10 κλασικές ταινίες που ‘μυρίζουν’ φθινόπωρο

Ήρθε η ώρα να αράξεις στον καναπέ και να δεις αγαπημένες φθινοπωρινές ταινίες, της καλύτερης εποχής του χρόνου.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 14 Σεπτεμβρίου 2023

Το φθινόπωρο μπορεί να ήρθε αρκετά φουριόζο, γεμάτο ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά ας το ομολογήσουμε: το αγαπάμε. Μέχρι να φορέσουμε τα πρώτα φούτερ, να δούμε τα φύλλα των δέντρων να πέφτουν και να πιούμε ζεστό καφέ, αποχαιρετάμε το καλοκαίρι και καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με 10 αγαπημένες ταινίες, όλες τους γυρισμένες στην αγαπημένη μας εποχή.

When Harry Met Sally (1989)

Η Meg Ryan και ο Billy Crystal πρωταγωνιστούν σαν εχθροί που καταλήγουν εραστές σε αυτή την κλασική ρομαντική ταινία. Τοποθετείται στο φθινόπωρο του 1997 και ακολουθεί το road trip των πρωταγωνιστών από το Σικάγο στη Νέα Υόρκη. Στο δρόμο, έχουν διαφωνούν πάνω στο ερώτημα αν οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι πλατωνικοί φίλοι. Δέκα χρόνια αργότερα – αφού βρεθούν τυχαία σε ένα βιβλιοπωλείο – θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα.

Practical Magic (1998)

Στο Practical Magic ακολουθούμε τη Sally (Sandra Bullock) και την Gillian (Nicole Kidman) Owens, δύο αδελφές που κρυφά είναι μάγισσες. Σαν ενήλικες, μαθαίνουν για ένα οικογενειακό μυστικό που μεταδίδει μία κατάρα σε κάθε άνδρα που ερωτεύονται. Για να βρουν την αληθινή αγάπη, πρέπει να σπάσουν το ξόρκι και την ίδια στιγμή να αποφύγουν ένα ντετέκτιβ που είναι έτοιμος να αποκαλύψει το μυστικό τους. Ένα ανατριχιαστικό ρομάντζο με φόντο τη γραφική New England.

Remember the Titans (2000)

Η σεζόν του αμερικανικού football πλησιάζει, η καλύτερη στιγμή για να ξαναδούμε το Remember the Titans. Το αθλητικό δράμα ακολουθεί μία νέα ομάδα football, που έχουν σκοπό να γίνουν πρωταθλητές. Για να κερδίσουν, πρέπει να μάθουν πρώτα να σέβεται ο ένας τον άλλο παρά τις διαφορές τους.

The Craft (1996)

Τέσσερις teen μάγισσες. Φουλ στη '90s μόδα. Το Los Angeles το φθινόπωρο. Τι άλλο να ζητήσεις; Αν δεν έχεις δει το The Craft, προετοιμάσου για μία αστεία και γοητευτική ιστορία για μία ομάδα νεαρών απόκληρων που αποκτούν δύναμη.

Knives Out (2019)

To Knives Out είναι μία συναρπαστική whodunnit ταινία με φόντο ένα όμορφο φθινοπωρινό σκηνικό. Το φιλμ ακολουθεί τη δυσλειτουργική οικογένεια Tomby. Όταν ένα μέλος της οικογένειας δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός – όχι και τόσο ήρεμου – πάρτι, ο ντετέκτιβ Benoit Blanc έρχεται για να βρει τον ένοχο.

If Beale Street Could Talk (2018)

Το όμορφο ρομαντικό μυθιστόρημα του James Baldwin μεταφέρθηκε το 2018 στην οθόνη από τον Barry Jenkins. Ο Jenkins παρέδωσε μία ιστορία με το δικό του στιλ και χάρη, δίνοντας ζωή σε αυτή τη βασανιστική ιστορία. Οι Kiki Layne και Stephan James παίζουν τους Tish και Fonny, ένα νεαρό ζευγάρι στο Harlem στα 70s, που είναι ερωτευμένοι και θέλουν να ξεκινήσουν μία οικογένεια. Μπαίνουν τρομακτικά εμπόδια όταν ο Fonny αδίκως κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Το φιλμ του Jenkins ‘αιχμαλωτίζει’ το τραύμα των διακρίσεων και προκαταλήψεων και πώς να το ξεπεράσεις μέσα από τον έρωτα, με φόντο το φθινοπωρινό Harlem.

Crossing Delancey (1998)

Το φθινόπωρο είναι πολύ πιο ιδιαίτερο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την Billie Holiday. Τίποτα δεν το "αιχμαλωτίζει" τόσο όμορφο σαν την ταινία Crossing Delancey της Joan Micklin Silver. Το φιλμ ακολουθεί την Isabelle Grossman, μία Νεοϋορκέζα που δουλεύει σε ένα βιβλιοπωλείο και αναζητά μία πιο λαμπερή ζωή, μόνο που η Εβραία γιαγιά της θέλει να παντρευτεί και να αποκατασταθεί. Τελικά, την προξενεύουν με τον ιδιοκτήτη ενός μαγαζιού με τουρσιά. Δεν τον θέλει και τόσο, αλλά αφού τον γνωρίσει καλύτερα, ξεκινάει ένα ειδύλλιο. Μία γλυκιά και ζεστή ιστορία για την οικογένεια, την αγάπη και αυτό που τελικά βρίσκεις από εκεί που δεν το περιμένεις.

Soul Food (1997)

Όταν σκέφτεσαι το φθινόπωρο, το μυαλό σου ίσως πάει στην κολοκυθόπιτα, στο μηλίτη και στο ψητό καλαμπόκι. Αν σου αρέσουν αυτά, το Soul Food είναι αγαπημένη επιλογή. Πρωταγωνιστούν οι Vanessa Williams, Vivica A, Fox και Nia Long, μία ταινία γύρω από την κουζίνα και την οικογένεια Joseph, γεμάτη αγάπη, πίστη και όνειρα. Ευτυχώς, η αρχηγός της οικογένειας, η Mother Joe, πάντα κρατά την οικογένεια δεμένη με το κυριακάτικο φαγητό της. Μετά την ταινία, σίγουρα θα θέλεις να αγκαλιάσεις τη γιαγιά σου.

Little Women (2019)

Πριν τη μεταφορά της Barbie από τη Greta Gerwig, υπήρχε η Jo March, η δυναμική πρωταγωνίστρια του αγαπημένου μυθιστορήματος Little Women της Louisa May Alcott. Σε αυτή τη μεταφορά της Gerwig, μας υποδέχεται μία πανέμορφη φθινοπωρινή New England και οι αδελφές March. H Gerwig δεν ξεχνά να προσθέσει το δικό της κοινωνικό σχόλιο και ρομαντισμό στην κλασική ιστορία, με εξαιρετικά αποτελέσματα και ζεστή καρδιά.

Love Story (1970)

Το Love Story του 1970 θεωρείται ένα από τα πιο ρομαντικά φιλμ της ιστορίας. Η ιστορία του είναι παλιά όσο ο χρόνος: ένα νεαρό εργαζόμενο κορίτσι ερωτεύεται ένα πλούσιο αγόρι που πηγαίνει σε ένα ακριβό κολέγιο. Οι δύο νέοι πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια για να είναι μαζί, από τους γονείς που διαφωνούν, οικονομικά προβλήματα και θέματα υγείας. Μπορεί η αγάπη να ξεπεράσει όλα αυτά; Τα δάκρυα μάλλον δύσκολα θα τα αποφύγεις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης