Άγνωστες ιστορίες και ανέκδοτες φωτογραφίες από τον "Ταξιτζή" του Scorsese

Η κλασική πια ταινία κυκλοφόρησε στις 8 Φεβρουαρίου του 1976.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 08 Φεβρουαρίου 2023

Οι επέτειοι είναι μία πολύ καλή αφορμή και ευκαιρία συνάμα, για να επαναφέρουμε στη μνήμη μας ταινίες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Αναμφισβήτητα, μία από αυτές είναι ο θρυλικός "Ταξιτζής" του Martin Scorsese που σήμερα κλείνει τα 47 του χρόνια - κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α στις 8 Φεβρουαρίου του 1976. 

Μερικά ενδιαφέρονται trivia

Στο μεταξύ, λίγοι γνωρίζουν ότι ο δαιμόνιος Scorsese δεν ήταν εξαρχής σίγουρος ότι θα ανέθετε το ρόλο του διαταραγμένου, εκδικητή και μοναχικού ταξιτζή Travis Bickle στον Robert De Niro. Στην αρχή μάλιστα, είχε επιλέξει το Dustin Hoffman, αλλά ο πρωταγωνιστής του Tootsie τον απέρριψε το ρόλο, για να το μετανιώσει πικρά μερικά χρόνια αργότερα. Ούτε ο σεναριογράφος Paul Schrader είχε το De Niro στο μυαλό του όταν έγραφε, αλλά τον Jeff Bridges

>Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες ταινίες του Martin Scorsese

Αφού εν τέλει ο 33χρονος τότε De Niro υπέγραψε το συμβόλαιό του, λίγοι ήταν εκείνοι που τον εμπιστεύονταν και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που είχαν προσδοκίες από το έργο, τα γυρίσματα του οποίου καθυστερούσαν επειδή η παραγωγός εταιρεία Columbia θεωρούσε ότι το κοινό δε θα συνδεόταν εύκολα με αυτή την ωμή και άγρια ιστορία για τους υπονόμους της σύγχρονης πόλης.

Παρόλα αυτά, ο De Niro έκανε την ανατροπή αποσπώντας το πρώτο του Όσκαρ για τον Νονό ΙΙ, με αποτέλεσμα, κρύος ιδρώτας να περιλούσει τους παραγωγούς Julia και Michael Phillips καθώς περίμεναν ότι μετά από τη βράβευσή του θα τους ζητούσε το διπλάσιο της υπογεγραμμένης αμοιβής. Εκείνος όμως, όχι μόνο δεν απαίτησε περισσότερα μακαρόνια, αλλά ρωτούσε επίμονα πότε θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Για το ρόλο της Betsy, της βοηθού του γερουσιαστή Palantine, υπήρχαν επίσης διάφορες υποψήφιες ηθοποιοί μεταξύ των οποίων οι Meryl Streep, Susan Sarandon, Farrah Fawcett και Mia Farrow, αλλά εν τέλει η Cybill Shepherd ήταν η 'τυχερή'. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συντελεστών, υπήρξε μηδενική χημεία ανάμεσα σε εκείνη και τον De Niro, ενώ ούτε ο Scorsese τα πήγαινε καλά μαζί της, αλλά ευτυχώς το αποτέλεσμα στην ταινία τους αποζημίωσε όλους.

Ο Scorsese προόριζε για το ρόλο της Iris, την πολύ νεαρή τότε Melanie Griffith. Αλλά η μητέρα της, η ηθοποιός Tippi Hedren, δεν της επέτρεψε να πάρει μέρος και γι´αυτό εκείνος στράφηκε στη δεύτερή του επιλογή τη 12χρονη Jodie Foster, με την οποία είχε ξανασυνεργαστεί. Επειδή και η μητέρα της Foster προέβαλε αντίσταση, ο Scorsese προσέλαβε και τη μεγαλύτερη (19χρονη για την ακρίβεια) αδερφή της, Connie για τις 'δύσκολες' σκηνές.

>Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες όλων των εποχών

Προτού πάμε παρακάτω και συγκεκριμένα στις σπάνιες φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας, κλείνουμε με μία πραγματικά άγνωστη πληροφορία: Όταν συνελήφθη ο John Hinckley Jr, ο Αμερικανός που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ronald Reagan, τον Μάρτιο του 1981, ομολόγησε ότι είχε από καιρό εμμονή με την ταινία και με την Jodie Foster. Αυτός ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο μόνος τρόπος που μπορούσε να σκεφτεί για να τραβήξει την προσοχή της νεαρής ηθοποιού.

Άγνωστες ιστορίες και ανέκδοτες φωτογραφίες από τον "Ταξιτζή" του Scorsese ARCHIVE PHOTOSGETTY IMAGES
Robert De Niro και Martin Scorsese στηρίζονται στο ταξί κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από τα γυρίσματα.
ο ταξιτζής HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES
Λέγεται ότι την επέλεξαν για τη γλυκύτητά της (και τις καμπύλες της), αλλά η Cybill Shepherd δεν τα πήγαινε καλά με τους περισσότερους από τους βασικούς συντελεστές.
ο ταξιτζής SILVER SCREEN COLLECTION/GETTY IMAGES
Ο άνδρας που κάθεται στο ταξί που οδηγεί ο Travis Bickle δεν είναι άλλος από τον σκηνοθέτη της ταινίας, Martin Scorsese. 
ο ταξιτζής INTERNATIONAL PHOTOS/GETTY IMAGES
De Niro και Shepherd, έτοιμοι να γυρίσουν τη σκηνή κατά την οποία ο Travis συστήνεται στη Betsy στα γραφεία του γερουσιαστή Palantine. Η Meryl Streep, η Susan Sarandon και η Mia Farrow πέρασαν επίσης από casting για αυτόν το ρόλο.
ο ταξιτζής MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES
Η παραγωγή του "Ταξιτζή" άργησε τόσο πολύ να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα ο Robert De Niro να ασχοληθεί στο ενδιάμεσο με ένα ακόμη έργο: Ο λόγος για το Novecento του Bertolucci και για τις ανάγκες των γυρισμάτων του, πετούσε κάθε σαββατοκύριακο από την Ιταλία στις ΗΠΑ.
ο ταξιτζής SUNSET BOULEVARD/GETTY IMAGES
Η Jodie Foster ήταν μόλις 12 ετών όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας, στην οποία υποδύεται μια έφηβη ιερόδουλη. Ο Scorsese ήθελε τη νεαρή Melanie Griffith, αλλά η μητέρα της, η Tippi Hedren δεν της το επέτρεψε.
ο ταξιτζής MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES
Η Cybill Shepherd και ο De Niro προετοιμάζουν μία σκηνή τους λίγα λεπτά πριν από τα γυρίσματα.
ο ταξιτζής MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES
Ο Harvey Keitel και η Jodie Foster προβάρουν μία σκηνή. Η μητέρα της ηθοποιού είχε ένα σωρό ενστάσεις με αποτέλεσμα ο παραγωγός να προσλάβει τη μεγαλύτερή της αδελφή της για να τη ντουμπλάρει στις πιο σκληρές σκηνές.
ο ταξιτζής MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES
Ο De Niro προπονήθηκε σκληρά για να αποδώσει τέλεια την εξέλιξη του χαρακτήρα του. Μετά τη μυική ενδυνάμωση ήρθε το περίφημο κούρεμα.
ο ταξιτζής MICHAEL OCHS ARCHIVES/GETTY IMAGES
Ο De Niro, γυρίζοντας την περίφημη σκηνή με το όπλο και τον καθρέφτη, στην οποία ρωτάει: "Σε μένα μιλάς;". Η ατάκα αυτή δε γράφτηκε από τον σεναριογράφο Paul Schrader. Ήταν αυτοσχεδιασμός του ηθοποιού. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος