Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 12 Μαρτίου, 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους μας περιμένουν για να τα παρακολουθήσουμε, είτε στις αίθουσες είτε on line.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 24 Φεβρουαρίου 2023

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, τόσο το 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του οποίου τον παλμό προσπάθησα να μεταφέρω στις 4 ημέρες που βρέθηκα εκεί, όσο και το επικείμενο 25o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, νομίζω πως πατούν σε στέρεες βάσεις και συνεχίζουν το έργο τους ξεπερνώντας το φράγμα μίας απλής διοργάνωσης. Εξελίσσονται και ελίσσονται ως κανονικοί ζωντανοί οργανισμοί γύρω από τους οποίους ανθίζει ό,τι τους περιβάλλει. 

"To perceive and register as being significant"

Παρακολουθώντας τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κρατάω τα εξής - είναι και αυτά που χρειάζεται να ξέρεις για αρχή:

>Καταρχάς, το σποτ είναι μαγικό, σα μικρή ταινία από μόνο του. Τα συγχαρητήριά μου στη σκηνοθέτιδα - παραγωγό Μαριάννα Οικονόμου της οποίας φέρει την υπογραφή. 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

>Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί συνολικά 99 παγκόσμιες, διεθνείς κι ευρωπαϊκές πρεμιέρες, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, ενώ συνολικά θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στις γνωστές αίθουσες που στηρίζουν το θεσμό. 

>Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγονται 61 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, εκ των οποίων, αρκετά παίρνουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το διαγωνιστικό τμήμα Newcomers και το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, διεκδικώντας Χρυσούς και Αργυρούς Αλέξανδρους που συνοδεύονται από χρηματικά ποσά. 

>Για όσους θέλουν αλλά δε μπορούν να βρεθούν εκεί, θα προβληθούν και και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

>Το φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί 3 αφιερώματα: 80 χρόνια μετά από την αναχώρηση του πρώτου συρμού Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς, τιμά την εβραϊκή κοινότητα της πόλης μέσα από το αφιέρωμα "Adio Kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς - 80 χρόνια". Παράλληλα, παρουσιάζει 9 ταινίες του Αυστριακού Nikolaus Geyrhalter και 10 ακόμη του Σταύρου Ψυλλάκη. Τέλος, ξεχωρίζει το μεγάλο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης με τίτλο "Η τέχνη της πραγματικότητας: πέρα από την παρατήρηση". Είναι διανθισμένο με σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, που επαναπροσδιορίζουν την οπτική και την ερμηνεία μας για τον κόσμο και τη ζωή.

>Τις δυναμικές δράσεις της Αγοράς που βρίθουν πρωτότυπων συνεργασιών, μπορείς να τις παρακολουθήσεις και on line. 

>To Φεστιβάλ και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έχουν χαρτογραφήσει από κοινού μία πολιτιστική διαδρομή στην Ελευσίνα, μέσα από τα έργα και δράσεις των Adrian Paci, Σύλλα Τζουμέρκα και Φίλιππου Κουτσαφτή.

>21 podcasts με θέματα βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητά μας συμμετέχουν στο θεσμό, ενώ θα πραγματοποιηθεί ειδική ακρόαση δύο podcasts σε συνεργασία με το iMEdD.

>Το Climate Hub είναι μία από τις βασικές πρωτοβουλίες του Φεστιβάλ με ορίζοντα τη βιωσιμότητα.

>Η αυλαία ανοίγει την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, με την ταινία La Singla της Paloma Zapata που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα και θα κλείσει την Κυριακή 12 Μαρτίου με το My Pet and Me του Johan Kramer επίσης σε διεθνή πρεμιέρα.

 


Πληροφορίες

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες, είναι διαθέσιμα στο www.filmfestival.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

#TiDF25
@filmfestivalgr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr