Ταινίες με Βίκινγκς για να δεις πριν το The Northman

Πριν την πρεμιέρα της ταινίας του Robert Eggers, 10 επιλογές σε παρεμφερές στυλ, από το 1958 μέχρι και το 2016.

Αν κάτι έχει πέραση στις μέρες μας στη μεγάλη οθόνη αυτό είναι τα δύο άκρα της καθημερινότητάς μας. Αυτό που θα μας κάνει να ταυτιστούμε με κάποιο τρόπο ή εκείνο που θα μας κάνει να ξεφύγουμε εντελώς. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου περίεργο που βλέπουμε τους αρχαίους Σκανδιναβούς, τους Βίκινγκς δηλαδή, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού άμα τη εμφανίσει τους. 

Έτσι, λίγο πριν την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου The Northman του Robert Eggers, είπαμε να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας σχετικά με τους καλύτερους κινηματογραφικούς Βίκινγκς που κυκλοφόρησαν από το 1958 μέχρι και το 2016. Οι ταινίες, ακολουθούν με χρονολογική σειρά. 

The Vikings (1958)

Σε σκηνοθεσία του Richard Fleischer, είναι μία από τις πρώτες ταινίες για τους Βίκινγκς, ένα ζωντανό, βίαιο έργο με ερμηνείες από μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής εκείνης. Τα ετεροθαλή αδέλφια Einar (Kirk Douglas) και Eric (Tony Curtis) δε γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά καταλήγουν και οι δύο να διεκδικούν τον θρόνο της Northumbria και το σχετικό "έπαθλο" της αιχμάλωτης πριγκίπισσας Morgana (Janet Leigh). 

>Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες της άνοιξης

Erik the Viking (1989)

To Erik the Viking είναι λιγότερο "σκοτεινό" καθότι δημιούργημα του Terry Jones των Monty Python. Ο Tim Robbins πρωταγωνιστεί ως Erik, ένας Βίκινγκ που δεν ενδιαφέρεται για πολεμικές επιχειρήσεις ή λεηλασίες, αλλά καταφέρνει να εμπλακεί στο τέλος του κόσμου, γνωστό ως Ragnarok. Ύστερα από τις μυστικιστικές συμβουλές της Freya (Eartha Kitt), ταξιδεύει στο σπίτι των θεών, το Asgard, για να τερματίσει το Ragnarok και να σώσει την ανθρωπότητα. 

The 13th Warrior (1999)

Το αγγλοσαξονικό επικό ποίημα Beowulf είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη μελέτη της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, ως το μεγαλύτερο έργο που γράφτηκε ποτέ στα αρχαία αγγλικά. Αφηγείται την ιστορία ενός σκανδιναβού ηγεμόνα ονόματι Beowulf, ο οποίος πρέπει να πολεμήσει ενάντια σε μια σειρά από τέρατα προτού τελικά σκοτωθεί από έναν δράκο. Ο συγγραφέας Michael Crichton εμπνεύστηκε μία πιο ρεαλιστική εκδοχή της ιστορίας στο μυθιστόρημά του Eaters of the Dead (1976), κατά το οποίο ένας Άραβας διπλωμάτης καταλήγει να ενταχθεί σε μια ομάδα Βίκινγκς, οι οποίοι μάχονται εναντίον άγριων ανθρώπων των σπηλαίων. Η ταινία του 1999 The 13th Warrior βασίζεται σε αυτό το βιβλίο.

Beowulf & Grendel (2005)

Ο Gerard Butler πρέπει να συμπαθεί πολύ τα ιστορικά δράματα και τις ιστορίες με βάση τους Βίκινγκς, γιατί θα τον συναντήσεις και παρακάτω, σε άλλη ταινία. Εδώ, υποδύεται τον Beowulf που είναι μία διασκευή του αρχαίου έπους από τον σκηνοθέτη Sturla Gunnarsson. Αν και βασίστηκε σε ένα αισθητά πιο χαμηλό προϋπολογισμό από το τρισδιάστατο animation Beowulf του Robert Zemeckis (2007), ενδεχομένως, αυτό να συντελεί στο να φαίνεται πιο αυθεντικό. Το cast στο μεταξύ είναι εξαιρετικό, με τον Stellan Skarsgård (Thor) στο ρόλο του βασιλιά Hrothgar, τη Rory McCann (Game of Thrones) ως Breca και τη Sarah Polley (Splice) ως Selma.

Pathfinder (2007)

Ο Karl Urban (Dredd) κάνει έναν εγκαταλελειμμένο πολεμιστή Βίκινγκ να φαίνεται ωραίος σε αυτήν την περιπέτεια δράσης. Η ταινία ακολουθεί τον Urban ως Ghost, ο οποίος έμεινε πίσω κατά τη διάρκεια μίας επιδρομής των Βίκινγκς και ανατράφηκε από μέλη φυλής ιθαγενών. Όταν οι Βίκινγκς επιστρέφουν, αποτελεί τεράστια βοήθεια στην προστασία της νέας του οικογένειας και της πατρίδας του από τους ανθρώπους που κάποτε αποκαλούσε συγγενείς. 

Outlander (2008)

Η εν λόγω ταινία επιστημονικής φαντασίας/δράσης θυμίζει ολίγον από Beowulf. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Howard McCain (Underworld: Rise of the Lycans), το Outlander μπορεί να μην είναι must see, αλλά δεν τα πάει άσχημα από άποψη δράσης, κοστουμιών και σχεδιασμού παραγωγής που βοηθούν να ζωντανέψει η πρώιμη εποχή των Βίκινγκς. Ο Jim Caviezel (Τα Πάθη του Χριστού) πρωταγωνιστεί ως εξωγήινος που βρίσκεται στην αρχαία Σκανδιναβία και πλαισιώνεται από ένα cast που περιλαμβάνει τους Sophia Myles (Thunderbirds), Jack Huston (Ben-Hur), John Hurt (1984) και Ron Perlman (Hellboy). 

Valhalla Rising (2009)

Προτού υποδυθεί τον Hannibal Lecter στη σειρά του NBC ,Hannibal ή πρωταγωνιστήσει στο Indiana Jones 5, ο Mads Mikkelsen συνεργάστηκε αρκετά με τον σκηνοθέτη Nicolas Winding Refn, συμπεριλαμβανομένης της τριλογίας Pusher και του βίαιου έπους των Βίκινγκς Valhalla Rising. Το Valhalla Rising είναι ό,τι πιο κοντινό σε ποιοτική ταινία Βίκινγκ (πέρα από το The Northman) και αφηγείται την ιστορία ενός μονόφθαλμου παγανιστή πολεμιστή (Mikkelsen) που αναγκάζεται να γίνει σκλάβος μάχης, δραπετεύει και καταλήγει να συμμετάσχει σε μια από τις Σταυροφορίες προσπαθώντας να επιβιώσει.

How to Train Your Dragon (2010)

Το εν λόγω franchise της DreamWorks δίνει στα παιδιά μία γεύση από Βίκινγκς χωρίς αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα. Περιστρέφεται γύρω από τον Hiccup (Jay Baruchel), έναν έφηβο που μεγαλώνει με σκοπό να πολεμήσει δράκους στο πλευρό του βασιλιά των Βίκινγκς που τυγχάνει να είναι ο πατέρας του, Stoik (Gerard Butler). Καταλήγει να γίνει φίλος με έναν σπάνιο δράκο που τον ονομάζει Toothless, εγκαινιάζοντας μια εποχή όπου δράκοι και άνθρωποι συνεργάζονται για τους κοινούς τους στόχους.

Thor (2011)

Η σκανδιναβική μυθολογία αποτελείται από τις ιστορίες πολλών θεών που λάτρευαν οι Βίκινγκς, όπως οι Odin, Freya, Thor και οι υπόλοιποι Aesir. Τα κόμικς της Marvel πήραν αυτούς τους θεούς και τις ιστορίες τους και τις μετέτρεψαν στη σειρά κόμικς Thor, η οποία στη συνέχεια διασκευάστηκε σε ταινία με την υπογραφή του Kenneth Branagh στη σκηνοθεσία. Παρότι το Thor δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές όσον αφορά στη μυθολογία ή την ιστορία των Βίκινγκς, έχει πολλές σπουδαίες εικόνες εμπνευσμένες από αυτούς, χαρακτήρες βασισμένους σε σκανδιναβικούς θεούς και μια πολύ ωραία αναπαράσταση της Γέφυρας του Ουράνιου Τόξου. Η εν λόγω ταινία αποτέλεσε την αρχή, αφού στη συνέχεια ακολούθησαν τα Thor: The Dark World και Thor: Ragnarok και το επερχόμενο Thor: Love and Thunder.

>Διάβασε ακόμη: 10 σειρές για μετά το Game of Thrones

The Last King (2016)

Ο πρωταγωνιστής του Game of Thrones Kristofer Hivju πέρασε αρκετό χρόνο στο χιόνι ως ο άγριος Tormund Giantsbane, αλλά ως Torstein στο The Last King βιώνει μία εντελώς διαφορετική εμπειρία. Εμπνευσμένο από ιστορικά γεγονότα, το The Last King επικεντρώνεται σε δύο άντρες που ταξιδεύουν στη Νορβηγία προκειμένου να παραδώσουν έναν μικρό σε ηλικία διάδοχο του θρόνου στην έδρα της εξουσίας του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.