
Οι υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022
Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει την τιμωμένη ταινία.

H Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids), προσκαλούν νέους και νέες ηλικίας 12-14 ετών, από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει ποια ταινία θα τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022.
Οι τρεις υποψήφιες ταινίες θα είναι διαθέσιμες για θέαση με ελληνικούς υπότιτλους SDH (Subtitles for Deaf and/or hard of Hearing) στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από 7 ως 11 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα σε 42 χώρες, τα συμμετέχοντα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με έμπειρες και έμπειρους κινηματογραφίστριες και κινηματογραφιστές - βραβευμένα μέλη της Ακαδημίας, να ψηφίσουν online και να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής και την βράβευση της νικήτριας ταινίας μέσω live streaming.
Η πρόσβαση των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα, για την παρακολούθηση αλλά και τη διαδικασία ψηφοφορίας, θα γίνεται με την εισαγωγή ειδικών κωδικών πρόσβασης, οι οποίοι θα στέλνονται στο κάθε συμμετέχον άτομο ξεχωριστά, κατόπιν αίτησής του. Ειδικά στον Πύργο Ηλείας, η δράση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, με την επιμέλεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, στις 13 Νοεμβρίου.
Γονείς ή κηδεμόνες νέων 12-14 ετών που θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της online φόρμας έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Για την συμμετοχή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει την ευκαιρία στα νέα άτομα που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τα απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών και κινηματογραφιστριών, έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να επικοινωνήσουν με συνομήλικά τους άτομα στην Ευρώπη – μια εμπειρία που τα περισσότερα παιδιά ζούνε για πρώτη φορά. Λειτουργούν επίσης, ως πανευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, ψηφίζοντας τον νικητή αμέσως μετά τις προβολές.
Οι 3 υποψηφιότητες αναδείχθηκαν όπως κάθε χρόνο μετά από μια διαδικασία δύο φάσεων. Αρχικά μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από την Joana Domingues, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (παραγωγός / Πορτογαλία), τον Andrey Hadjivasilev (σκηνοθέτης-παραγωγός / Βουλγαρία), την Faridah Nabaggala (εκπρόσωπος ECFA, δ/ντρια φεστιβάλ και συγγραφέας / Νορβηγία), τον Σταύρο Παμπαλή (σκηνοθέτης / Κύπρος) και την Claudia Schmid (δ/ντρια φεστιβάλ / Ελβετία), μαζί με 4 νεαρούς κριτές (τις Hena, Madara, Maria Beatriz και Μυρτώ) επέλεξε οκτώ ταινίες. Στη συνέχεια, μια επιτροπή από νέα άτομα 13 ως 14 ετών, που συμμετείχαν παλαιότερα στα Βραβεία Νεανικού Κοινού, οι Aifric (Ιρλανδία), Natalija (Μαυροβούνιο), Tin (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Christina (Γροιλανδία) και Riana (Κόσοβο) παρακολούθησαν τις οκτώ ταινίες και επέλεξαν τις τρεις ως υποψήφιες.
Οι υποψηφιότητες του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού 2022
Animal (Cyril Dion)

Οι έφηβοι Bella και Vipulan, ταξιδεύουν και συναντούν επιστήμονες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης με τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη, περισσότερο σαν συγκάτοικοι, παρά σαν θηρευτές.
Comedy Queen (Sanna Lenken)

Η 13χρονη Sasha αποφάσισε να ασχοληθεί με το stand-up comedy. Αυτό που θέλει περισσότερο, είναι να κάνει τον πατέρα της – που κλαίει στο ντους όταν νομίζει πως κανείς δεν τον ακούει – να γελάσει. Στο σπίτι όλα της θυμίζουν την μητέρα της που δεν ζει πια και τα δάκρυα καίνε απειλητικά πίσω απ’τα μάτια της. Κρυφά, γράφει μια λίστα όλων όσων πρέπει να κάνει για να ξεπεράσει τη θλίψη: να ξυρίσει τα μαλλιά της, να σταματήσει να διαβάζει βιβλία, να αρνηθεί το πιο γλυκό κουτάβι του κόσμου και πάνω απ’όλα, να γίνει μια Βασίλισσα της Κωμωδίας.
Η συνέχεια στο Athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ποια είναι η superhero ταινία που προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις θεατών από τα πρώτα λεπτά-Είναι τόσο χάλια;
Οι πρώτες προβολές ενός νέου remake προκαλούν διχασμό στο κοινό. Η ακραία αισθητική του σοκάρει κάποιους, ενώ άλλοι το θεωρούν τολμηρή επιστροφή σε cult σινεμά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠρώτο trailer για το 28 Years Later: The Bone Temple - Επιστρέφει ο Cillian Murphy
Το πρώτο trailer του 28 Years Later: The Bone Temple είναι εδώ. Ο Ralph Fiennes επιστρέφει σε μια ζοφερή μετα-αποκαλυπτική Αγγλία, ενώ ο Cillian Murphy κάνει μια πολυαναμενόμενη cameo εμφάνιση.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΣταματήστε ό,τι κάνετε: Οι Radiohead ανακοίνωσαν περιοδεία, την πρώτη μετά από 7 χρόνια αποχής
Να μας συγχωρήσει κύριος Yorke για την προπολεμική φωτογραφία, αλλά αυτός κι η παρέα του μας είχαν συνδέσει με Κάιρο από το 2018 και μετά, οπότε πάλι καλά να λένε. Αναμένουμε νέο υλικό τώρα που ξαναβγαίνουν στον δρόμο, για να δημοσιεύουμε αναλόγως.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΌσα γνωρίζουμε για το sequel του The Thursday Murder Club στο Netflix
Για εμάς, δε θα έπρεπε να είναι ταινία, αλλά σειρά. Όπως και να έχει, επειδή το Netflix αποφασίζει και όχι εμείς, τουλάχιστον ας μας εγγυηθεί κάποιος ότι στη συνέχεια της ταινίας, θα ξαναδούμε τον Lucifer....εεε τον Tom Ellis εννοούμε.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΜόλις ακούσαμε -και κολλήσαμε με- τα 2 ολοκαίνουργια τραγούδια των Spoon
Το καλοκαίρι υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική περίοδος για τους Spoon, οι οποίοι, μετά το σοβαρό come back τους το 2022 έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης, μοιάζουν ασταμάτητοι.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΟ Nicolas Cage υποδύεται τον Ιωσήφ στην ταινία ‘βιβλικού τρόμου’, The Carpenter's Son
Ο Nicolas Cage γίνεται Ιωσήφ και μας οδηγεί σε μια σκοτεινή ιστορία βιβλικού τρόμου. Το The Carpenter’s Son φέρνει την οικογένεια του Χριστού αντιμέτωπη με υπερφυσικές δυνάμεις.
Γραφει Παυλος Κρουστης