Οι κορυφαίες ταινίες για το μπάσκετ

Για τους λάτρεις του αθλήματος και όχι μόνο.

Οι ταινίες που είχαν σημείο αναφοράς το μπάσκετ ήταν πάντα αρκετά δημοφιλείς. Μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης τόσο για τους φίλους του αθλητισμού, όσο και για εκείνους του κινηματογράφου και σε πολλές περιπτώσει αποτελούσαν αληθινές ιστορίες, γεμάτες πάθος, ένταση και συγκίνηση. Άλλες πάλι ταινίες είχαν ως πρωταγωνιστές, αληθινούς μπασκετμπολίστες και αυτό από μόνο του προκαλεί το ενδιαφέρον. Εμείς, επιλέξαμε 10 παραγωγές που περιστρέφονται γύρω από το δημοφιλές άθλημα που ξεχώρισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Space Jam

Την εποχή που ο Michael Jordan βρισκόταν στα καλύτερά του και προπονούνταν σκληρά για τη σεζόν 1995-96, είχε επιλέξει να δοκιμάσει τις τύχες του και στη μεγάλη οθόνη. Συνεργάστηκε για αυτόν τον λόγο με τα Looney Tunes, έτσι ώστε να επικρατήσει των... εξωγήινων. Αυτοί είχαν κλέψει τις ικανότητες των σπουδαιότερων NBAers, όμως τα έβαλαν με το λάθος άνθρωπο. Ο GOAT είχε μαζί του τον σπουδαίο Bill Murray,  που υποδυόμενος τον εαυτό του ενίσχυσε τις προσπάθειες των "καλών". Η επιτυχία της ταινίας μεγάλη και η διαχρονικότητά της ακόμα σπουδαιότερη, ενώ πριν από 2 χρόνια κυκλοφόρησε και το sequel με τον LeBron James πρωταγωνιστή. 

Coach Carter

Βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Ken Carter, που το 1999 αποφάσισε να αποκλείσει την ομάδα του από τους Λυκειακούς Αγώνες των ΗΠΑ μέχρι να βελτιωθούν οι βαθμοί των παικτών στο σχολείο. Ο Samuel L. Jackson είναι ο Coach Carter και αποτελεί ίσως τον γνωστότερο κινηματογραφικό προπονητή, χαρίζοντάς μας μερικές επικές σκηνές. Ο Coach των Oilers αν και έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, ανάμεσά τους και τη διαχείριση του ίδιου του γιου του, καταφέρνει να κάνει την ομάδα γνωστή στις ΗΠΑ. Η ταινία ήρθε σε μια εποχή που το ΝΒΑ είχε επιτρέψει στους παίκτες να μην είναι απαραίτητη η φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο πριν από το draft, κάτι που γρήγορα άλλαξε και πάλι. 

Uncut Gems 

Είναι ταινία για τον τζόγο ή ταινία για το μπάσκετ; Οι αδερφοί Safdie, οι οποίοι υπέγραψαν την ταινία αναφέρουν ότι πρόκειται για μια αθλητική ταινία, επομένως δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστεύουμε. Είναι η πρώτη απόπειρα του Adam Sandler να συνεργαστεί με το NBA για μια ταινία και τα καταφέρνει υπέροχα. Πιο σοβαρός από ποτέ, αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί και σε μη κωμικούς ρόλους, και στέλνει το δικό του μήνυμα κατά του τζόγου. Ο Kevin Garnett ως... Kevin Garnett δείχνει γιατί θεωρούνταν ένας από τους πιο κυνικούς παίκτες στη λίγκα.

He Got Game

Spike Lee, Denzel Washington, Mila Jovovich και Ray Allen. Όλοι αυτοί μαζί δημιουργούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά casting όλων των εποχών, όσον αφορά αθλητική ταινία. Ο Jesus Shuttlesworth, παρατσούκλι που συνοδεύει τον Ray Allen σε όλη του την καριέρα προσπαθεί να ανταγωνιστεί τον αυταρχικό πατέρα του (Denzel Washington) και να πρωταγωνιστήσει. Παραμένει μια απογοητευτικά επίκαιρη ταινία, δείχνοντας φευγαλέα στοιχεία για τον LaVar Ball, τη διεφθαρμένη στρατολόγηση και τη φαύλη οικονομική κουλτούρα του NCAA με τα σκάνδαλα να κυριαρχούν. 

White Men Can't Jump

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Wesley Snipes όσο και ο Woody Harrelson βλέπουν τον κόσμο πολύ κάτω από τα 180 εκατοστά, η αυτοπεποίθηση και η παλικαριά τους αντισταθμίζουν με το παραπάνω την υψομετρική τους διαφορά. Οι δύο απατεώνες ξεκινούν σαν εχθροί και συνειδητοποιούν γρήγορα τα μειονεκτήματα που έχουν εξαιτίας του χρώματός τους. Σε μια εποχή που οι λευκοί παίκτες ήταν μειοψηφία στο ΝΒΑ και φυσικά στην Dream Team, το σημείωμα του σκηνοθέτη Ron Shelton έρχεται χιουμοριστικά να δώσει πνοή στους λευκούς που θέλουν να πηδήξουν. 

The Basketball Diaries

Την πρώτη φορά που αρχίζει να ντριμπλάρει, είναι σαφές ότι ο Leonardo Di Caprio δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ. Αλλά αυτή η διαπίστωση δεν έχει σημασία στο The Basketball Diaries, που βασίζεται στα ομώνυμα απομνημονεύματα του ποιητή Jim Carroll. Το στάτους του σταρ που παίζει στην "πιο καυτή ομάδα μπάσκετ του Καθολικού Λυκείου της Νέας Υόρκης" καίγεται γρήγορα για τον Carroll, ο οποίος κακοποιείται σεξουαλικά από τον προπονητή του και βυθίζεται σε έναν καταστροφικό εθισμό στα ναρκωτικά. Πρόκειται για μια ζοφερή απεικόνιση των αθλητικών δυνατοτήτων που χάνονται. Αντί να προσφέρει μια διέξοδο, το μπάσκετ προσφέρει μια ματιά σε αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει.

Once Brothers

Διάλειμμα για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του ESPN και της σειράς 30 for 30, που υπάρχει διαθέσιμο στο YouTube. Η ιστορία του Drazen Petrovic και του Vlade Divac, όπως ακριβώς την έζησαν οι δύο Γιουγκοσλάβοι σταρ. Μαζί ανέβασαν την Μεγάλη των Πλάβι Σχολή στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου, μαζί έφυγαν για το ΝΒΑ, κάνοντας κολλητή παρέα, μαζί έζησαν τα καλύτερα τους χρόνια. Τους χώρισε μόνο ο πόλεμος και ο θάνατος. Πώς έζησε ο σπουδαίος Vlade Divac τον χαμό του παλιόφιλού του; Ο φακός του ESPN ταξιδεύει στο Ζάγκρεμπ και στο Βελιγράδι και αναλύει τα δεδομένα σε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη φιλία, το μπάσκετ και τον πόλεμο.

> Διάβασε ακόμη: Drazen Petrovic, για πάντα

Glory Road

Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και πράγματι, οι καιροί αλλάζουν στο Πανεπιστήμιο Texas Western, όπου εμφανίζεται ο Don Haskins (Josh Lucas) για να αναλάβει το πρόγραμμα μπάσκετ. Χωρίς υποστήριξη από στρατολόγους, βρίσκει επτά αφροαμερικανούς παίκτες -με ελάχιστες πιθανότητες να φοιτήσουν στο κολέγιο- για να γεμίσει την ομάδα του. Καθ' όλη τη διάρκεια της σχεδόν αήττητης σεζόν των Miners, βιώνουν κάθε είδους αντίσταση στην ενσωμάτωση, η οποία κορυφώνεται όταν ο Haskins γράφει ιστορία ξεκινώντας πέντε αφροαμερικανούς παίκτες στον αγώνα του εθνικού πρωταθλήματος. 

Semi Pro 

O Will Ferrell τα κάνει όλα και συμφέρει. Παίκτης, προπονητής και πρόεδρος με ψηλές κάλτσες και κοντά σορτσάκια φέρνει την καλτίλα πίσω, όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει. Σουτάρει τις ελεύθερες βολές με εντελώς αστείο τρόπο, ανταγωνίζεται τον Woody Harelson και προσφέρει άφθονο γέλιο σε όλους. Ο ελληνικός τίτλος για την ταινία ήταν "Άσχετ-ball" και τα λέει όλα.

Hustle

Η επιστροφή του Adam Sandler στο Netflix για μια ταινία σχετική με το NBA τον βρίσκει στη θέση του σκάουτερ. Συμπαραγωγός της ταινίας είναι ο LeBron James και στην ταινία έχουν μαζευτεί δεκάδες σταρ, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Ισπανός Juancho Hernangomez, που απολαμβάνει τις καλύτερες κριτικές. Είναι η πιο φρέσκια ταινία της λίστας, όμως έχει καταφέρει να γραφτούν πολλά για αυτήν. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".