Κι αν ο Tom Cruise είναι ο τελευταίος σταρ;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ηθοποιού με έμφυτο star quality.

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Αυτό το καλοκαίρι, ο Tom Cruise γίνεται 60 ετών. Το πρόσωπό του μπορεί να είναι κάπως πιο φουσκωμένο και σίγουρα μπορούμε να διακρίνουμε πιο σμιλεμένα κάποια σημεία (όπως η μύτη και το σαγόνι του) όμως και πάλι, αυτό που του συμβαίνει είναι θαύμα. Το κορμί του δείχνει τουλάχιστον 20 χρόνια νεότερο και η καριέρα του είναι ακλόνητη από την κορυφή. Βασικά, δείχνει καλύτερος από τους περισσότερους 40χρονους. Οι διαφορές από τον Pete "Maverick” Mitchell από το 1986 είναι απειροελάχιστες, συνεπώς η εικόνα του στο Top Gun: Maverick δε μαρτυρά σε καμία περίπτωση ότι έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από τότε. 

Ο τελευταίος των Μοϊκανών

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Cruise είναι το τελευταίο είδωλο του Χόλιγουντ (ή τελοσπάντων ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα), ένας πραγματικός σταρ του κινηματογράφου. Στην εποχή των franchise, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των υπερηρώων, ο 60χρονος ηθοποιός είναι ο επιζών μίας εποχής που βασιζόταν στους σούπερ σταρ, τις αμετάβλητες προσωπικότητές τους και το επαγγελματικό τους καθήκον να παραμένουν νέοι και όμορφοι.

>Διάβασε ακόμη: Όλες οι ταινίες του Tom Cruise από τη χειρότερη στην καλύτερη

Από το ξεκίνημά του, τη δεκαετία του 1980, ήταν πασιφανές ότι μπορούσαν οι παραγωγοί να βασιστούν πάνω του για την επιτυχία μίας ταινίας, ακόμη κι αν η πλοκή της δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Σήμερα, ενώ οι περισσότεροι συνομίληκοί του έχουν από καιρό αποδεχτεί τους ρόλους πατεράδων, παππούδων ή έστω ακολουθούν χαρακτήρες που δεν έχουν καμία σχέση με δράση και περιπέτεια (π.χ George Clooney στο Syriana, Tom Hanks στο Captain Phillips), εκείνος μπορεί να υποστηρίξει ό,τι έκανε και μία εικοσαετία πριν, σα να μην πέρασε μία μέρα.

Στο μεταξύ, σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της κινηματογραφικής βιομηχανίας: Ανάμεσά τους οι Steven Spielberg (War of the Worlds), Paul Thomas Anderson (Manoglia) και Stanley Kubrick (Eyes Wide Shut). 

Όποιο ρόλο και να υποδυόταν και τότε και σήμερα, υπάρχει κάτι απόκοσμο στον τρόπο με τον οποίο σπάει ταμεία στο box-office εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Το όνομά του αποτελεί εγγύηση εσόδων, οι παραγωγοί το εκτιμούν αυτό. Η δε ιδιοφυΐα του ήταν να αναγνωρίσει ότι, αν το Χόλιγουντ προχωρούσε με franchise, τότε έπρεπε να γίνει ο ίδιος το franchise, ώστε σε πρότζεκτ όπως το Mission Impossible να είναι απολύτως απαραίτητη η παρουσία του. Όπερ και εγένετο.

Στο μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2020, η εφημερίδα The Sun δημοσίευσε μια ηχογραφημένη κασέτα που διέρρευσε με τον Cruise να παρενοχλεί μέλη της παραγωγής στο Mission: Impossible 7 για παραβίαση των κανόνων του Covid. Φώναζε: "Αν σας δω να το ξανακάνετε, θα φύγετε!". Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα είχε ήδη μία θέση στο cancel culture της εποχής. Παραδόξως, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια, ενώ άλλοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι η συμπεριφορά του ήταν έτσι για το καλό όλων.

>Διάβασε ακόμη: Ο Miles Teller και η απίθανη πρόκληση του Top Gun: Maverick

Υπάρχει επίσης το θέμα της αμφιλεγόμενης προσήλωσής του στη Σαϊεντολογία, στην οποία τον εισήγαγε η πρώτη του σύζυγος, Mimi Rogers. Ο ίδιος προσπάθησε σε αυτήν να μυήσει τη δεύτερη σύζυγό του, Nicole Kidman της οποίας οι fans λέγεται ότι έκαναν την τρίτη σύζυγό του, Katie Holmes, να αισθανθεί πολύ άβολα. Η δε προσκόλλησή του σε αυτήν την αίρεση καταδεικνύει γραφική εκκεντρικότητα, που όμως επικοινωνιακά δεν του έχει στοιχίσει ιδιαίτερα. Όσο συνεχίζει πάντως, τόσο δυναμικά στη μεγάλη οθόνη, καλό θα ήταν να επανεξετάσουμε το πώς έχουμε στο μυαλό μας τις αντιστοιχίες ηλικιών και επαγγελμάτων. Ο Cruise είναι η απόδειξη πως κανένα επάγγελμα δεν έχει ημερομηνία λήξης αν βάζουμε όλο μας το είναι σε αυτό. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος