Όλος ο κόσμος γράφει διθυράμβους για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου
Πρεμιέρα για το The Favourite στη Βενετία με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για την καλύτερη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη στη μέχρι τώρα καριέρα του.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιτυχία που σημείωσε με το "Θάνατο του Ιερού Ελαφιού", ο Γιώργος Λάνθιμος επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη με τη νέα σκηνοθετική δουλειά του, το The Favourite. Ταινία που σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του Έλληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα ύστερα από το 2011, όταν και κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου για τις "Άλπεις".
Με το The Favourite να διεκδικεί λοιπόν τον Χρυσό Λέοντα στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ο Λάνθιμος έδωσε το "παρών" στην παρουσίαση και πρεμιέρα του φιλμ στο Φεστιβάλ Βενετίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 30 Αυγούστου, παρουσία των λαμπερών πρωταγωνιστριών του: Olivia Colman και Emma Stone (απούσα ήταν η Rachel Weisz). Το χειροκρότημα ήταν θερμό κατά την άφιξή τους στο κόκκινο χαλί και ασταμάτητο μετά το τέλος της προβολής της ταινίας.
Emma Stone και Olivia Colman.
Διθυραμβικές οι κριτικές από τον διεθνή Τύπο
H Guardian έδωσε τέσσερα αστέρια στο The Favourite, το Time το χαρακτήρισε "απολαυστικά νόστιμο σαν ένα λαχταριστό cupcake με γλάσο, τρεις εκπληκτικές ερμηνείες", ενώ το IndieWire έκανε λόγο για την "καλύτερη ταινία της μέχρι τώρα καριέρας του". Όπως επίσης και το Variety: "Ο Λάνθιμος μόλις απέδειξε το πραγματικό ταλέντο του στο σινεμά". H Telegraph, με τη σειρά της, το περιέγραψε ως "καυστικά και βίαια αστείο", το Playlist ως "μία ξεκαρδιστική, αιματηρή κωμωδία" και τέλος, το The Film Stage ως "ένα φανταχτερό και συναρπαστικό δράμα εποχής, που είναι απίστευτα ευχάριστο και τρομακτικά επίκαιρο".
Όσον αφορά στις ερμηνείες, θετικά σχόλια εισέπραξαν και οι τρεις κυρίες (Colman, Stone, Weisz), με την πρώτη όμως να εκθειάζεται σχεδόν από το σύνολο των κριτικών κινηματογράφου. "Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, υποδυόμενη την αδύναμη και συναισθηματικά πληγωμένη Βασίλισσα Άννα", έγραψε ο Peter Bradshaw της Guardian.

Η υπόθεση του The Favourite
Λαμβάνει χώρα στην Αγγλία στις αρχές του 18ου αιώνα και πραγματεύεται τις πολιτικές μηχανορραφίες του στέμματος με φόντο την ιστορία τριών γυναικών: της Βασίλισσας Άννας -η πρώτη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας (του Ηνωμένου Βασιλείου Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας)-, της στενής της φίλης της, Sarah και της υπηρέτριας Abigail.
Το σενάριο φέρει την υπογραφή των Deborah Davis και Tony McNamara και όχι του ίδιου του Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου, όπως μας έχει συνηθίσει ο πρώτος.

Το The Favourite θα κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου και στις ελληνικές στις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς γεννήθηκε το θρυλικό δίδυμο Leonardo DiCaprio και Martin Scorsese
Από το πρώτο τους φιλμ μέχρι τις πιο πρόσφατες δουλειές τους, η δημιουργική σχέση DiCaprio και Scorsese αποτελεί μία από τις πιο σταθερές στο σύγχρονο σινεμά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςEurovision 2026: Αυτά είναι τα τραγούδια των 2 ημιτελικών
Αυτά είναι τα 28 τραγούδια που συμμετέχουν στον ελληνικό προκριματικό της Eurovision 2026. Δείτε πώς χωρίζονται σε Α’ και Β’ Ημιτελικό και ποια διεκδικούν την πρόκριση.
Το τέλος του Game of Thrones που δεν έχει ειπωθεί ακόμη
Περισσότερα από πέντε χρόνια μετά το φινάλε της σειράς, ο George R. R. Martin μιλά για το διαφορετικό τέλος που ετοιμάζει στα βιβλία του Game of Thrones.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλες οι αλλαγές που θα γίνουν στο φετινό MasterChef (βίντεο)
Μεταξύ άλλων, μία κακή ομαδική δοκιμασία θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τους καλύτερους παίκτες γιατί πολύ απλά σε κάποια στιγμή θα επιβιώσει μόνο η μία ομάδα, ενώ τα μέλη της αντίπαλης θα αποχωρήσουν. Περισσότερα όμως, δες εντός.
Αυτός είναι ο καλύτερος rock ντράμερ, σύμφωνα με τον Dave Grohl
Ο Dave Grohl θεωρείται από πολλούς ο τελευταίος αυθεντικός rockstar. Μια ματιά στην πορεία, το παίξιμο και τις επιρροές που τον έκαναν σύμβολο μιας γενιάς.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΑυτήν την ταινία ζήλεψε ο Γιώργος Λάνθιμος
Ποια ταινία κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον του Γιώργου Λάνθιμου; Όσα είπε για το ύφος, τον ρυθμό και την αίσθησή της.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης