Τα έπη του Denis Villeneuve σε κατάταξη

Πριν δούμε το Dune: Part Two, ας βάλουμε σε μια σειρά τις ταινίες του κορυφαίου σκηνοθέτη.

Esquire Team
Γράφει: Παύλος Κρούστης 29 Φεβρουαρίου 2024

O Denis Villeneuve, μετά από τις ταινίες του -τουλάχιστον- την τελευταία δεκαετία αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες που διαθέτει αυτήν τη στιγμή το Χόλιγουντ.

Τα φιλμ του μας έχουν ταξιδέψει σε διάφορα είδη, ενώ το αγαπημένο του φαίνεται πως είναι αυτό της επιστημονικής φαντασίας, στο οποίο μας έχει δώσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, αλλά και τα σοβαρά δράματα, τα οποία φαίνεται πως ξέρει να χειρίζεται αριστοτεχνικά. Οι εντάσεις και οι στιγμές ηρεμίας συνδυάζονται με μαγευτικά πλάνα και χρωματικές παλέτες που συγκλονίζουν, δίνοντας ένα πραγματικά χαρακτηριστικό "άρωμα", που ξεχωρίζει, αφού πλέον είναι εφικτό να αναγνωρίσει κανείς τη δουλειά του μόνο και μόνο από μερικές εικόνες.

Οι ταινίες που έχει φτιάξει είναι όλες μία και μία και εμείς αποφασίσαμε να τις βάλουμε σε μια σειρά, λίγο πριν μπούμε από σήμερα στις αίθουσες να δούμε το Dune: Part Two, το οποίο όπως όλα δείχνουν είναι το πιο μεγαλειώδες του εγχείρημα έως τώρα.

Παρακάτω θα βρεις τις ταινίες του Villeneuve σε μια κατάταξη από τη χειρότερη στην καλύτερη -κατά την ταπεινή μας άποψη- με τη χειρότερη να είναι ένα φιλμ, που θα ζήλευαν πολλοί άλλοι σκηνοθέτες.

Enemy (2013)

Το Enemy βρίσκει τον Jake Gyllenhaal σε παράξενη φόρμα και τον Villeneuve στο πιο παιχνιδιάρικο του στυλ. Ο Gyllenhaal υποδύεται τον Adam, έναν καθημερινό άνθρωπο στο Τορόντο που βυθίζεται στην κατάθλιψη. Υποδύεται επίσης έναν ηθοποιό ονόματι Anthony, με τον οποίο ο Adam αποκτά εμμονή.

Πρόκειται για μια ευχάριστα παράξενη, ολοκληρωμένη ταινία που έχει ίσως το καλύτερο τέλος από όλες τις δουλειές του Villeneuve.

Sicario (2015)

Το Sicario του 2015, σε ένα πρώτο επίπεδο, μοιάζει με παραδοσιακό θρίλερ: ένας πράκτορας του FBI αναλαμβάνει να εξουδετερώσει τον επικεφαλής ενός μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών. Αλλά η ταινία αναβαθμίζεται από ένα εκπληκτικό καστ (οι Emily Blunt, Daniel Kaluuya και Benicio del Toro είναι όλοι εδώ), απίστευτη γραφή, τρομερά στημένο σασπένς και ανατροπές, που θα σε ζαλίσουν, ακόμα και σε θεμελιώδεις τομείς, όπως είναι η... οπτική του θεατή. Η σκηνοθεσία του Villeneuve κάνει την πραγματική διαφορά. Δυστυχώς, δεν επέστρεψε για το sequel, το οποίο ήταν φανερά κατώτερο σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Incendies (2010)

Το Incendies είναι μια ταινία που βασίζεται σε ανατροπές, αλλά ο Villeneuve την κάνει αξιομνημόνευτη. Προσαρμοσμένη από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Wajdi Mouawad, η συχνά αγχωτική ταινία ακολουθεί τους Καναδούς δίδυμους Jeanne και Simon, καθώς επιστρέφουν στην πατρίδα της νεκρής μητέρας τους -μια άγνωστη χώρα που μοιάζει με τον μετεμφυλιακό Λίβανο- για να εντοπίσουν τον αδελφό τους (του οποίου η ύπαρξη αποτέλεσε έκπληξη γι' αυτούς).

Dune: Part One (2021)

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ταινίας είναι η ίδια η εμπλοκή του Villeneuve και η οπτική του. Το μυθιστόρημα του Frank Herbert είναι ευφάνταστο -είναι, άλλωστε, μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές βιβλίων επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών- αλλά είναι επίσης πολύ πυκνό και "δυσκίνητο".

Ο σκηνοθέτης "κόβει" το βιβλίο στα δύο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ταινία μοιάζει μερικές φορές με απλή εισαγωγή, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα υπέροχο εναρκτήριο κεφάλαιο. Ο Timothée Chalamet υποδύεται τον σκυθρωπό ήρωά μας, τον Paul Atreides, ο οποίος ξεκινά ένα ταξίδι εκδίκησης, αφού ο βαρόνος Harkonnen (Stellan Skarsgård) σκοτώνει ένα από τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Villeneuve δεν φοβάται να ανακατέψει τις συναρπαστικές σκηνές δράσης με κάποια μακρά, στοχαστικά περάσματα, δημιουργώντας ένα πραγματικό έπος.

Arrival (2016)

Εδώ έχουμε "σκληρή" επιστημονική φαντασία και ανατροπές που ανοίγουν τα μάτια. Η Amy Adams υποδύεται μια γλωσσολόγο, η οποία διορίζεται από τον αμερικανικό στρατό για να επικοινωνήσει με εξωγήινους, που έχουν μόλις προσγειωθεί στη Γη.

Η δομή είναι τόσο σφιχτή και οι ερμηνείες εκπληκτικές, με πραγματικά φανταστικές εικόνες. Ίσως η πιο χαρακτηριστική ταινία του Villeneuve έως σήμερα.

Prisoners (2013)

Στην ταινία Prisoners του 2013, ο Hugh Jackman, που βρισκόταν στο αποκορύφωμα της καριέρας του, υποδύεται τον πατέρα ενός απαχθέντος παιδιού, ενώ ο Jake Gyllenhaal είναι ο αστυνομικός που ερευνά την υπόθεση. Το κεντρικό μυστήριο, που εκτυλίσσεται σε μουντές γωνιές της Pennsylvania, οδηγεί και τους δύο άνδρες στα άκρα.

Πρόκειται για ένα δράμα με κατά συρροή δολοφόνο που γίνεται σωστά και αποτελεί μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες του είδους. Είναι ατμοσφαιρικό, πραγματικά τρομακτικό και η αφοσίωση του Villeneuve στην απεικόνιση της έρευνας, της επίπονης αστυνομικής διαδικασίας, είναι ακόμη και διασκεδαστική. Ακόμα και όταν η ταινία γίνεται βαρύγδουπη, δεν γίνεται ποτέ λιγότερο συναρπαστική.

Blade Runner 2049 (2017)

Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει το sequel του Blade Runner; Ούτε ο ίδιος ο Scott δεν θα τα κατάφερνε το ίδιο καλά. Φαίνεται ότι ο Villeneuve ήταν έτοιμος για αυτή τη συγκεκριμένη πρόκληση. Η συνέχεια του αγαπημένου blockbuster του 1982 βυθίζει τον Ryan Gosling στο σύμπαν του Philip K. Dick.

Είναι πανέμορφο οπτικά και γεμάτο με αξιομνημόνευτες λεπτομέρειες: η ανταλλαγή πυροβολισμών στο καζίνο, η Ana de Armas ως βοηθός τεχνητής νοημοσύνης, η ίδια η ερμηνεία του Gosling. Όπως και ο προκάτοχός της, δεν θεωρήθηκε εμπορική επιτυχία, αλλά είναι πανάξια του τεράστιου ονόματος που κουβαλάει, ένα από τα καλύτερα sci-fi sequels όλων των εποχών και διαθέτει την ίδια διαχρονική αξία με την πρώτη ταινία. Μπορείς να σημειώσεις πως έρχεται και σειρά-sequel.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr