5 αξέχαστες ερμηνείες του Tom Wilkinson

Ο πασίγνωστος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στα 75 του.

Ο θάνατος του Tom Wilkinson στιγμάτισε το τέλος του 2023 για τον κινηματογραφικό κόσμο. Γεννημένος το 1948, με καταγωγή από το Λιντς, ο Tom Wilkinson ήταν ένας από εκείνους τους ηθοποιούς που αναγνωρίστηκαν με σχετική καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι διέθετε χάρισμα, ταλέντο και προσαρμοστικότητα.

Ξεκίνησε στη μικρή οθόνη τη δεκαετία του 1970, αλλά μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 κατάφερε να κερδίσει την προσοχή των κριτικών, εμφανιζόμενος σε μερικές από τις καλύτερες βρετανικές παραγωγές. Στη συνέχεια, έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα πρόσωπα διεθνώς, λόγω της μοναδικής του ικανότητας να χειρίζεται με ξεχωριστό τρόπο κάθε χαρακτήρα και είδος.

Ωστόσο, ακόμα και αν ανατρέξουμε στα βραβεία και τις υποψηφιότητες που έχει κερδίσει, η πραγματικότητα είναι ότι ο Tom Wilkinson θα άξιζε περισσότερα από άποψη φήμης και δημοτικότητας, για όσα κατάφερε να προσφέρει κάθε φορά στο κοινό.

Παρακάτω, τον τιμούμε μαζί με πέντε από τις καλύτερες και αξέχαστες ερμηνείες του.

The Full Monty (1997)

Στην εμβληματική βρετανική κωμωδία της δεκαετίας του '90, The Full Monty, ο Tom Wilkinson λάμπει ως Gerald Arthur Cooper, ένας πρώην εργοδηγός που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεργία. Εν μέσω ενός απελπισμένου project για... στριπτίζ, ανακαλύπτει την κοινότητα, την αλληλεγγύη και την αξία, πέρα από την εργασία και το χρήμα. Μια συναρπαστική και πιστευτή ερμηνεία.

Shakespeare in Love (1998)

Ο χαρακτήρας του Tom Wilkinson, Hugh Fennyman, στο Shakespeare in Love προσθέτει βάθος στη θεατρική αφήγηση της ταινίας. Η ερμηνεία του Wilkinson ως αδίστακτος τοκογλύφος αποτυπώνει τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου και της τέχνης.

The Patriot (2000)

Σε αυτό το ιστορικό έπος ο Λόρδος Cornwallis του Tom Wilkinson αναδεικνύεται ως ο πιο αξιόπιστος χαρακτήρας της ταινίας. Έμπειρος στρατιωτικός ηγέτης με εξυπνάδα και πονηριά, ο Wilkinson απεικονίζει αριστοτεχνικά την περιφρόνηση του Cornwallis για τους Αμερικανούς επαναστάτες. Μια πολύ ιδιαίτερη ερμηνεία μέσα σε ένα καστ ιστορικών προσωπικοτήτων.

In the Bedroom (2001)

Ο Tom Wilkinson αποδίδει μια εξαιρετική ερμηνεία στην ταινία In the Bedroom και μάλιστα κέρδισε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Η απεικόνιση ενός συζύγου και πατέρα που κατατρώγεται από τη θλίψη, την αγανάκτηση και τελικά την εκδίκηση αναδεικνύει τη βαθιά χημεία του με τη Sissy Spacek. Μια μεγαλειώδης εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Michael Clayton (2007)

Στην καθηλωτική νουάρ ταινία Michael Clayton, ο Tom Wilkinson υποδύεται τον Arthur Edens, έναν δικηγόρο που αντιμετωπίζει τη διαφθορά των εταιρειών και ο ρόλος αυτός αποτελεί το αποκορύφωμα της καριέρας του. Μια ερμηνεία που πυροδότησε την επιτυχία της Tilda Swinton και αποτέλεσε συμβολισμό για την εξέγερση ενάντια στον αδίστακτο καπιταλισμό.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης