Dreaming Walls, ένα ντοκιμαντέρ για το ιστορικό ξενοδοχείο Chelsea στη Νέα Υόρκη

Στους συντελεστές συγκαταλέγεται και το όνομα του Martin Scorsese σε 'ρόλο' έκπληξη.

Το καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσει σε κινηματογραφικές αίθουσες και on demand το ντοκιμαντέρ "Dreaming Walls" για το ιστορικό ξενοδοχείο Chelsea της Νέας Υόρκης με εκτελεστικό παραγωγό τον Μάρτιν Σκορσέζε. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Magnolia Pictures εξασφάλισε τα δικαιώματα στη Βόρεια Αμερική για το ντοκιμαντέρ των Amélie van Elmbt και Maya Duverdier, με θέμα το ξενοδοχείο του Μανχάταν και την αμφιλεγόμενη ανακαίνισή του που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην ενότητα Panorama του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο.

Ένα ιστορικό ξενοδοχείο

Το ξενοδοχείο Chelsea, ένα σύμβολο της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960, ήταν καταφύγιο για διάσημους καλλιτέχνες και διανοούμενους, όπως η Πάτι Σμιθ, η Τζάνις Τζόπλιν και οι σούπερ σταρ του The Factory, του στούντιο του Άντι Γουόρχολ.

Ωστόσο, η μακροχρόνια ανακαίνιση του κτιρίου σε πολυτελές ξενοδοχείο, η οποία διήρκεσε περισσότερα από 10 χρόνια, είναι πηγή συνεχιζόμενης ανησυχίας για τους ενοίκους του, καθώς δεκάδες από αυτούς, πολλοί σε προχωρημένη ηλικία, εξακολουθούν να ζουν ανάμεσα σε σκαλωσιές και συνεχή κατασκευαστικά έργα.

"Το Dreaming Walls των Amélie van Elmbt και Maya Duverdier είναι ένα πολυδιάστατο κινηματογραφικό ρέκβιεμ για το ξενοδοχείο Chelsea όπως ήταν κάποτε - το επίκεντρο μια μποέμ Νέας Υόρκης που υπάρχει τώρα μόνο στη μνήμη" είπε ο Σκορσέζε.

"Έζησα εκείνες τις μέρες, που μπορούσες να νιώσεις παντού τις αντηχήσεις και τα σοκ της πρωτοπορίας της Νέας Υόρκης. Στον κινηματογράφο, ο Άντι Γουόρχολ, ο Τζόνας Μέκας, η Σίρλεϊ Κλαρκ και ο Χάρι Σμιθ, που όλοι εμφανίζονται σαν φαντάσματα στη βιασύνη των εικόνων του παρελθόντος και του παρόντος, ενσάρκωναν και μετέδιδαν ένα πολύτιμο πνεύμα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας, γκρεμίζοντας τα πάντα και χτίζοντας τα ξανά με δυνατές νέες μορφές" τόνισε ο Μάρτιν Σκορσέζε.

Και φυσικά το ίδιο συνέβαινε στο χορό, στη μουσική, στο θέατρο, στη γλυπτική, στη συγγραφή και όλα έμοιαζαν να πηγάζουν από το Chelsea. Το Dreaming Walls συλλαμβάνει τον ενθουσιασμό εκείνης της μεγάλης στιγμής σε αυτό το κάποτε όμορφα γερασμένο μέρος, και επίσης συλλαμβάνει τη θλίψη της σταδιακής εξαφάνισής του".

"Πολλή ιστορία υπάρχει σε αυτό το κτίριο και φαντάσματα τριγυρνούν" λέει στο "Dreaming Walls" εργάτης που εργάζεται στη φαινομενικά ατελείωτη ανακαίνιση στην 23η οδό της Νέας Υόρκης.

To ξενοδοχείο διαχειριζόταν για πολύ καιρό ο Στάνλεϊ Μπαρντ, μια εκκεντρική φιγούρα τον οποίο οι New York Times χαρακτήρισαν όταν πέθανε το 2017 ως "Ρομπέν των Δασών των πανδοχέων" λόγω της τάσης του να χρεώνει λιγότερο τους ενοίκους που συμπαθούσε, αν τους χρέωνε καθόλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Και ο Baxter Dury στο Release Athens 2026

Την απόλυτα σωστή στιγμή, με νέο, εξαιρετικό άλμπουμ στις αποσκευές του, ο Baxter Dury προστίθεται στο line up του Nick Cave, μαζί με την Anna von Hausswolff στις 24 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού.

Στο θρίλερ 'To Kαταφύγιο' ο Jason Statham 'σαπίζει' τους πάντες στο ξύλο- και όχι μόνο (video)

Για να είμαστε πιο ακριβείς είτε τους σαπίζει είτε τους αποτελειώνει με μία σφαίρα, και όλα αυτά για χάρη ενός κοριτσιού που κινδυνεύει. Κλασσικός Jason δηλαδή, με το σύνδρομο του αιώνιου προστάτη. Ναι, καθόλου δε μας χάλασε.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Τα 10 sequels ταινιών που περιμένουμε το 2026

Κάτι μας λέει ότι αυτή θα είναι μία χρονιά γεμάτη από "τίμιες" ταινίες. Από sequels και prequels, μέχρι reboots και remakes, εντός βρίσκεις 10 τίτλους που σίγουρα θα μας απασχολήσουν μέσα στη χρονιά, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

5 υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο στα βραβεία BAFTA 2026

Με μία περισσότερη από αυτές της Αμερικανικής Ακαδημίας, της οποίας οι "αγαπημένοι" των κατηγοριών ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται ανάμεσα στους διεκδικητές για τα βρετανικά "Oscars".

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ο Sivert Hoyem έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα

Μετά την κυκλοφορία των δύο τελευταίων άλμπουμ του, On an Island (2024) και του ολοκαίνουργιου Dancing Headlights (2025), ο Høyem επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τη θέση του στο πάνθεον των πιο ξεχωριστών φωνών της σκανδιναβικής μουσικής.

Γιατί ο James Bond πίνει το Martini του κουνημένο και όχι ανακατεμένο

Το "shaken, not stirred" δεν είναι απλώς ατάκα. Από τον Ian Fleming μέχρι τη στρατηγική του πράκτορα 007, αποκαλύπτουμε γιατί ο James Bond πίνει το μαρτίνι του με τον πιο αντισυμβατικό τρόπο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες