Aπομακρύνεται η Marvel από τον Stan Lee;

Ο συγγραφέας και εκδότης των κόμικς της Marvel θα ενέκρινε άραγε το Doctor Strange in the Multiverse of Madness;

Το Doctor Strange in the Multiverse of Madness εγείρει ένα σχετικά συνηθισμένο ερώτημα, που προκύπτει συχνά σε έργα που κουβαλούν τεράστια κληρονομιά. Ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εμπνευστών τους; Και στην προκειμένη περίπτωση η Marvel έχει απογοητεύσει τον Stan Lee; Τι θα έλεγε άραγε ο ίδιος αν ήταν παρών στην πρεμιέρα του και είχε μία γενικότερη εικόνα της εξέλιξης του franchise;

Η απάντηση είναι εύκολη: Ακριβώς το αντίθετο, το προϊόν είναι αντάξιο του Stan Lee και ουσιαστικά τιμά την προσφορά του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υποπίπτει σε μερικά λάθη - τα οποία και πάλι όμως, δε θα ενοχλούσαν τον Lee αν ήταν εν ζωή. Το sequel δε χρησιμοποιεί επαρκώς τα cameos ως αφηγηματικό μέσο, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ταινία έπρεπε να ξαναγραφτεί από την αρχή για να ενσωματώσει τα στοιχεία που προέβαλε η σειρά WandaVision - κάτι που δεν έγινε εν τέλει όπως έχει παραδεχτεί δημόσια ο Sam Raimi, καθώς το σενάριο ήταν ήδη έτοιμο.

>Διάβασε ακόμη: Η Marvel και το πρόβλημα με το Doctor Strange in the Multiverse of Madness

"Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος ποια ήταν η αρχική ημερομηνία πρεμιέρας του WandaVision ή πώς άλλαξε. Ξέρω μόνο ότι στα μισά ή ίσως στα τρία τέταρτα της συγγραφικής μας διαδικασίας, άκουσα για πρώτη φορά για αυτή τη σειρά που έκαναν και της οποίας τα γεγονότα θα έπρεπε να προσαρμόσουμε", δήλωσε ο Raimi κατά την προώθηση της ταινίας. "Έπρεπε πραγματικά να μελετήσουμε τι έκανε η WandaVision, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία σωστή γραμμή όσον αφορά στη δυναμική των χαρακτήρων. Δεν έχω παρακολουθήσει όλα τα επεισόδια του WandaVision. Απλά έχω δει τώρα βασικές στιγμές κάποιων επεισοδίων που μου είπαν ότι επηρεάζουν άμεσα την ιστορία μας", πρόσθεσε ο Raimi. Κάπως έτσι, εξηγούνται πολλά, αλλά και πάλι, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, οπότε ο Stan Lee λογικά δεν θα είχε μπει καν στη διαδικασία να ασχοληθεί περαιτέρω. 

Το αναπόφευκτο λάθος και η εξήγηση του Stan Lee

Το μεγάλο λάθος των Marvel Studios με τους περίφημους θανάτους των cameos σχετίζεται περισσότερο με τη δυστοκία στην αφηγηματική δομής παρά με το fast food πανηγύρι στο οποίο κατέληξαν να συμμετέχουν οι κεντρικοί χαρακτήρες της ιστορίας, βάσει του οποίου οι υπεύθυνοι τους μεταχειρίστηκαν ως αναλώσιμους. Είναι ήρωες που όταν προβάλλονται καλό είναι να υπάρχει σπουδαίος λόγος και κυρίως, να μην εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως. Ενδεχομένως εδώ που τα λέμε, το cameo να μην είναι μία δίκαιη αντιμετώπιση για τους ίδιους. 

>Διάβασε ακόμη: Oι superhero movies που έρχονται μέχρι το 2023

Παράλληλα, οι συμπτώσεις είτε βάζουν τους πρωταγωνιστές σε μπελάδες είτε σπαταλούν το χρόνο του θεατή. Θα ενέκρινε ο Stan Lee τους θανάτους των Reed Richards, Charles Xavier, Captain Carter, Captain Marvel και Black Bolt στο Doctor Strange 2; Εκτός από τον Captain Marvelκαι τον Captain Carter που δημιουργήθηκαν από τον Roger Stern και την εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Demiurge Studios αντίστοιχα, οι υπόλοιποι χαρακτήρες, Richards, Xavier και Bolt φέρουν την υπογραφή των Stan Lee και Jack Kirby. Και εδώ πιστεύουμε πως ο Lee δε θα αντιτίθετο. 

Τεχνικά ο πιο ισχυρός χαρακτήρας είναι ο Captain Marvel. Ο Stan Lee διευθέτησε το θέμα στο vlog του πριν από μερικά χρόνια: "Το πρόσωπο που πρέπει να κερδίσει τη μάχη είναι αυτό που ο συγγραφέας θέλει να κερδίσει τη μάχη". Αν το καλοσκεφτείς, βγάζει νόημα. "Υπάρχει μια απάντηση σε όλα αυτά- είναι πολύ απλή. Ο καθένας πρέπει να το ξέρει αυτό! Το άτομο που θα κέρδιζε σε έναν αγώνα είναι το άτομο που ο συγγραφέας θέλει να κερδίσει! Αν θέλω να κερδίσει ο Spider-Man, θα κερδίσει. [...] Ο συγγραφέας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με αυτούς!", είχε δηλώσει τότε ο Stan Lee. Αμφιβολίες τέλος λοιπόν.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.