Πρώτη ματιά στο φετινό φεστιβάλ Καννών

Η 75η διοργάνωση ίσως τελικά να μας επιφυλάσσει μερικές ωραίες εκπλήξεις.

Μπορεί και να ακούγεται ως βλασφημία για τους σινεφίλ του κόσμου τούτου, όμως τελευταία, τα φεστιβάλ στερούνται ενθουσιασμού. Βαρεμάρα, κόπωση, έλλειψη έμπνευσης ή μήπως ένα κοκτέιλ όλων; Με σιγουριά μόνο μπορούμε να πούμε ότι η post-covid περίοδος χωράει περισσότερες πεταλούδες στο στομάχι μας, ειδικά όταν μιλάμε για τις Κάννες. Η επικρατούσα παραφιλοσοφία και το chit chat -για να μην το χαρακτηρίσουμε διαφορετικά- μετά την ανακοίνωση του προγράμματος και των συμμετοχών σχεδόν επισκιάζει την ίδια τη διοργάνωση: Όταν πια φτάνουν οι μέρες του φεστιβάλ, η ενέργεια έχει ήδη αναλωθεί σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, μικροαστισμούς εν έτει 2022 και χιλιοειπωμένα μηνύματα. Για τους σκληροπυρηνικούς μηδενιστές, τα παραπάνω μπορούν να συνοψιστούν σε μία δηκτική φράση: "Η Eurovision του αριστοκρατικού σινεμά".

>Διάβασε ακόμη: Τρεις ταινίες με ελληνικό χρώμα φέτος στις Κάννες

Μία σχετική και ίσως εύλογη δυσαρέσκεια ωστόσο δε δικαιολογεί τόσο αφοριστικούς χαρακτηρισμούς όσο ο παραπάνω για διοργανώσεις που για πολλούς αποτελούν στόχο ζωής. Όσο αναδεικνύονται ταινίες όπως τα Parasite και "Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς" ή γιατί όχι, αιρετικές επιλογές όπως το Titane, η σκουριά απέχει πολύ ως προσδιορισμός για τις Κάννες.

Ευκαιρία λοιπόν, να ρίξουμε μία συνοπτική ματιά σε ό,τι μας περιμένει φέτος.

Το διαγωνιστικό κομμάτι

Ας ξεκινήσουμε με το πιο διάσημο κομμάτι του φεστιβάλ. Οι Κάννες φέτος διορθώνουν τα περσινά προβλήματα, δηλαδή την τρομερή έλλειψη σταρ (το The French Dispatch του Wes Anderson τους είχε μαζέψει όλους) έχοντας δημιουργήσει ένα πρόγραμμα πραγματικά γεμάτο ονόματα. Μεταξύ άλλων συναντάμε τους Jerzy Skolimowski (ένας σπουδαίος 80χρονος πλέον σκηνοθέτης και σεναριογράφος), Arnaud Desplechin  (η περσινή ταινία του δεν είμαστε σίγουροι ότι βλεπόταν), Jean-Pierre Dardenne (στις αρχές των '00s είχε βραβευθεί με δύο Χρυσούς Φοίνικες), David Cronenberg (με Έλληνα συμπαραγωγό τον Πάνο Παπαχατζή των Αργοναυτών και μία ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα), Valeria Bruni Tedeschi και Mario Martone. 

Συμμετέχουν επίσης οι μικρότεροι σε ηλικία Park Chan-Wook, Ruben Ostlund και James Gray. Ο τελευταίος ελπίζουμε να έχει αναγεννηθεί, καθότι λέγεται πως η κινηματογραφική του επιστροφή θυμίζει τις ταινίες που κάποτε έκανε - όπως ο Cronenberg δηλαδή.

Ύστερα έρχονται οι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις των Kirill Serebrennikov, Claire Denis, Kelly Reichardt, Hirokazu Kore-eda και Cristian Mungiu που θεωρητικά διανύουν την καλύτερη περίοδο της καριέρας τους, ενώ οι Lukas Dhont, Tarik Saleh, Saeed Roustaee και Ali Abbasi διεκδικούν το δικό τους μερίδιο προβολής. Ναι, το φετινό διαγωνιστικό δείχνει έξοχα πολυσυλλεκτικό. 

Το Squid Game και οι εκτός συναγωνισμού 

Όταν πρόκειται να κάνεις το ντεμπούτο σου ως σκηνοθέτης ταινίας μεγάλου μήκους, οι Κάννες είναι μία εξαιρετική επιλογή. Κάτι τέτοιο μάλλον είχε κατά νου ο Lee Jung-Jae από το Squid Game και εκεί θα παρουσιάσει το πρώτο του δημιούργημα με τίτλο Hunt κατά τη διάρκεια μίας από τις μεταμεσονύχτιες προβολές του φεστιβάλ, οι οποίες προορίζονται σε μεγάλο βαθμό για θρίλερ ή τελοσπάντων σχετικές με το εν λόγω είδος προβολές. Εκεί θα κονταροχτυπηθεί μάλλον με το Le Daim του ανατρεπτικού Quentin Dupieux.

Για την ιστορία, σύμφωνα με το Hollywood Reporter, η κορεάτικη ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία του '80 και αφηγείται την ιστορία δύο ειδικών πρακτόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κορέας, οι οποίοι αναλαμβάνουν ανεξάρτητα την ίδια αποστολή: Να βρουν ένα Βορειοκορεάτη χαφιέ μέσα στην υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, έρχονται αντιμέτωποι με μία δυσβάσταχτη αλήθεια, αλλά πρέπει να τις ολοκληρώσουν με κάθε κόστος. 

Εκτός συναγωνισμού, όπως πάντα, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά το αφήγημα δε διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Οι Κάννες σε μεγάλο βαθμό γιορτάζουν το παρελθόν αντί να δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Εκτός συναγωνισμού παίζουν τα Three Thousand Years of Longing, Elvis και Top Gun: Maverick των George Miller, Baz Luhrmann και Joseph Kosinski. Στις ειδικές προβολές συγκαταλέγεται επίσης ένα ντοκιμαντέρ του Ethan Coen, όπως και η σειρά Exterior, Night του Marco Bellocchio.

Ειδική μνεία δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε στο Dodo του Πάνου Κούτρα που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα Cannes Premier.

H ανέλπιστη συνεργασία με το TikTok

Αν δεν είχε ανακοινωθεί και επισήμως, δε θα το πιστεύαμε. Η διοργάνωση που απαγόρευσε τις selfies στο κόκκινο χαλί πριν από αρκετά χρόνια, αποφάσισε να δώσει πρόσβαση στους χρήστες του TikTok σε αποκλειστικό περιεχόμενο από τα παρασκήνια, το κόκκινο χαλί και τις συνεντεύξεις των διασημοτήτων. Ναι, το TikTok έγινε ο επίσημος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών - μία νέα συνεργασία που προφανώς αποσκοπεί στη σύνδεση του πολιτιστικού γεγονότος με το ένα δισ. χρηστών της ψηφιακής πλατφόρμας από όλο τον κόσμο.

>Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες της άνοιξης

Μάλιστα, εγκαινιάστηκε και το hashtag #TikTokShortFilm που παραπέμπει σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό εντός της εφαρμογής με συμμετέχουσες ταινίες μικρού μήκους διάρκειας 30 δευτερολέπτων έως και 3 λεπτών. Στην κριτική επιτροπή της πρώτης έκδοσης του #TikTokShortFilm θα προεδρεύει ένας γνωστός σκηνοθέτης, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί προσεχώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα απονεμηθούν τρία βραβεία παρουσία του επικεφαλής των Καννών, Thierry Fremaux.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος