Η σεζόν για την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά με μία ιστορική πρεμιέρα

Η τηλεταινία Face to Face του Ingmar Bergman, με πρωταγωνιστές τη Liv Ullman και τον Erland Josephson, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Γράφει: Esquire Editors 05 Οκτωβρίου 2022

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά και εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις της για τη φετινή σεζόν με μια ιστορική πρεμιέρα. Η τηλεταινία Face to Face του Ingmar Bergman, με πρωταγωνιστές τη Liv Ullman και τον Erland Josephson, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πλήρη της εκδοχή, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Ολύμπιον με γενική είσοδο στην τιμή των 4 ευρώ.

Μάλιστα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γίνεται ο δεύτερος κινηματογραφικός φορέας σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά το British Film Institute, που θα παρουσιάσει αυτό το σπάνιο διαμάντι από την μπεργκμανική φιλμογραφία. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και σε συνεργασία με το Bergman Foundation και την εταιρεία παραγωγής Cinematograph ΑΒ, που ίδρυσε ο ίδιος ο Bergman και η οποία επανενεργοποιείται για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του σπουδαίου σουηδού δημιουργού, το 2007.

Η τηλεταινία Face to Face αποτέλεσε τη βάση για την ομώνυμη (μικρότερης διάρκειας) κινηματογραφική ταινία, η οποία απέσπασε τρεις οσκαρικές υποψηφιότητες στις κατηγορίες της Ξενόγλωσσης Ταινίας, της Σκηνοθεσίας για τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και του Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Λιβ Ούλμαν. Η τηλεταινία, με διάρκεια 177’, είναι χωρισμένη σε τέσσερα επιμέρους κεφάλαια ("Ο Χωρισμός", "Το Σύνορο", "Η Χώρα του Λυκόφωτος" και "Η Επιστροφή"), τα οποία προβλήθηκαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων στη σουηδική τηλεόραση, τον Μάιο-Ιούνιο του 1976.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το ολοκληρωμένο όραμα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στην αυθεντική του μορφή και δομή (με διάλειμμα ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο επεισόδιο της ταινίας). Πριν την έναρξη της προβολής, θα απευθύνει χαιρετισμό με βίντεο ο CEO του Bergman Foundation, κ. Jan Hoberg.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η Liv Ullman, σε ένα από τα πιο πολυσύνθετα και δαιδαλώδη γυναικεία πορτρέτα στην ιστορία του σινεμά, υποδύεται μία ψυχίατρο, η οποία διολισθαίνει σταδιακά στους πιο σκοτεινούς διαδρόμους του μυαλού, ακροβατώντας ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Ο Bergman βάζει τη γυναικεία οπτική στη θέση του οδηγού, εξερευνώντας τις καταπιεσμένες επιθυμίες, το αδιέξοδο της επικοινωνίας, τα επώδυνα μυστικά, την αδήριτη ανάγκη για επαφή, αγάπη και συγχώρεση.

Τι άλλο έρχεται στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Στην αίθουσα Ολύμπιον αυτή την εβδομάδα μη χάσετε το φιλμ Στην αυλή του σχολείου της Λορά Βαντέλ, μια ξεχωριστή και κινηματογραφικά μοναδική ταινία που θέτει στο επίκεντρό της την παιδική εμπειρία, στη δύσκολη συνθήκη του σχολικού εκφοβισμού.

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας βλέπουμε το αριστούργημα του Βιτόριο ντε Σίκα, Ο κήπος των Φίντσι Κοντίνι. Η ταινία προβάλλεται σε επανέκδοση με νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Η σεζόν για την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης ξεκινά με μία ιστορική πρεμιέρα

Το πολυαναμενόμενο Νησί του Bergman της Μία Χάνσεν-Λοβ, που διεκδίκησε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες προβάλλεται στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Το νησί

Οι Τετάρτες στο Λιμάνι με το Cinedoc επανέρχονται και φέτος. Η πρεμιέρα γίνεται την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου με το ντοκιμαντέρ Μεσόγειος: πολιορκημένη θάλασσα του Φρεντερίκ Φουγκέα, αφιερωμένο σε μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου. ​

Έως τις 9 Οκτωβρίου στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, φιλοξενείται το 24ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης G.L.A.D. ταινιών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα προβληθούν συνολικά 28 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Το Broadway, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Μασσαλά, ένα νέο-νουάρ φιλμ για τις περιπέτειες μιας συμμορίας πορτοφολάδων και χορευτών σε μια σύγχρονη Αθήνα, πολύχρωμη αλλά και σκοτεινή.

Η αριστουργηματική κωμωδία του Ζακ Τατί, Playtime, για τον μοντέρνο άνθρωπο και τις φουτουριστικές μητροπόλεις, σε επανέκδοση με νέα ψηφιακή κόπια 4Κ.

Η βραβευμένη στην Εβδομάδα Κριτικών του Φεστιβάλ των Καννών ταινία Φτερά και πούπουλα του Ομάρ Ελ Ζοχάιρι, ένα αντισυμβατικό φιλμ το οποίο μέσα από μια σουρεαλιστική ιστορία αποκαλύπτει τη δύσκολη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη αιγυπτιακή κοινωνία.

Η ανορθόδοξη ταινία δράσης και τρόμου, γυρισμένη από τη σκοπιά ενός τυφλού που περνάει από χίλια κύματα για να φτάσει στην αγαπημένη του, το φιλμ Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό του φινλανδού δημιουργού Τέεμου Νίκι.

Είναι ωραίο να είσαι 18!

Δωρεάν είσοδος για νέους και νέες 18 ετών στις προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την κινηματογραφική σεζόν 2022-2023. Ισχύει για όσους και όσες έχουν γεννηθεί το 2004 και το 2005.

Απαιτείται η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου αποκλειστικά από τα ταμεία του Φεστιβάλ, καθώς και η επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας. Εξαιρούνται οι διοργανώσεις του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φιλοξενούμενες εκδηλώσεις και ειδικές προβολές.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος