Αυτή είναι μακράν η καλύτερη -και πιο απροσδόκητη- ομιλία στα Oscars 2024

Αν και κάπως βαρετά τα φετινά Oscars, πέρασαν μερικά αξιόλογα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Τα Oscars 2024 ευτυχώς, προσέφεραν μερικές ανατροπές, κρατώντας το ενδιαφέρον των θεατών στη διάρκεια της τελετής που φέτος φάνηκε ότι διήρκεσε λιγότερο σε σχέση με άλλες χρονιές. Ανάμεσα στις εκπλήξεις ήταν και αυτή στην κατηγορία του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Η ταινία American Fiction του Cord Jefferson, με ένα εξαιρετικό cast (με επικεφαλής τους Jeffrey Wright, Issa Rae και Sterling K. Brown), ανέδειξε το εξαιρετικό ταλέντο του Jefferson, τόσο ως σεναριογράφου όσο και ως σκηνοθέτη. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ο επικρατέστερος σε μια κατηγορία που περιλάμβανε άλλους αξιόλογους υποψήφιους, όπως το Barbie και το Oppenheimer, η ειλικρινής ομιλία του Jefferson κατέδειξε το επίπονο ταξίδι για να φτιάξει την ταινία του.

Η ομιλία του Jefferson

Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο Jefferson δε στάθηκε στις απορρίψεις του παρελθόντος, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε το βήμα που του δόθηκε για να υποστηρίξει την αναγνώριση μικρότερων, πιο ριψοκίνδυνων παραγωγών, όπως το American Fiction. Τόνισε τη σημασία του να δίνονται ευκαιρίες σε κινηματογραφιστές που προσπαθούν να αφηγηθούν σημαντικές ιστορίες, προτρέποντας τη βιομηχανία να αγκαλιάσει την ποικιλομορφία και να ρισκάρει στηρίζοντας αντισυμβατικές αφηγήσεις. Ο ίδιος προσπαθούσε εδώ και πολύ καιρό να μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Percival Everett στο οποίο βασίζεται το American Fiction.

Η ομιλία του είχε βαθιά απήχηση, όχι μόνο ως εορτασμός της δικής του επιμονής, αλλά και ως έκκληση για μια πιο περιεκτική και τολμηρή κινηματογραφική βιομηχανία. Τα λόγια του Jefferson αντηχούν ένα συναίσθημα που συμμερίζονται πολλοί στη βιομηχανία, τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθούν τα αναδυόμενα ταλέντα και να γίνουν επενδύσεις στην ποικιλομορφία και σε μικρότερες παραγωγές.

"Αντί να κάνετε μια ταινία 200 εκατομμυρίων, προσπαθήστε να κάνετε 20 των δέκα εκατομμυρίων. Ή 50 των τεσσάρων εκατομμυρίων. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι... Αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένος εδώ, αισθάνθηκα πολύ ευτυχισμένος κάνοντας αυτή την ταινία και θέλω και άλλοι άνθρωποι να βιώσουν αυτή τη χαρά. Και υπάρχουν εκεί έξω, σας το υπόσχομαι. Ο επόμενος Martin Scorsese είναι εκεί έξω. Η επόμενη Greta [Gerwig] είναι εκεί έξω. Ο επόμενος Christopher Nolan είναι εκεί έξω. Απλά θέλουν μια ευκαιρία. Και εμείς μπορούμε να τους την δώσουμε", είπε.

Να πέσει το βίντεο:

Έκκληση για ειρήνη

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η ευχαριστήρια ομιλία του Mstyslav Chernov για το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, κατά την οποία εξέφρασε με οδυνηρό τρόπο την επιθυμία του για ειρήνη. Η ταινία του, 20 Days in Mariupol αποτελεί μια συγκλονιστική περιγραφή των πρώτων ημερών του πολέμου στην Ουκρανία, χαρίζοντας στον Chernov το πρώτο Όσκαρ που κέρδισε ποτέ η χώρα του.

Να πέσει το βίντεο:

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.