Ο Kenneth Branagh και οι ταινίες της ζωής του

Ο Kenneth Branagh κλείνει σήμερα τα 63 του χρόνια και εμείς τσεκάρουμε στο IMDb τις κορυφαίες ταινίες της σπουδαίας καριέρας του.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 10 Δεκεμβρίου 2023

Ο Kenneth Branagh είναι ένας από τους σπάνιους κινηματογραφιστές που έχει σκηνοθετήσει, γράψει, παίξει και εκτελέσει παραγωγές με επιτυχία. Τον μάθαμε φυσικά ως ηθοποιό, ωστόσο από την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης (Henry V το 1989), έδειξε ότι είναι ένας πραγματικά προικισμένος δημιουργός του κινηματογράφου. Πέρυσι στο μεταξύ, ήρθε και η απόλυτη στιγμή της αναγνώρισης. 

Με το Belfast (που αποτελεί τόπο γέννησής του μεταξύ άλλων), μια ημιαυτοβιογραφική ταινία στην οποία ο Branagh έκανε τα πάντα, έφτασε ως τα Oscar κερδίζοντας μάλιστα το βραβείο του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Έγραψε ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να είναι υποψήφιος σε 7 διαφορετικές κατηγορίες για τα βραβεία της Ακαδημίας.

O Kenneth Branagh κλείνει σήμερα τα 63 χρόνια ζωής και εμείς ψαχουλεύουμε στο Imdb τις 10 κορυφαίες ταινίες του.

Death On The Nile (2022) - 6.6/10

Η 10η καλύτερη ταινία του Branagh είναι και η πιο πρόσφατη, το Death On The Nile. Το "Έγκλημα στο Νείλο" είναι η δεύτερη μεταφορά μυθιστορήματος μυστηρίου της Agatha Christie από τον Branagh μετά το "Murder On The Orient Express" του 2017 και στην ταινία ο Branagh επιστρέφει στο ρόλο του Βέλγου ντετέκτιβ, Hercule Poirot.

Dead Again (1991) - 6.9/10

Το Dead Again είναι η δεύτερη ταινία του Branagh ως σκηνοθέτης, η οποία έχει στοιχεία ρομάντζου, θρίλερ και νεο-νουάρ.  Έχει επίσης τον Branagh στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με μερικούς από τους στενότερους συνεργάτες του: Τον Sir Derek Jacobi και την τότε σύζυγό του, Emma Thompson.

Η ταινία, αν και μέτρια εισπρακτική επιτυχία, έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι άρχισαν να συγκρίνουν τον Branagh με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Orson Welles και ο Alfred Hitchcock. Ο θρυλικός κριτικός Roger Ebert έγραψε: "Δεν υποστηρίζω ότι ο Branagh είναι ήδη τόσο μεγάλος σκηνοθέτης όσο ο Welles και ο Hitchcock, παρότι έκανε μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που εννοώ είναι ότι το πνεύμα του, η τόλμη του, είναι στην ίδια κατηγορία. Δεν τον ενδιαφέρει να κάνει δειλές ταινίες".

Cinderella (2015) - 6.9/10

Η Cinderella είναι ένα live-action remake του κλασικού έργου της Disney του 1950 με πρωταγωνιστές τους Lily James, Richard Madden και Cate Blanchett. Είναι επίσης ένα από τα λίγα έργα του Branagh που απευθύνονται κυρίως σε οικογένειες και νεαρότερο κοινό. Σήμερα, τα live-action remakes της Disney είναι συνηθισμένα, αλλά την εποχή που κυκλοφόρησε η Σταχτοπούτα του Branagh, ήταν σίγουρα ξεχωριστή για το είδος της. Το κοινό απόλαυσε την ταινία, η οποία κέρδισε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, καθιστώντας την την πιο κερδοφόρα ταινία του. Οι κριτικοί τη θαύμασαν για την ανανέωση της αρχικής ιστορίας και των χαρακτήρων, τη σοβαρότητά της, τις ερμηνείες της και την αξία της παραγωγής της.  Η εκδοχή του Branagh παραμένει μια από τις καλύτερες live-action ταινίες Σταχτοπούτας μέχρι σήμερα.

Peter's Friends (1992) - 7.0/10

Το Peter's Friends είναι μια απλή, χαμηλού προϋπολογισμού κωμωδία για την επανασύνδεση έξι φίλων, αρκετό καιρό μετά τα κολεγιακά τους χρόνια. Στο καστ του συνόλου συμμετέχουν αρκετοί ηθοποιοί που είχαν συνεργαστεί με τον Branagh στο παρελθόν, όπως η Emma Thompson, ο Stephen Fry και ο Hugh Laurie. 

Thor (2011) - 7.0/10

Μετά από μια σειρά απογοητεύσεων από την κριτική ή/και το box-office, ο Branagh έκανε κάτι σαν επιστροφή με την πιο επική ταινία του μέχρι σήμερα, το blockbuster Thor του 2011 για λογαριασμό της Marvel. Αν και ο Thor που γνωρίζουν τώρα οι φανς έχει ίσως επηρεαστεί περισσότερο από τις κωμικές ευαισθησίες του Taika Waititi, ο Branagh ήταν καθοριστικός στο να τον προσαρμόσει στο MCU. 

A Midwinter's Tale (1995) - 7.2/10

Μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του, το A Midwinter's Tale του 1995 είναι μια κωμωδία για μια ομάδα ηθοποιών που δεν είναι και τόσο "αστέρια" και ανεβάζουν μια παράσταση του Άμλετ του Shakespeare. 

Much Ado About Nothing (1993) - 7.3/10

Για την τέταρτη ταινία του, το Much Ado About Nothing του 1993, ο Branagh επέστρεψε και πάλι στον Shakespeare, αυτή τη φορά με μια πιο ανάλαφρη και χαλαρή ρομαντική κωμωδία. Ερμήνευσε έναν από τους βασικούς ρόλους έχοντας στο πλευρό του, και πάλι, την Emma Thompson, καθώς και τους Denzel Washington, Kate Beckinsale και Keanu Reeves.

Belfast (2021) - 7.4/10

Ένα κινηματογραφικό ασπρόμαυρο έπος που μας μεταφέρει στη γενέτειρα του Branagh, στην ταλαιπωρημένη από τις διαμάχες Βόρεια Ιρλανδία της δεκαετίας του 1960. Έχει χαρακτηριστεί ως η πιο προσωπική και αυτοβιογραφική δουλειά του σκηνοθέτη, όπως και η καλύτερη ταινία του Branagh. Η ταινία επικεντρώνεται σε μια οικογένεια που ζει μέσα στην πολιτιστική και πολιτική αναταραχή των "Ταραχών" στο Μπέλφαστ. Οι θεατές λάτρεψαν τις ερμηνείες, την κινηματογράφηση, τον ρυθμό και τον τόνο της ταινίας, ενώ τα βραβεία που απέσπασε ανά τον κόσμο να αποδεικνύουν την αξία της. 

Henry V (1989) - 7.5/10

Το ντεμπούτο του Kenneth Branagh ως σκηνοθέτης είναι η διασκευή του Ερρίκου Ε' του Shakespeare το 1989, η οποία, αν και δεν είναι η μόνη μεγάλη διασκευή, είναι ίσως η πιο γνωστή και δημοφιλής από αυτές που εμπνεύστηκε. Οποιοσδήποτε έχει σκηνοθετήσει ένα πολεμικό έπος εποχής όπως ο Ερρίκος Ε' θα έλεγε ότι επρόκειτο για ένα μνημειώδες εγχείρημα για έναν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, και ο Branagh φαίνεται ότι θριάμβευσε με κάθε πιθανό τρόπο. Στην ταινία βλέπουμε επίσης τον Christian Bale. 

Hamlet (1996) - 7.7/10

Αν κάτι θα μπορούσε να ξεπεράσει το ντεμπούτο του Branagh με τον Henry V, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η εκδοχή του Άμλετ του Shakespeare σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Η παραγωγή του Branagh από το 1996 είναι ένα (ακόμη) έπος με όλη τη σημασία της λέξης. Σε αντίθεση με τις δεκάδες άλλες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές διασκευές του ίδιου έργου, η δική του εκδοχή χρησιμοποιεί το πλήρες αδιαίρετο κείμενο, καθιστώντας έτσι την ταινία λίγο μεγαλύτερη από τέσσερις ώρες.

Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ 70 mm, το οποίο μετά την κυκλοφορία της έγινε πια δυσεύρετο. Το καστ είναι τεράστιο και περιλαμβάνει τους Branagh (ως Άμλετ), Kate Winslet, Derek Jacobi, Julie Christie, Robin Williams, Billy Crystal και Judi Dench. Παρότι δε σημείωσε εισπρακτική επιτυχία (ίσως λόγω της τεράστιας διάρκειάς της), η ταινία αγαπήθηκε και εξακολουθεί να αγαπιέται από τους κριτικούς και το κοινό, πολλοί από τους οποίους θεωρούν τον Άμλετ του Branagh μια από τις καλύτερες διασκευές του Shakespeare που έγιναν ποτέ.
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr