για reboot
Ο "τηλεοπτικός" Highlander, Adrian Paul.

Ακόμη περισσότερα από το σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει αντίκτυπο στο zeitgeist. Η επιστροφή του λοιπόν -εν αντιθέσει με franchises σαν τα Transformers- μπορεί να γίνει εμπνευσμένα, έπειτα από μία μακρά περίοδο χειμερίας νάρκης.

Επιπροσθέτως, ο κόσμος του Highlander είναι σχεδόν ιδανικός για το σημερινό κινηματογραφικό τοπίο που κυριαρχείται από υπερήρωες και έχει εμμονή με τα εκτεταμένα σύμπαντα. 

The story so far

Για τους αμύητους, η αυθεντική ταινία του Highlander αφηγείται την ιστορία του Connor MacLeod (Christopher Lambert), ενός υπεραιωνόβιου Σκωτσέζου πολεμιστή, που ανήκει σε μία κάστα "περίπου αθάνατων" ανθρώπων, διάσπαρτων σε όλο τον πλανήτη.

Η επιλογή των λέξεων "περίπου αθάνατων" δεν είναι τυχαία: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να σκοτωθούν κι αυτός είναι εάν κάποιος άλλος αθάνατος τους αφαιρέσει το κεφάλι. Όταν συμβεί αυτό, ο αποκεφαλιστής απορροφά την ενέργεια του πρώην κατόχου κεφαλής, σε μία διαδικασία που ονομάζεται Quickening, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ισχυρός.

Πού καταλήγουμε; Ένα μάτσο περίεργοι τύποι με σπαθιά, να μονομαχούν οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, προσπαθώντας να συλλέξουν κεφάλια και δυνάμεις. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που είναι πιο ήρεμοι και απλά προσπαθούν να μείνουν κρυμμένοι.

ΣΟΝ ΚΟΝΕΡΙ ΚΑΙ ΚΡΙΣΤΟΦ ΛΑΜΠΕΡ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΑΙΛΑΝΤΕΡ
Ο Sean Connery και ο Christoph Lambert σαν Ramirez και Connor MacLeod, στην ταινία του 1986.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα που έρχονται στο μυαλό όλων -τουλάχιστον των παλαιοτέρων- όταν ακούν τη λέξη Highlander: Ο Christoph Lambert, ο Sean Connery και ο Adrian Paul.

Οι δύο πρώτοι από τις ταινίες, ο τρίτος από την τηλεοπτική σειρά, που για πολλούς από εμάς ήταν μία από τις ένοχες απολαύσεις, κάποια ανέμελα απογεύματα στο Star Channel.

Μία βελτιωμένη αφήγηση, η εξέλιξη των εφέ, καλογραμμένοι badass ήρωες και old-school μονομαχίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν assets για μία καινούρια προσπάθεια. Ο Stahelski μοιάζει ως ο ιδανικός για να αναλάβει κάτι τέτοιο, κρίνοντας από τα δείγματα γραφής στις τρεις ταινίες του John Wick, με τις πολύ καλά χορογραφημένες σκηνές δράσης και το σωστό focus σε κάθε χαρακτήρα.

> Διάβασε ακόμη: Όσκαρ: 10 πράγματα που δε γνώριζες για το χρυσό αγαλματίδιο

Long story short: Δεν είναι κάθε ιδέα για reboot, κακή, με το Highlander να δείχνει ώριμο και ιντριγκαδόρικο για κάτι τέτοιο. Ναι, θα καλωσορίζαμε ένα restart -με ή χωρίς Cavill- με ορθάνοιχτα μυαλά και σπαθιά έτοιμα για μονομαχίες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης