David Ayer, ο μαέστρος της δράσης

Ένας σκληροτράχηλος μελισσοκόμος αναστατώνει τους κινηματογράφους από σήμερα. Ο πασίγνωστος δημιουργός των Suicide Squad, Training Day και S.W.A.T., μιλά αποκλειστικά στο Esquire για την ταινία The Beekeeper με τον Jason Statham.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 11 Ιανουαρίου 2024

David Ayer έχει αποκτήσει τη φήμη ότι αφηγείται σκληρές ιστορίες που επικοινωνούν με το κοινό σε όλο τον κόσμο". Έτσι ξεκινoύσε το μίνι βιογραφικό που έλαβα προτού προχωρήσουμε στην αποκλειστική συνέντευξη για το Big Black Book του Esquire. Προφανώς και δε χρειαζόταν· όταν δημιούργημά σου είναι το Suicide Squad, η μοναδική οσκαρική ταινία της DC με τη Margot Robbie ως Harley Quinn, και μεταξύ άλλων υπογράφεις τα σενάρια των Training Day, The Fast and The Furious και S.W.A.T., σε γνωρίζει ήδη όλος ο πλανήτης. Μαζί μιλήσαμε μέσω zoom για το νέο θρίλερ δράσης The Beekeeper, που σκηνοθέτησε με στόχο "να βγει ο κόσμος ικανοποιημένος από τις αίθουσες", όπως λέει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται –ποιος άλλος;– o Jason Statham, ο οποίος αναλαμβάνει να εξοντώσει μια εταιρεία που ξαφρίζει μέσω διαδικτύου υπέρογκα ποσά από απλούς πολίτες. 

David Ayer, ο μαέστρος της δράσης Courtesy of Miramax

>Σε τι διαφέρει η ταινία αυτή από τις προηγούμενές σας;
Η ταινία The Beekeeper είναι μια καθαρόαιμη ταινία δράσης, που βασίζεται στο είδος της. Συνήθως οι ταινίες μου δεν ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο κλασικό μοτίβο, είναι πολύ πιο περίπλοκες. Ως σκηνοθέτης, πάντα ήθελα να κάνω μια τέτοια ταινία και μετά ο δημιουργός μέσα μου υπερίσχυε. Ωστόσο στην πορεία συνειδητοποίησα ότι παντού υπάρχει χώρος για τέχνη, δημιουργικότητα και εξαιρετικές ερμηνείες. Τώρα είμαι τόσο ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα, που θέλω να το ξαναδοκιμάσω. 

>Αρκετοί, βασιζόμενοι στις επιδόσεις των ηρώων δράσης στο box office, υποστηρίζουν πως έχουν κουράσει το κοινό. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
Κάθε ταινία που κάνω είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι για μένα. Σαφέστατα και ψάχνω να δω τι λειτούργησε στο σινεμά και τι όχι. Πιστεύω πως οι παραδοσιακές κινηματογραφικές παραγωγές, η καλή φωτογραφία, οι ερμηνείες, μια σπουδαία πλοκή, οι υπέροχοι "κακοί" που αγαπάμε να μισούμε είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Συχνά αναλογίζομαι ότι με τη σύγχυση του Χόλιγουντ, της βιομηχανίας και της κοινωνίας ξεχνάμε τα βασικά. Οπότε ήθελα να επιστρέψω στις κλασικές ταινίες που με ενέπνευσαν να γίνω σκηνοθέτης. Το The Beekeeper ήταν ένα είδος "άσκησης", με το σκεπτικό να δώσουμε στο κοινό αυτό που θέλει – μια πραγματική διαχρονική περιπέτεια. 

>Πόση υλικοτεχνική υποδομή και πόσος χρόνος απαιτείται για να δούμε ολοκληρωμένη μια απαιτητική σκηνή δράσης;
Μια τέτοια σκηνή του The Beekeper πραγματοποιήθηκε σε έναν γιγαντιαίο χώρο. Μεσολάβησαν άπειρα σχέδια, χαρτούρα, meetings, σχεδιασμοί και πειραματισμοί, επί μέρες είχαμε 2 διαφορετικά συνεργεία που δούλευαν στο ίδιο σημείο, γύριζα πρώτα εγώ ένα κομμάτι και μετά ο σκηνοθέτης της δεύτερης μονάδας, Jeremy Marinas, ο οποίος "χορογραφούσε" τη δράση, γύριζε το δικό του. Στο ενδιάμεσο, εγώ έτρεχα μπρος-πίσω. Έχω υπάρξει στον στρατό, οπότε έχω στρατιωτική νοοτροπία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των λειτουργιών, όμως μέχρι να ξεκινήσεις το γύρισμα είσαι ήδη εξαντλημένος. Πάντως, το καλύτερο αποτέλεσμα πάντα προκύπτει μόνο μέσα από ενδελεχή σχεδιασμό. 

David Ayer Courtesy of Miramax

>Στα Suicide Squad και Fury είδαμε σπουδαίους κεντρικούς ήρωες, όπως η Harley Quinn της Margot Robbie και ο Wardaddy του Brad Pitt αντίστοιχα. Τι κάνει ξεχωριστό τον Adam Clay και γιατί επιλέξατε τον Jason Statham;
Νομίζω πως ο Jason επέλεξε εμένα! (γέλια) Ήθελε να δουλέψει μαζί μου και βρήκαμε επιτέλους μια ευκαιρία για να γίνουμε ομάδα. Ξέρεις, ο Adam Clay είναι ενδιαφέρων διότι καθοδηγείται από την ιδέα της δικαιοσύνης. Πιστεύω πως το καλό και το κακό υπάρχουν στην κοινωνία. H κοινωνία είναι πολύ μεταμοντέρνα, εξαιρετικά πολύπλοκη. Στις ταινίες που λειτούργησαν στο παρελθόν ο ήρωας έχει έναν κώδικα τιμής και σώζει τον κόσμο. Πώς κάνεις, λοιπόν, ένα έργο να μιλήσει στο σύγχρονο κοινό πιο ρεαλιστικά;

David Ayer Courtesy of Miramax

Σ᾽ αυτό ακριβώς ο Jason είναι μαγικός. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς που έχουν αυτή την ποιότητα, με την οποία συνδέεται ο κόσμος. Παράλληλα, είναι πολύ προνοητικός. Διαθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις στη δράση, είναι ένας πραγματικός σταρ. Η δική μου δουλειά ήταν να ενισχύσω την ερμηνεία του, ο ένας πίεσε τον άλλον για το καλύτερο αποτέλεσμα και νομίζω ότι φτιάξαμε μια καταπληκτική ταινία. 

>Σε μια πολύπλοκη, λοιπόν, σύγχρονη κοινωνία πόσο εύκολο είναι να κάνεις μια macho ταινία που ασχολείται με ηθικά διλήμματα και συμβαδίζει με την πολιτική ορθότητα; 
Κάθε ταινία είναι προϊόν της κουλτούρας της και της εποχής της. Μεγαλώνοντας ως παιδί υπήρχε ο πόλεμος στο Βιετνάμ και όλα τα κακά που συνέβαιναν τότε στον κόσμο, θυμάμαι όμως να πηγαίνω στο σινεμά και να τα ξεχνάω όλα. Μέσω του κινηματογράφου ξεχνιόσουν ή έστω η ταινία έπαιρνε τα προβλήματα αυτά και τα συρρίκνωνε σε κάτι που ο ήρωας μπορούσε να διορθώσει. Οπότε ήθελα να δώσω λίγη παρηγοριά στο κοινό, να μπορούν να τη δουν οικογένειες –ΟΚ είναι λίγο βίαιη, αλλά καταλαβαίνεις– και να συνδεθούν μαζί της. Ήθελα να λειτουργεί σαν μια παλιά, απαλή ζεστή κουβέρτα, να θυμίζει τις κλασικές ταινίες δράσης που παρακολουθούσαμε ως παιδιά. 

David Ayer Courtesy of Miramax

>Αλήθεια, ποιος ήταν ο ήρωας των παιδικών σας χρόνων;
Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Ίσως ο John F. Kennedy, ως έμπειρος βετεράνος πολέμου. Ήταν ένας επιζών, ένας άνθρωπος με αξίες, που πραγματικά νοιαζόταν να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.

>Σχετίζεται η ταινία με κάποιο δικό σας ηθικό δίλημμα αναφορικά με την επιβολή του νόμου και την απόδοση δικαιοσύνης; 
Σε έναν μεγάλο βαθμό, ναι. Πρόκειται για μια κλασική ταινία δράσης, έχουμε τον κεντρικό ήρωα, τον Adam, που καθοδηγείται από τον κώδικα να προστατεύει και να επεμβαίνει εκεί που το σύστημα έχει αποτύχει. Μερικές φορές οι κυβερνήσεις μάς απογοητεύουν, αργούν να λύσουν ένα πρόβλημα ή έχουν κενά και είναι κάπως ωραίο να σκέφτεσαι ότι υπάρχει ένας ήρωας που μπορεί να φτιάξει τα πράγματα. Για εμένα, ως δημιουργό, είναι ενδιαφέρον να εξετάζω τα θέματα που σχετίζονται με τον νόμο, τη δικαιοσύνη, το σωστό και το λάθος. Νομίζω ότι η ταινία προσφέρει στο κοινό ευσεβείς πόθους που γίνονται πράξη στην οθόνη. 

David Ayer Courtesy of Miramax

>Είναι η ανάγκη μας για ήρωες μεγαλύτερη από ποτέ;
Απολύτως, αυτό άλλωστε αγαπώ σε αυτήν. Είναι μια απλή, αλλά ταυτόχρονα πολυσύνθετη ταινία δράσης, σ’ τα δίνει και τα δύο. Ίσως υπάρχουν μερικά μαθήματα που παίρνεις μέσα από αυτήν ή έστω ένα: ότι ένας άνθρωπος αρκεί για να κάνει τη διαφορά και να μη χαθεί ποτέ η ελπίδα. 

*H ταινία O Μελισσοκόμος (The Beekeeper) κυκλοφορεί από σήμερα στους κινηματογράφους από τη The Film Group

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr