18 οσκαρικές ταινίες που μπορείς να παρακολουθήσεις στο Netflix

Αυτές οι ταινίες είτε έχουν κερδίσει ήδη είτε δεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο.

Με τα χρόνια, το Netflix έχει αποκτήσει πολλές από τις οσκαρικές ταινίες που έχουμε απολαύσει στον κινηματογράφο. Φέτος, μάλιστα, έχει τρεις πρωτότυπες ταινίες που διεκδικούν το όσκαρ καλύτερης ταινίας, όπως είναι η επική ταινία επιβίωσης "Η κοινωνία του χιονιού", το συγκινητικό Rustin και το εντυπωσιακό May December.

Παρακάτω λοιπόν, συγκεντρώσαμε 18 ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα και που αν είσαι συνδρομητής της, μπορείς δεις ανά πάσα στιγμή. Βγάλε λοιπόν μολύβι και χαρτί και σημείωνε ή έστω αποθήκευσε αυτό το άρθρο για τις στιγμές που δε μπορείς να αποφασίσεις τι να δεις, ξεκινάμε. 

Nyad

Στο Nyad, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία, πρωταγωνιστεί η Annette Bening (υποψήφια για το όσκαρ α' γυναικείου ρόλου) και η Jodie Foster ως δύο φίλες που προσπαθούν να πετύχουν το αδύνατο. Η Bening λοιπόν, υποδύεται την Diana Nyad, μια κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων που προσπαθεί να κολυμπήσει από την Κούβα στη Φλόριντα. Εάν τα καταφέρει, θα είναι το πρώτο άτομο που θα το κάνει αλλά το κατόρθωμα, επηρεάζει συναισθηματικά την αθλήτρια.

Η κοινωνία του χιονιού

Εάν δε γνωρίζεις για την πτήση 571, τώρα είναι η ώρα να μάθεις την αλήθεια. Η αξιοσημείωτη ιστορία που απεικονίζεται στην ταινία "Η κοινωνία του χιονιού", που είναι υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας μεγάλου μήκους, παρακολουθεί μια ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης, το αεροπλάνο της οποίας συνετρίβη στα βουνά των Άνδεων. Για να επιστρέψουν στο σπίτι, οι άνδρες καταφεύγουν σε αδιανόητες τακτικές επιβίωσης.

May December

Στο May December -το οποίο είναι υποψήφιο για όσκαρ καλύτερου σεναρίου- μία ηθοποιός του Χόλιγουντ μελετά ένα ζευγάρι 20 χρόνια μετά το ειδύλλιό τους που έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Charles Melton ως Joe Yoo (υποψηφιος για το όσκαρ β' ανδρικού ρόλου), ως ένας άντρας που έχει κακοποιηθεί από τη δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο.

Rustin

Η ταινία διαδραματίζεται στη δεκαετία του '60, όταν τα πιστεύω του Martin Luther King για τη φυλετική δικαιοσύνη άρχισαν να γίνονται γνωστά. Τότε λοιπόν, ήταν που προσέλαβε τον Rustin ως σύμβουλο, αλλά επειδή ο Rustin ήταν ανοιχτά γκέι, οι συνεισφορές του διαγράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ιστορία. Τον Rustin υποδύεται ο Colman Domingo, ο οποίος είναι υποψήφιος για το όσκαρ α' ανδρικού ρόλου. 

Don't Look Up

Αυτή η σάτιρα για την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής θα σε κάνει να γελάσεις αλλά και να ανατριχιάσεις. Δύο αστρονόμοι, που υποδύονται οι Jennifer Lawrence και Leonardo DiCaprio, προσπαθούν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για έναν επερχόμενο κομήτη που θα καταστρέψει τη Γη, αλλά δεν βρίσκουν ακριβώς την αντίδραση που αναζητούν. Η ταινία ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία, καλύτερο πρωτότυπο σενάριο και καλύτερο μοντάζ ταινιών και περισσότερα για αυτήν, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

The Lost Daughter

Σε αυτή τη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Έλενα Φεράντε πρωταγωνιστούν οι Olivia Colman, Dakota Johnson και Paul Mescal. Η σκηνοθεσία της ταινίας έγινε από την Maggie Gyllenhaal, η οποία παρασύρθηκε από την περίπλοκη ιστορία για τη μητρότητα. Η ταινία ήταν υποψήφια για όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, β' γυναικείου ρόλου και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Η Εξουσία του Σκύλου

Αυτό το γουέστερν δράμα, με πρωταγωνιστές τους Kirsten Dunst, Jesse Plemons και Benedict Cumberbatch, έλαβε 12 υποψηφιότητες στα Όσκαρ του 2022. Θα μπορούσε να οφείλεται στην αναμφισβήτητη χημεία μεταξύ των πραγματικών συζύγων Dunst και Plemons ή απλώς, στην ισχυρή σκηνοθεσία της Jane Campion. 

Ο Ιρλανδός

Martin Scorsese, Robert DeNiro, Al Pacino και Joe Pesci. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα; Η ταινία ήταν υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και β' ανδρικού ρόλου. 

Η μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς 

Οι αδελφοί Coen είναι στα καλύτερά τους σε αυτήν την ταινία γουέστερν ανθολογίας, η οποία περιλαμβάνει έξι χρονογραφήματα για τα αμερικανικά σύνορα. Οι ιστορίες είναι διασκεδαστικές, μουσικές και απίστευτα περιπετειώδεις. H ταινία ήταν υποψήφια για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο, καλύτερη ενδυματολογία και καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι.

13th

Η πρωτοποριακή μελέτη της Ava DuVernay για το ρατσισμό, το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και τη μαζική φυλάκιση κλόνισε τις αντιλήψεις των θεατών όταν κυκλοφόρησε. Η DuVernay εξετάζει πώς διαιωνίστηκε η δουλεία μέσω της απαλλαγής του δικαιώματος, της ποινικοποίησης της συμπεριφοράς και πώς το συγκρότημα φυλακών-βιομηχανιών ωφελείται από αυτό. Η ταινία ήταν υποψήφια για καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Το παιχνίδι της μίμησης

Το ιστορικό δράμα για την πραγματική ζωή του Alan Turing είχε συγκλονιστικές ερμηνείες, απίστευτα υψηλά στοιχήματα και συγκινητικά αυθεντικές απεικονίσεις της βαρβαρότητας του παρελθόντος. Η ταινία ήταν υποψήφια για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο.

Αόρατη κλωστή

Ο Daniel Day-Lewis και η Vicky Krieps πρωταγωνιστούν σε αυτό το ιστορικό δράμα σκηνοθετημένο από τον Paul Thomas Anderson για έναν μόδιστρο υψηλής ραπτικής του οποίου η ζωή ως κατάλληλος εργένης παίρνει μια τροπή όταν γνωρίζει τη νέα του μούσα. Αν και η Αόρατη κλωστή ήταν υποψήφια σε πολλές κατηγορίες, τελικά πήρε το όσκαρ καλύτερης ενδυματολογικής σχεδίασης. 

Mank

Μία ερωτική επιστολή του Χόλιγουντ του 1930 σε σκηνοθεσία του David Fincher, έχασε το όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2021 από το Nomadland της Chloé Zhao. Αλλά η ταινία, η οποία ακολουθεί τον σεναριογράφο Herman J. Mankiewicz καθώς εργάζεται για να γράψει το κλασικό Citizen Kane του 1941, πήρε δύο βραβεία, για την καλύτερη φωτογραφία και το καλύτερο σχέδιο παραγωγής. 

Ma Rainey's Black Bottom

Με δυνατές ερμηνείες από τον Colman Domingo, την υποψήφια καλύτερης ηθοποιού Viola Davis και τον αείμνηστο Chadwick Boseman, η ταινία ακολουθεί τα γεγονότα μιας τεταμένης ηχογράφησης για την τραγουδίστρια των μπλουζ Ma Rainey στο Σικάγο της δεκαετίας του 1920. Βραβεύθηκε στις κατηγορίες μακιγιάζ & χτενίσματος και κοστουμιών.

Ο δάσκαλός μου, το χταπόδι 

Η ταινία ακολουθεί τον σκηνοθέτη Craig Foster καθώς περνά χρόνο με ένα άγριο χταπόδι και δημιουργεί μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική. Είναι διαφορετικό και αναμφίβολα πρωτότυπο, εντελώς σαγηνευτικό, ακόμα και συγκινητικό. Η ταινία κέρδισε βραβείο για καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. 

Marriage Story

Η ημι-αυτοβιογραφική ταινία του Noah Baumbach για τη διάλυση ενός γάμου έπαιξε σημαντικό ρόλο στα Βραβεία Όσκαρ 2020. Αν και το μόνο βραβείο που πήρε ήταν αυτό της Laura Dern στον β᾽ γυναικείο ρόλο, υπήρξε υποψήφια για καλύτερη ταινία, καλύτερο ηθοποιό (Adam Driver), καλύτερη ηθοποιό (Scarlett Johansson), καλύτερο πρωτότυπο σενάριο και καλύτερη πρωτότυπη μουσική.

Οι μισητοί οκτώ

H ταινία του Quentin Tarantino είναι ένα μυστήριο σε στυλ Agatha Christie που διαδραματίζεται στην αμερικανική Δύση αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με τον συνθέτη Ennio Morricone να κερδίζει το πρώτο του όσκαρ για τη μουσική του.

Roma

Η υπέροχη αυτοβιογραφική ταινία του Alfonso Cuarón ακολουθεί την Cleo, την καμαριέρα μίας μεσαίας τάξης οικογένειας της Πόλης του Μεξικού, όσο η ζωή η δική της και των εργοδοτών της αλλάζουν για πάντα. Η ταινία του 2018 κέρδισε όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και καλύτερης φωτογραφίας. 

Λευκά κράνη

Αυτή η μικρού μήκους ταινία, που κέρδισε το όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στο είδος της, ακολουθεί μια ομάδα εθελοντών σωστικών συνεργείων που ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά για να φροντίσουν αθώους πολίτες που ζουν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr