Όλες οι ταινίες Harry Potter από τη χειρότερη στην καλύτερη

Εκεί ψηλά, μαζί με το MCU και τα Star Wars, έχουμε ακόμα ένα υπερ-franchise ταινιών για να αισθανόμαστε πάντα, παιδιά.

Η σειρά ταινιών Harry Potter, εμπνευσμένη από το μαγικό σύμπαν της J.K. Rowling, είναι η τρίτη με τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία του κινηματογράφου και την επισκιάζουν μόνο τα "μεγαθήρια", MCU και Star Wars. Από την αρτιστίκ σκηνοθεσία του Alfonso Cuarón στο Prisoner of Azkaban, μέχρι το τεράστιο φινάλε των δύο τελευταίων ταινιών, έχουμε μπόλικα ποιοτικά στοιχεία για να διαλέξουμε.

Η διαρκής γοητεία του Harry Potter έγκειται στη βαθιά αφήγησή του, που ξεπερνάει την έννοια του χρόνου με τα θέματα φιλίας, θλίψης και την αέναη πάλη ανάμεσα στην ηθική και έναν ανήθικο κόσμο να πρωταγωνιστούν. Kάτω από τη μαγεία, προσφέρει διαχρονικούς προβληματισμούς για την ανθρώπινη εμπειρία, μια αφήγηση που ξεδιπλώνεται με κάθε γύρισμα σελίδας ή μετάβαση σκηνής. Σχεδόν μια δεκαετία μετά το κινηματογραφικό του φινάλε, το 2011, η κληρονομιά του διαρκεί, αντικατοπτρίζοντας τον δικό μας κόσμο, αυτόν των Muggles, με εκπληκτικούς τρόπους.

Το πρώτο φιλμ Harry Potter and the Sorcerer's Stone, έκανε την κινηματογραφική της πρεμιέρα σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια, στις 16 Νοεμβρίου 2001. Έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να βάλουμε σε μια τάξη αυτές τις ταινίες, κατατάσσοντάς τες από τη χειρότερη στην καλύτερη.

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)

Η πρώτη ταινία Harry Potter τράβηξε τα βλέμματα των θεατών με φανταστικούς τρόπους. Παρ'όλα αυτά ξεπεράστηκε από όλες τις επόμενες ταινίες.

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Παραμένει ποιοτικά κοντά στην πρώτη ταινία (έχουν τον ίδιο σκηνοθέτη), όμως διαθέτει περισσότερη δράση και παρουσιάζει νέους χαρακτήρες. 

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)

Η πρώτη ταινία εκ των δύο του φινάλε βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη γιατί πρακτικά στήνει τα όσα βλέπουμε στο δεύτερο μέρος, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα αναγκαία η ύπαρξή της.

Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Εξαιρετικές μάχες με τους Death Eaters και μια Dolores Umbridge, που λατρεύεις να τη μισείς.

Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

Η πρώτη ταινία της σειράς που ανέβηκε σε ηλικιακή αξιολόγηση (κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 13 ετών) και μαζί της έφερε περισσότερο δράμα, ενώ ήταν ιδιαίτερα πιο σκοτεινό, δίνοντας τον τόνο για τις επόμενες.

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Η ταινία-ωδή στον αείμνηστο Alan Rickman με τον χαρακτήρα του, τον Snape, να έρχεται στο προσκήνιο και να "δίνει ρέστα".

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Στην τρίτη ταινία καταλάβαμε ότι τα Harry Potter δεν είναι απλά μια παιδική σειρά για να περάσουμε την ώρα μας. Εμβληματικός Gary Oldman και στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία από τον Cuarón δίνουν τη δεύτερη καλύτερη ταινία της σειράς, ενώ αποτελεί σημείο καμπής για την πορεία της. 

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (2011)

Η τελευταία ταινία δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από επική. Ενσωματώνει όλα όσα αγαπήσαμε στις προηγούμενες, κλείνει με απίθανο τρόπο τις διάφορες πλοκές και στέκεται επάξια ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο φινάλε.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr