O Timothy Dalton δεν ήταν ένας ακόμη James Bond

Πολλοί πέρασαν από αυτόν τον ρόλο, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν από τους πιο ταιριαστούς- στα μάτια μας τουλάχιστον.

Πολλοί ηθοποιοί πέρασαν από τον ρόλο του James Bond, με τον Daniel Craig να θεωρείται ένας από τους καλύτερους και τον Aaron Taylor-Johnson να είναι έτοιμος, όπως όλα δείχνουν, να αναλάβει τον ρόλο στο εξής. Ίσως κάποιοι έχουν τον Sean Connery στο μυαλό τους ως τον ιδανικό "πράκτορα 007", όμως υπήρξε ένας ηθοποιός, ο οποίος ενδεχομένως να ήταν πιο κοντά στον λογοτεχνικό ήρωα. Αυτός είναι ο Timothy Dalton.

Ο Dalton, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 21 Μαρτίου του 1946, δεν εξυμνήθηκε ευρέως ως James Bond, όμως προσέδωσε μια μοναδική ένταση στο ρόλο. Η ερμηνεία του, που συχνά επικρίνεται ως υπερβολικά σοβαρή, στην πραγματικότητα είχε ως στόχο να επιστρέψει τον χαρακτήρα στο αρχικό όραμα του Ian Fleming.

Πιο κοντά στο όραμα του Fleming

Σε αντίθεση με την ανεμελιά της εποχής του Roger Moore, ο Bond του 78χρονου σήμερα Dalton ήταν πιο σκοτεινός, πιο μελαγχολικός, θυμίζοντας τον λογοτεχνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το κοινό της δεκαετίας του '80 δεν ήταν έτοιμο για αυτήν την απόκλιση από την καθιερωμένη, πιο λαμπερή "συνταγή" του Bond.

Το υπόβαθρο του Dalton στο κλασικό θέατρο διαμόρφωσε την προσέγγισή του προς τον εμβληματικό κατάσκοπο. Μελέτησε σχολαστικά τα μυθιστορήματα του Fleming, με στόχο να προσδώσει αυθεντικότητα στην ερμηνεία του. Παρά το γεγονός ότι του είχαν προσφέρει τον ρόλο πολλές φορές στο παρελθόν μέχρι να τον δεχθεί, οι κριτικές που έλαβε ο Dalton ως Bond παραμένουν χλιαρές, τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό. Τότε, είχαν πει ότι ο Bond του Dalton δεν είχε το χιούμορ που περίμεναν οι fans της σειράς.

Η προσπάθεια να επιστρέψει ο Bond στις ρίζες του συνάντησε την αντίσταση του κοινού που είχε συνηθίσει στο πιο ελαφρύ, πιο επιδεικτικό στυλ των προηγούμενων Bond. Οι προσπάθειες του Dalton να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα υπήρξαν αξιοθαύμαστες, αλλά ήταν τελικά μπροστά από την εποχή τους. Παρά τις προκλήσεις, ο Dalton παρέμεινε προσηλωμένος στην ερμηνεία του, προσπαθώντας να τιμήσει το αρχικό όραμα του Fleming.

Παραλληλισμοί ανάμεσα στον Craig και τον Dalton

Δεκαετίες αργότερα, η ερμηνεία του Daniel Craig ως Bond συγκρίθηκε με την προσέγγιση του Dalton και απέσπασε επαίνους για τους ίδιους λόγους περίπου που είχε επικριθεί παλιότερα η αντίστοιχη του Dalton. Οι κριτικοί έκαναν παραλληλισμούς μεταξύ των δύο, τονίζοντας τις ομοιότητές τους και έκτοτε μάλλον έγινε περισσότερο κατανοητό και από το κοινό το είδος του Bond που είχε προσπαθήσει να αποδώσει ο Dalton.

Δυστυχώς, η θητεία του Dalton ως Bond διακόπηκε λόγω εξωτερικών παραγόντων. Η τρίτη ταινία του καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να αρνηθεί με σεβασμό τον ρόλο. Έκτοτε, προχώρησε σε άλλα έργα.

Εκ των υστέρων, η συμβολή του Timothy Dalton στο franchise του Bond αξίζει αναγνώρισης. Μπορεί να μην την έλαβε κατά τη διάρκεια της "θητείας" του, αλλά η αφοσίωσή του στον χαρακτήρα και στο όραμα του Fleming παραμένει αξιέπαινη, ενώ η επίδρασή του στην εξέλιξη της σειράς παραμένει πολύ σημαντική.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης