Μερικές προβλέψεις για τα Oscars 2023

Λίγα εικοσιτετράωρα προτού η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοινώσει τους φετινούς νικητές, αναλύουμε τις πιο κομβικές κατηγορίες της απονομής και προβλέπουμε τις ταινίες που τελικά θα επικρατήσουν.

Γράφει: Esquire Editors 10 Μαρτίου 2023

Κάθε χρόνο, η απονομή των βραβείων Όσκαρ μοιάζει με ένα ετήσιο ιατρικό τσεκάπ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Άραγε υπήρξαν ταινίες που εμπλούτισαν το σινεμά με τις ιδέες και τις ιστορίες τους; Τελικά, απασχολεί τον κόσμο ποιο φιλμ θα βραβευτεί ως καλύτερο της χρονιάς; Αυτές οι απορίες, φυσικά, απαντιούνται πάντα αποκλειστικά στο πλαίσιο του αμερικανικού και εμπορικά καλλιτεχνικού σινεμά, άρα αποτυπώνουν περισσότερο τάσεις παρά μια ολοκληρωμένη καταγραφή της "κατάστασης των πραγμάτων". Ωστόσο, καθώς το χολιγουντιανό σινεμά αποτελεί ρυθμιστή της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς, τα Oscars 2023 είναι ένα must κινηματογραφικό event.

Εξίσου σημαντική με την αναγνώριση της δουλειάς παλαιών και νέων ταλέντων είναι η ανάδειξη διασημοτήτων που τροφοδοτούν μέσω του lifestyle το ενδιαφέρον στις κινηματογραφικές δραστηριότητές τους. Γιορτή όσο και επίδειξη γκλάμουρ, λοιπόν, τα Όσκαρ διατηρούν αμείωτη τη γοητεία τους και φέτος η 95η απονομή φαίνεται πως θα είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή. Στο παιχνίδι έχουν μπει τίτλοι και ονόματα που μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αουτσάιντερ, άλλοι κατάφεραν να βρεθούν στις υποψηφιότητες αμφισβητώντας τους κανόνες, ενώ έπειτα από καιρό διεκδικούν Όσκαρ ταινίες οι οποίες έχουν απασχολήσει ευρέως το κοινό. Όλα αυτά τα αναλύουμε παρακάτω, σε μια απόπειρα να προβλέψουμε τους φετινούς οσκαρικούς νικητές.

Tα Όσκαρ έρχονται και θα τα δούμε και φέτος αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Όλη η μεγάλη βραδιά της 12ης Μαρτίου θα μεταδοθεί live, από τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί μέχρι τη λαμπερή τελετή απονομής. Οι μεταδόσεις ξεκινούν από τις 22.30 με την εκπομπή "Oscars' Night" με παρουσιαστή το Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και λαμπερούς καλεσμένους. Παράλληλα, ο Γιώργος Σατσίδης μας μεταφέρει τη μαγεία του κόκκινου χαλιού απευθείας από το Λος Άντζελες.

Σημειώστε, επίσης, πως εάν θέλετε να δείτε ξανά την απονομή, με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, υπάρχει μονταρισμένη μετάδοση τη Δευτέρα 13/3 και μία ακόμη το Σάββατο 18/3 (21.15). Και μέχρι τις 19 Μαρτίου η COSMOTE TV έχει ετοιμάσει για εμάς το αποκλειστικό pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS το οποίο είναι γεμάτο οσκαρικό περιεχόμενο, με επιλεγμένες βραβευμένες ταινίες από ολόκληρη την ιστορία του θεσμού και ειδικά αφιερώματα. Το μενού προβολών περιλαμβάνει, ακόμα, τις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες "Τα Πάντα Όλα", "Top Gun: Maverick" και "Το Τρίγωνο της Θλίψης".

Place your bets

Το 2009, ενόψει των 82ων Όσκαρ, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε πως επρόκειτο να αυξήσει τους υποψηφίους καλύτερης ταινίας από πέντε σε δέκα. Χωρίς ποτέ να ομολογηθεί ευθέως, η (διορθωτική) αυτή κίνηση έγινε ένα χρόνο μετά τη δριμεία κριτική προς την Ακαδημία, εξαιτίας της απουσίας από την κατηγορία δύο μπλοκμπάστερ, τα οποία είχαν κάνει καλλιτεχνικό και εμπορικό πάταγο. Τα επίμαχα φιλμ ήταν ο υπερηρωικός "Σκοτεινός Ιππότης" (Christopher Nolan) και το animation "Γουολ-Υ" (Andrew Stanton).

Η μη συμπερίληψή τους στις υποψηφιότητες αντιμετωπίστηκε, όχι άδικα, ως ελιτίστικος αποκλεισμός, καθώς οι συγκεκριμένες ταινίες ανήκαν σε καλλιτεχνικά "υποδεέστερα" είδη. Έκτοτε, ο αριθμός παραμένει στους δέκα, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Ακαδημία κινείται πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τη λαϊκή αποθέωση που γνώρισαν τα "Παράσιτα" (Bong Joon-ho) το 2019. Δοκιμάστε, όμως, να ρωτήσετε οποιονδήποτε ποιες ταινίες κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2020 και το 2021. Μάλλον δε θα θυμάται κανείς (hint: είναι η "Χώρα των Νομάδων" και το "CODA").

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος