To Spiderhead του Netflix βασίζεται σε αληθινή ιστορία;

Το ανησυχητικά δυστοπικό δράμα με τους Miles Teller και Chris Hemsworth αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Στο δημοφιλές παραμύθι του 2010 με τίτλο Escape From Spiderhead (Απόδραση από το Spiderhead), τα ανθρώπινα όντα παίρνουν παράξενα φάρμακα μέσω ενός MobiPak™, μίας συσκευής στο κάτω μέρος της πλάτης τους που συνδέεται με τα ίδια μέσω χειρουργικής επέμβασης. Έτσι, οι άνθρωποι αυτοί -που εἰναι ανεπιθύμητοι στην κοινωνία- δοκιμάζουν φάρμακα που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, όπως το Verbaluce™, το Vivistif™ και, το χειρότερο από όλα, το Darkenfloxx™. Ο κοινός κατά το ήμισυ τίτλος με το Spiderhead που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Netflix, μόνο τυχαίος δεν είναι, καθώς η ταινία αντλεί από εκεί την πλοκή της. 

Η πλοκή

Η ιστορία αφηγείται όσα συμβαίνουν σε μία οδυνηρή μέρα στη ζωή του Jeff (τον οποίο υποδύεται στην ταινία ο Miles Teller του Top Gun: Maverick), στον οποίο χορηγούνται ένα σωρό από αυτά τα καθόλου νόμιμα φάρμακα, με αποτέλεσμα να ερωτευτεί χημικά και να κάνει αχαλίνωτο σεξ με δύο γυναίκες, τη Heather και στη συνέχεια τη Rachel (h opo;ia στην ταινία έχει αλλάξει σε Lizzy - την οποία υποδύεται η Jurnee Smollett).

To Spiderhead του Netflix βασίζεται σε αληθινή ιστορία;Netflix

Στη συνέχεια, όμως, o επικεφαλής επιστήμονας, Abnesti (Chris Hemsworth), αποφασίζει ότι πρέπει να δοκιμάσει το Darkenfloxx™, ένα φάρμακο που συνδέει τον Jeff με το πιο σκοτεινό μέρος του εγκεφάλου του. Προφανώς, η ιατρική δοκιμή στέφεται με αποτυχία και κατά συνέπεια, με καταστροφικά αποτελέσματα.

>Διάβασε ακόμη: Ο Miles Teller και η απίθανη πρόκληση του Top Gun: Maverick

Σε συνέντευξή του στο New Yorker, ο σεναριογράφος Saunders εξήγησε ότι το Spiderhead, όπως και πολλά από τα έργα του, διερευνά το ποιο θα μπορούσε να είναι το τέλος του καπιταλισμού και πού χωράει ο άνθρωπος μέσα σε αυτό: "Επιμένω στην άποψη ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι μία επιθετική και βίαιη μηχανή, που κυλά πάνω σε ό,τι βρεθεί στο διάβα της... Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο καπιταλισμός είναι πολύ σκληρός και πιστεύω ότι, ακόμη και μέσα σε αυτόν, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και ομορφιά αν τύχει να είσαι ένας από τους τυχερούς, αν και αυτό δεν εξαλείφει την πραγματικότητα της δυστυχίας. Είναι όλα αληθινά ταυτόχρονα, κάπως συγκινητικά και μεγαλειώδη".

Γιατί λέγεται Spiderhead;

Ο Spiderhead περιγράφει τη διάταξη του υπερσύγχρονου σωφρονιστικού ιδρύματος, όπως εξηγεί ο Jeff στην ιστορία: "Ο Abnesti με κάλεσε στον Έλεγχο. Ο Έλεγχος είναι σαν το κεφάλι μιας αράχνης. Με τα διάφορα πόδια του να είναι οι αίθουσες εργασίας μας. Μερικές φορές μας καλούσαν να δουλέψουμε μαζί με τον Abnesti στο κεφάλι της αράχνης. Ή, όπως το αποκαλούσαμε: στο Spiderhead".

SpiderheadNetflix

Βασίζεται σε πραγματική ιστορία όμως;

Πόσο αληθινά μπορούν να είναι όλα αυτά όμως; Ίσως η πιο 'διάσημη' από όλες τις δοκιμές φαρμάκων που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους που δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους είναι το πείραμα της Tuskegee Syphilis Study (μελέτη Tuskegee για τη σύφιλη χωρίς θεραπεία), το οποίο ξεκίνησε στην Αλαμπάμα το 1932. Η μελέτη στήθηκε για να παρατηρηθούν οι επιπτώσεις της νόσου εάν δεν αντιμετωπιστεί και συμμετείχαν 600 μαύροι άνδρες, 399 από τους οποίους είχαν σύφιλη.

Παρότι η πενικιλίνη ήταν διαθέσιμη, δεν τους χορηγήθηκε θεραπεία γι' αυτό, με αποτέλεσμα 100 άνδρες να πεθάνουν, 40 από τις συζύγους των ασθενών να μολυνθούν από σύφιλη και 19 παιδιά να γεννηθούν με συγγενή σύφιλη. Το 1997, ο πρόεδρος Bill Clinton ζήτησε τελικά συγγνώμη από τα θύματα για τις επαίσχυντες και ρατσιστικές δίκες, λέγοντας: "Μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε επιτέλους, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν ντροπιαστικό και λυπάμαι".

Βέβαια, δεν πρόκειται για τη μοναδική δοκιμή φαρμάκου που παραβίασε τους κώδικες δεοντολογίας στην Αμερική - ούτε κατά διάνοια. Είχε προηγηθεί ένα περιστατικό το 1914, όταν 12 κρατούμενοι στο Μισισιπή έκαναν ένεση με μία ασθένεια που ονομαζόταν πελλάγρα, και παρά το γεγονός ότι ήθελαν να εγκαταλείψουν τη δοκιμή μετά τις φρικτές παρενέργειες, αναγκάστηκαν να συνεχίσουν. Τη δεκαετία του 1940, σε 400 κρατούμενους στο Σικάγο χορηγήθηκε ένεση με ελονοσία σε μία προσπάθεια να αναπτυχθούν νέα φάρμακα για τη θεραπεία της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ δέκα χρόνια αργότερα, ένας γιατρός στην Πενσυλβάνια πέρασε με ένεση ιογενή ηπατίτιδα σε 200 γυναίκες κρατούμενες.

SpiderheadNetflix

Στην ευρωπαϊκή, αντίπερα όχθη, από το 1939 έως το 1945, ο ναζιστής γιατρός Josef Mengele και άλλοι έκαναν φρικτά ιατρικά πειράματα σε όσους ήταν έγκλειστοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι δίκες της Νυρεμβέργης είδαν τον Mengele και άλλους επικεφαλής των στρατοπέδων να αποστειρώνουν ανθρώπους, να αφαιρούν οστά και νεύρα χωρίς αναισθητικό και να ράβουν δίδυμα μαζί. Μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης, συντάχθηκε ο κώδικας της Νυρεμβέργης με καίρια δέκα σημεία για τα πειράματα σε ανθρώπους που ορίζουν αρχές όπως η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση, η απουσία εξαναγκασμού, η σωστή διατύπωση του επιστημονικού πειράματος και η ευεργεσία προς τους συμμετέχοντες σε αυτά.

>Διάβασε ακόμη: Η πραγματική ιστορία πίσω από το υπερηχητικό Darkstar του Top Gun: Maverick

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες τον παρακάμπτουν μέχρι και σήμερα. Το Filter Magazine ανέφερε πρόσφατα: "Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενημερώθηκε πρόσφατα για τη δοκιμή ενός εμφυτεύματος ναλτρεξόνης χωρίς κλινική προστασία σε ένα πρόγραμμα του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας και Σωφρονιστικών Μέτρων της Λουιζιάνα". Και μη χειρότερα σκεφτόμαστε εμείς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.