Λίγο πριν από την πρεμιέρα του Dune 2, ένα μίνι φρεσκάρισμα μνήμης επιβάλλεται

Και το έπος του Denis Villeneuve, συνεχίζεται.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 23 Φεβρουαρίου 2024

Λίγο πριν από την πρεμιέρα του Dune 2, ένα μίνι φρεσκάρισμα χρειάζεται, όπως θα χρειαζόταν αν έβλεπες τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Γιατί μεταξύ μας, όσο και αν σου άρεσε η πρώτη ταινία, θυμάσαι τι ακριβώς έγινε; 

Το ομώνυμο μυθιστόρημα του αμερικανού συγγραφέα Frank Herbert ας πούμε ότι δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για να καταλάβει κανείς. Έχει διασκευαστεί δύο φορές στο παρελθόν, με μία ταινία το 1984 και μια τηλεοπτική σειρά που κέρδισε βραβείο Emmy το 2000.

Όμως ο Denis Villeneuve, ο καναδός σκηνοθέτης, αποδείχθηκε περισσότερο από ικανός να μετατρέψει το πυκνό κείμενο σε έναν αξέχαστο θρίαμβο (το να χωρίσει το μυθιστόρημα στα δύο ήταν μια καλή ιδέα). Με "υγιείς" επιδόσεις στο box office, έξι βραβεία Όσκαρ και μια καθυστέρηση λόγω απεργίας αργότερα, ήρθε η ώρα για το Dune: Part Two. Αλλά, ποιος θυμάται τι συνέβη στην πρώτη ταινία του Villeneuve; 

Όσα έγιναν στο Dune 

Ο Leto έχει μια πολυάσχολη οικογενειακή ζωή. Η σύντροφός του Lady Jessica είναι οπαδός των Bene Gesserit, μιας ομάδας γυναικών που έχουν ικανότητες ανάγνωσης του μυαλού. Η αδελφότητα είχε δώσει εντολή στην Jessica να αποκτήσει μια κόρη που θα μπορούσε να γίνει μια διορατική σωτήρας της ανθρωπότητας. Δυστυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους, απέκτησε έναν γιο, τον Paul. Οι βοηθοί του πατέρα του, Duncan Idaho και Gurney Halleck, τον διδάσκουν στρατιωτική μάχη ενώ η μητέρα του μεταδίδει διδασκαλίες από τους Bene Gesserit.

Στην ταινία παρακολουθούμε τον Paul να αναπτύσσει τρομακτικά οράματα για το μέλλον. Και τα πράγματα δε σταματούν εκεί. Ύστερα από μία θανατηφόρα σχεδόν διαδικασία, ο Paul λέει στον βαρόνο Harkonnen ότι όποια και αν είναι τα σχέδιά του για τον οίκο Atreides, δεν πρέπει να σκοτώσει τον ίδιο και τη μητέρα του.

Η ταινία του Villeneuve ανεβάζει ρυθμούς με μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Paul. Ένας από τους βοηθούς του Leto, ο Wellington Yueh, προδίδει τον ηγέτη του και απενεργοποιεί τις ασπίδες του φρουρίου, γεγονός που επιτρέπει στους Harkonnens και τους αδίστακτους στρατιώτες Sardaukar να εισβάλουν. Ο Yueh παραλύει τον Leto και του τοποθετεί μια κάψουλα με δηλητηριώδες αέριο στο στόμα. Αφού ο βαρόνος Harkonnen σκοτώνει τον Yueh, ο Leto πυροδοτεί το αέριο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν μερικοί Harkonnen αλλά όχι ο ίδιος ο βαρόνος. Ο βαρόνος διατάζει να πετάξουν την Jessica και τον Paul στην έρημο αλλά ο Yueh έχει αφήσει το ζευγάρι με στολές αναπνοής που κάνουν την επιβίωση λίγο πιο πιθανή. Η μητέρα και ο γιος καταφέρνουν να ξεφύγουν χάρη στην εφαρμογή από την Jessica μιας τεχνικής Bene Gesserit που ονομάζεται "φωνή".

Καθώς περιπλανώνται στην έρημο, ο Paul και η Jessica ξανασυναντιούνται τελικά με τον Duncan και την οικολόγο Liet Kynes. Σε μια εξαιρετική σεκάνς δράσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας ενέδρας των Sardaukur, στην οποία ο Duncan θυσιάζεται για να μπορέσουν να διαφύγουν ο Paul και η Jessica. Μετά από αυτή την παρ' ολίγον θανατηφόρα ακολουθία, η Jessica και ο Paul πέφτουν πάνω στη φυλή Fremen. Εκεί ο Paul συναντά τη γαλανομάτα Chani, το κορίτσι που ονειρευόταν. Υπάρχει μια άμεση, αν και μυστηριώδης, σύνδεση μεταξύ τους. Στη φυλή όμως, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τον Paul και ένας πολεμιστής, ο James, τον προκαλεί σε μονομαχία. Ο Paul κερδίζει τη μονομαχία αλλά και την εύνοια των Fremen.

Dune

Όλα όσα θα δούμε στο Dune: Part Two

Τώρα, το έπος ολοκληρώνεται. Το Dune: Part Two εξερευνά το συναρπαστικό ταξίδι του Paul Atreides τη στιγμή που βρίσκεται ξανά με την Chani και τους Fremen, και ενώ πολεμά για να πάρει εκδίκηση από όσους συνωμότησαν για να καταστρέψουν την οικογένειά του. Διχασμένος -καθώς πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτα της ζωής του και το πεπρωμένο του ορατού σύμπαντος- ο Paul θα αποτολμήσει να αλλάξει ένα φρικτό μέλλον που μόνο ο ίδιος μπορεί να προβλέψει. Ο Villeneuve περιγράφει τη συνέχεια του έπους ως μία "γεμάτη δράση, επική, πολεμική ταινία".

Στο Dune: Part Two θα δούμε και νέα πρόσωπα, όπως τον Christopher Walken ως τον αυτοκράτορα Shaddam IV, τη Florence Pugh ως την πριγκίπισσα Irulan (κόρη του αυτοκράτορα) αλλά και τον Austin Butler ως Feyd-Rautha Harkonnen. 

Μέχρι στιγμής πάντως, τα σχόλια αποθεώνουν την ταινία και την παραγωγή, τονίζοντας πως η οικοδόμηση αυτού του κόσμου στην οθόνη είναι τώρα πιο πλούσια και εξωτική, με γραφικά ακόμη πιο επικά και εκθαμβωτικά. Ο Denis Villeneuve δε μας έδωσε δηλαδή τίποτα λιγότερο από ένα όμορφο και παράξενο αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας που "ξεσπά" στα μεγαλύτερα οπτικά θαύματα. Επιπλέον, αυτό που παρατηρούμε εμείς είναι ότι το Dune: Part Two ακολουθεί την πορεία του Top Gun: Maverick με το sequel να αποδεικνύεται ανώτερο της πρωτότυπης ταινίας. Βέβαια, απείχαν πολλά χρόνια από το πρώτο Top Gun και σίγουρα δε μπορούμε να ξέρουμε καν αν θα κάνει τις εισπράξεις του - το πιο πιθανό είναι να μην τις κάνει όσο επιτυχημένο και να είναι - που μάλλον, θα είναι. 

Η ταινία Dune: Part Two αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου. 

Να πέσει το trailer: 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr