Ορέστη Ανδρεαδάκη, τι πρέπει να δούμε οπωσδήποτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Ο Διευθυντής της διεθνούς κινηματογραφικής διοργάνωσης που ξεκινά σήμερα, μοιράζεται και φέτος με το Esquire τα δικά του αγαπημένα.

Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να βλέπεις διοργανώσεις που έχεις στην καρδιά σου να ανθίζουν χρόνο με το χρόνο. Αξίζουν εύσημα στην ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σταθερά τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύει πως όπου υπάρχει θέληση και μεράκι, υπάρχει και βελτίωση. Ένα παραπάνω μπράβο προφανώς είναι απαραίτητο, γιατί όλα αυτά συντελούνται εν μέσω μίας πανδημίας που δε λέει να μας αποχαιρετήσει. Φέτος λοιπόν, μετά από δύο χρόνια δικής μου αναγκαστικής αποχής από τις αίθουσες του φεστιβάλ, (θα) έχω τη χαρά να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι όλα εκείνα που -όπως διέκρινα και από τη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε- καταδεικνύουν μία σύγχρονη, ανανεωμένη "γιορτή" του σινεμά εν εξελίξει. Προτού χωθώ σε αυτές για τα καλά, ζήτησα ξανά από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη, τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο δηλαδή, να μοιραστεί μαζί μου τα πέντε δικά του αγαπημένα από τη φετινή 63η εκδοχή του (03-13/11).

Οι επιλογές του έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα -προφανώς καθόλου τυχαία- και τις διαβάζεις παρακάτω, πάντα μέσα από τα δικά του λόγια:

Από την υπερηρωίδα της καθημερινής ζωής που απεικονίζεται στη φετινή αφίσα, μέχρι τον δυναμισμό και τη σύγχρονη ματιά των πέντε γυναικών που πρωταγωνιστούν στο σποτ του Φεστιβάλ που υπογράφει η βραβευμένη σκηνοθέτις Εύη Καλογηροπούλου, οι γυναίκες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος προτείνουμε γυναίκες που μας εμπνέουν, δημιουργούς που έχουμε αγαπήσει, ιστορίες που θα μας συναρπάσουν.

Η ακαταμάχητη Charlotte Gainsbourg έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα της ταινία

Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές για μία από τις πιο ανατρεπτικές και πολυσύνθετες σταρ του ευρωπαϊκού σινεμά, η οποία λες και συμπυκνώνει τη σαρωτική γοητεία των γονιών της, του Serge Gainsbourg και της Jane Birkin. Η Charlotte Gainsbourg, αντισυμβατική, πολυτάλαντη και πάντα τολμηρή στις επιλογές της, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα της ταινία, Νυχτερινοί επισκέπτες, του Michael Ers. Η πλοκή της ταινίας έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς μια σημαδιακή νύχτα για τη γαλλική ιστορία, τη βραδιά της εκλογικής νίκης του François Mitterrand, το 1981. Σε μια εποχή ελπίδας και αναζωπύρωσης των ονείρων, η ηρωίδα που ενσαρκώνει η Charlotte θα βιώσει συνταρακτικές εσωτερικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να επαναπροσδιορίσει τη στάση και τη φιλοσοφία της σε όλες τις βασικές πτυχές της ζωής της.

Η Vicky Krieps παραδίδει μια συγκλονιστική ερμηνεία στην ταινία Κορσές (Corsage) της Marie Kreutzer 

H Vicky Krieps, μία από τις ταχύτατα ανερχόμενες ηθοποιούς της γενιάς της, που μας είχε αφήσει άφωνους στην Αόρατη κλωστή του Paul Thomas Anderson, ερμηνεύει την αυτοκράτειρα Σίσι, σε μια ταινία που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές βιογραφίες. Μακριά από κλισέ και στερεότυπα, το Corsage είναι ένα αντισυμβατικό δράμα εποχής (και η ταινία λήξης του φεστιβάλ για φέτος) που ρίχνει μια φεμινιστική ματιά στους αφόρητους κοινωνικούς περιορισμούς που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σε θέση εξουσίας.

>Διάβασε ακόμη: Χρήστο Μασσαλά, πώς είναι η ζωή στο Broadway;

Η ερμηνεία της Vicky Krieps (για την οποία βραβεύτηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών) φέρνει στο φως τη γυναίκα πίσω από τον μύθο, μια αεικίνητη προσωπικότητα που πασχίζει να ξεφύγει από τα δεσμά της επίσημης και καλλωπισμένης εικόνας. Βλέποντας τη συγκεκριμένη ταινία, το μυαλό μας ταξιδεύει σε όλες τις γυναίκες, κάθε γενιάς, που υποχρεώθηκαν να ζήσουν μέσα στους ασφυκτικούς "κορσέδες" που τους επέβαλε η κοινωνία. Και αναλογιζόμαστε πως έχει έρθει πια η στιγμή να ανασάνουν ελεύθερες.

Ανακαλύπτουμε την πολύτιμη προσφορά και το πολυεπίπεδο έργο της Μαρίας Γαβαλά

Ορέστη Ανδρεαδάκη, τι πρέπει να δούμε οπωσδήποτε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;

Σκηνοθέτρια με σπουδαίες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές δουλειές στο ενεργητικό της, μεταφράστρια κειμένων για το σινεμά, πεζογράφος, μέλος της συντακτικής ομάδας στο θρυλικό περιοδικό "Σύγχρονος κινηματογράφος", συνεργάτιδα του Φεστιβάλ σε πολλές ειδικές εκδόσεις, η Μαρία Γαβαλά έχει υπάρξει μια αληθινά αναγεννησιακή γυναίκα, που έχει αφήσει το στίγμα της σε αμέτρητους τομείς. Το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιεί μίνι αφιέρωμα στο έργο της, προβάλλοντας τις ταινίες Περί έρωτος (1982), Το άρωμα της βιολέτας (1985) και το Μαγικό γυαλί (1988), ενώ θα της απονείμει και τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για τη συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο.

Η Γαλλο-Ιρανή Mina Kavani μάς φέρνει έναν αέρα ελευθερίας

Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες του Ιράν δίνουν έναν ύψιστο αγώνα για ελευθερία έκφρασης και αυτοδιάθεση, το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλει την ταινία "Αρκούδες δεν υπάρχουν" του πολυβραβευμένου Jafar Panahi, ενός σκηνοθέτη που έχει μετατρέψει εδώ και χρόνια το σινεμά σε πυλώνα αντίστασης και ελπίδας απέναντι στη λογοκρισία και τους περιορισμούς. Ο ίδιος ο Panahi δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη, μιας και βρίσκεται στη φυλακή, αλλά μαζί μας θα είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Mina Kavani, η οποία θα έχει πολλά και ενδιαφέροντα να μοιραστεί με το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Η Joanna Hogg και η Tilda Swinton φτιάχνουν ένα συγκλονιστικό ντουέτο

Η Joanna Hogg, μία από τις πιο περιπετειώδεις και sui generis σκηνοθετικές φωνές του σύγχρονου βρετανικού σινεμά, είναι παλιά γνώριμη και αγαπημένη του Φεστιβάλ, καθώς την είχαμε υποδεχτεί πριν λίγα χρόνια, φιλοξενώντας πλήρες αφιέρωμα στο έργο της, στο επετειακό 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθεί η νέα ταινία της Hogg, "Η αιώνια κόρη", για τις ανάγκες της οποίας η Hogg ενώνει δυνάμεις για μία ακόμη φορά με την ηθοποιό-σύμβολο της εποχής μας, Tilda Swinton. Μέσα από μια καταπληκτική ερμηνεία και μια απαράμιλλη σκηνοθετική ατμόσφαιρα, παρακολουθούμε τη μοναχική διαδρομή λύτρωσης μιας γυναίκας που ξεθάβει με θάρρος όλα τα τραύματα, τις παραλείψεις και τα ανείπωτα του παρελθόντος.

*Η κεντρική φωτογραφία φέρει την υπογραφή της Ολυμπίας Κρασαγάκη

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το Daddio με τους Sean Penn και Dakota Johnson

Το Daddio αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 28 Ιουνίου.

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος