10 κλασικές ταινίες για να 'μορφωθείς' στο Netflix

Φτιάξαμε μια λίστα με μερικές από τις καλύτερες διαχρονικές ταινίες, που μπορείς να βρεις στην πλατφόρμα streaming.

Esquire Team
Γράφει: Παύλος Κρούστης 20 Φεβρουαρίου 2024

Κάθε αληθινός σινεφίλ γνωρίζει τη σημασία ενός κλασικού έργου. Υπάρχει λόγος που κάποιες ταινίες χαρακτηρίζονται ως "κλασικές" και αυτό οφείλεται στο ότι παραμένει αμετάβλητη η αξία τους στο πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα, πολλές από αυτές έχουν επηρεάσει τον σύγχρονο κινηματογράφο, με τη μορφή που είναι σήμερα. Αν είσαι πρόθυμος να ανακαλύψεις μια νέα ταινία ή θέλεις να δεις ξανά μια ταινία που έχεις καιρό να δεις, τότε μην ψάχνεις άλλο. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες κλασικές ταινίες, που μπορεί να βρει κάποιος στο Netflix αυτήν τη στιγμή.

Η συλλογή της πλατφόρμας σαφώς είναι τεράστια, οπότε περιοριστήκαμε σε 10 ταινίες που θεωρούμε πως δεν πρέπει να χάσεις.

Jaws (1975)

Η ταινία περιγράφει μια παράκτια κοινότητα που τρομοκρατείται από έναν γιγάντιο καρχαρία, δημιουργώντας πρακτικά το είδος των "καλοκαιρινών μπλοκμπάστερ". Αυτή η ταινία είναι υπεύθυνη για τον μόνιμο πολιτισμικό φόβο για τους καρχαρίες, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι της στον κινηματογράφο.

Monty Python's Life of Brian (1979)

Οι Monty Python καταπιάνονται με τον Χριστό, με αυτήν την ιστορία του Brian από τη Ναζαρέτ, ενός ανθρώπου που γεννήθηκε την ίδια νύχτα με τον Ιησού, ακριβώς στον διπλανό στάβλο, και περνάει όλη του τη ζωή, καθώς τον θεωρούν -λανθασμένα- τον Μεσσία.

Scarface (1983)

To Scarface περιγράφει την άνοδο ενός Κουβανού μετανάστη στον υπόκοσμο του Μαϊάμι, συνδυάζοντας τη φιλοδοξία, τη βία και την απληστία, επηρεάζοντας βαθιά τον γκανγκστερικό κινηματογράφο με την απεικόνιση της εξουσίας και της διαφθοράς. Ένα διαχρονικό "διαμάντι".

Stand By Me (1986)

Η ταινία μάς ταξιδεύει μαζί με τέσσερα αγόρια που αναζητούν ένα αγνοούμενο πτώμα, αποτυπώνοντας υπέροχα τους δεσμούς της φιλίας, τον πόνο της απώλειας και το rollercoaster της εφηβείας, εδραιώνοντας τη θέση του ως διαχρονικό κλασικό έργο για την ενηλικίωση.

Awakenings (1990)

Αν κάτσεις να σκεφτείς ταινίες του Robin Williams και του Robert De Niro, το Awakenings ίσως να μην είναι ο πρώτος τίτλος που θα σου έρθει στο μυαλό. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστικές ερμηνείες των δύο ηθοποιών σε αυτό το δράμα του 1990 είναι απίστευτες. Είναι μια ταινία βασισμένη στα ομώνυμα απομνημονεύματα του Oliver Sacks και εξερευνά την ιστορική ιατρική ανακάλυψη του Sacks, καθώς εργαζόταν με κατατονικούς ασθενείς.

Scent of a Woman (1992)

Ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ κέρδισε το μοναδικό του Όσκαρ για αυτήν την ταινία. Ο Pacino υποδύεται έναν τυφλό άνδρα, ο οποίος καθοδηγεί έναν νεαρότερο άνδρα και του μαθαίνει για τη ζωή.

Jurassic Park (1993)

Το Jurassic Park δεν χρειάζεται εξηγήσεις. Για να το συνοψίσουμε, σε αυτό το θρίλερ δράσης πρωταγωνιστούν η Laura Dern και ο Sam Neil ως παλαιοντολόγοι που ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τους δεινόσαυρους. Ταξιδεύουν σε ένα θεματικό πάρκο που ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο να ασχοληθεί κανείς με τα προϊστορικά πλάσματα. Αλλά, προφανώς, όλα πάνε στραβά και η ομάδα προσπαθεί να επιβιώσει όπως μπορεί.

Heat (1995)

Μια ταινία για μια ληστεία, που είναι πραγματικά πέρα από τα συνηθισμένα. Έχεις τον Robert De Niro, τον Al Pacino και τον Val Kilmer σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού, με κλέφτες και αστυνόμους. Η ένταση μεταξύ τους είναι αισθητή και οι σκηνές δράσης είναι θρυλικές. Επιπλέον, είναι σκηνοθετημένη από τον Michael Mann, οπότε ξέρεις ότι θα είναι κομψή και στιλάτη.

Fight Club (1999)

To Fight Club δεν είναι απλώς μια ταινία, είναι μια εμπειρία. Ο Edward Norton και ο Brad Pitt ηγούνται μιας μυστικής υπόγειας λέσχης μάχης, που καταλήγει στο χάος και στην υπαρξιακή εξερεύνηση. Είναι σκληρό, είναι προκλητικό και θα σε μπερδέψει εντελώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

The Pianist (2002)

Mια βαθιά συγκινητική ταινία που βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός Εβραίου πιανίστα, ο οποίος επέζησε του Ολοκαυτώματος στην, κατεχόμενη από τους Ναζί, Βαρσοβία. Η ερμηνεία του Adrien Brody είναι απίστευτα δυνατή και η ταινία αποτυπώνει με υπέροχο τρόπο την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος μπροστά σε αδιανόητες αντιξοότητες. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό και συναισθηματικό ταξίδι που θα σου μείνει για πολύ καιρό μετά το τέλος της.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr