25 ταινίες που γίνονται 25 το 2019

Το 1994 ήταν μία πραγματικά καλή χρονιά για το σινεμά.

Είναι να απορεί κανείς με το πόσο γρήγορα μεγάλωσαν κι έγιναν 25 χρονών ταινίες όπως το Lion King, το Forrest Gump και το Pulp Fiction. Μόλις συνειδητοποιήσεις την ωμή πραγματικότητα εύκολα σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα. Τα χρόνια όμως που βαραίνουν τη δική σου πλάτη λειτούργησαν ως ιδανική περίοδος ωρίμανσης για τις ταινίες εκείνης της χρονιάς που έγραψαν μικρότερη ή μεγαλύτερη ιστορία. Ναι, το 1994 ήταν σίγουρα μία καλή χρονιά για το σινεμά.

Disclosure  | Barry Levinson

Σε μία δεκαετία που τα ερωτικά θρίλερ ήταν της μόδας ένα θηλυκό αφεντικό (Demi Moore) παίζει με τον υφιστάμενο της (Michael Douglas) όπως η γάτα με το ποντίκι. 25 χρόνια μετά, την εποχή του #metoo, δείχνει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Natural Born Killers | Oliver Stone

Ένα φιλμ που σόκαρε την Αμερική ή πώς θα έμοιαζαν οι Bonnie & Clyde αν ζούσαν την υστερία των 90s: καταχρήσεις, δολοφονική σχιζοφρένεια, τοξικά μέσα ενημέρωσης και βία, πολλή βία, πάρα πολλή βία.

The Shawshank Redemption | Frank Darabont

Πιο γνωστή στην Ελλάδα με τον ακατανόητο σχεδόν τίτλο Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ παραμένει σταθερά στην κορυφή του IMDB εδώ και πολλά χρόνια. Βασισμένη σε βιβλίο του Stephen King υφαίνει μαεστρικά μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία που συνεχίζει να συγκινεί εκατομμύρια θεατές.

Heavenly Creatures | Peter Jackson

Πολύ πριν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ο Peter Jackson έφτιαχνε κάτι θεόμουρλα b-movies ιδανικά μόνο για φανατικούς του είδους. Ύστερα ήρθε αυτό το οικογενειακό δράμα για να συστήσει εκείνον αλλά και την Kate Winslet στο παγκόσμιο σινεμά.

Four Weddings and a Funeral | Mike Newell

Από τις ταινίες που μπορείς να βλέπεις στο repeat για πάντα. Κοφτερό βρετανικό χιούμορ, εκπλήξεις, ευτράπελα και μία γλυκόπικρη αίσθηση που κάνει αυτήν την κωμωδία τόσο ξεχωριστή όσο κι ο τίτλος της.

The Lion King | Roger Allers, Rob Minkoff

Αν η μελωδία της χαράς μπορεί να περιγραφεί πολύ συνοπτικά στην έκφραση Hakuna Matata, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να περιγραφεί κι η λύπη στην σκηνή όπου ο Simba χάνει τον μπαμπά του. Ένα "παιδικό" που μας στιγμάτισε. Για πάντα. 

Numbered Days |  Imanol Uribe

Ο βασικός λόγος για να βρεθεί αυτό το ισπανικό φιλμ στη λίστα (πέρα από τη αδιαμφισβήτητη ποιότητά του) λέγεται Javier Bardem. Σε μία από τις ταινίες που τον βοήθησαν να κάνει το breakthrough στο διεθνές στερέωμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ σκληρό και ρεαλιστικό σενάριο: τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ETA επί ισπανικού εδάφους και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή ενός ναρκομανούς.

The Crow |  Alex Proyas

Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο αστέρι του Χόλιγουντ αν δεν έφευγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή. Όσο όμως ήταν εν ζωή ο Brandon Lee υπήρξε το πλέον ανερχόμενο όνομα στο πλατό της Καλιφόρνιας. Και το "Κοράκι" μία ταινία θρύλος βγαλμένη από την πιο pulp εποχή των 90s.

Ed Wood | Tim Burton

Για αρκετούς από εμάς αποτελεί το magnum opus ενός πολύ ιδιαίτερου σκηνοθέτη -πολύ πριν γίνει κουραστικός με την gothic μανιέρα που επέλεξε. Ασπρόμαυρο, με αισθητική κοντά στα άθλια b-movies που γύριζε ο χειρότερος σκηνοθέτης της γης (Ed Wood), με πιο απλά λόγια ένα μικρό ιδιοφυές αριστούργημα με τον Johnny Depp στα καλύτερά του.

Interview with a Vampire | Neil Jordan

Βασισμένο στο εμβληματικό βιβλίο για το genre της Anna Rice, σκηνοθετημένο από τα χέρια του πάντα εξαιρετικού Neil Jordan, λέει την γοτθική ιστορία ενός βρικόλακα στην Αμερική καθώς ο Tom Cruise παραδίδει την σκυτάλη του χολιγουντιανού σταρ στον 21χρονο τότε Brad Pitt. 

Forrest Gump | Robert Zemeckis

"Run Forrest, run". Όταν μία ατάκα από μία ταινία έχει μπει στη γλώσσα όλου του πλανήτη, τότε σίγουρα κάτι έχει κάνει καλά αυτή η ταινία. Εκτός από το να κερδίσει έξι Όσκαρ. Εκτός από το να εγκαθιδρύσει τον Tom Hanks ως κορυφαίο, αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστή.

Frankestein by Mary Shelley | Kenneth Branagh

Ναι, το 1994 ήταν μία gothic χρονιά. Το σκοτεινό αριστούργημα του 19ου αιώνα καταφέρνει να συγκλονίσει με τα ευαίσθητα θέματα που διαπραγματεύεται 200 χρόνια μετά. Αντίστοιχα, κι όχι άδικα, 25 χρόνια ύστερα από την πρώτη προβολή της η κινηματογραφική του μεταφορά θεωρείται κλασική.

The mask | Chuck Russell

Χρειάστηκε μία πράσινη μάσκα, ένας ξεκαρδιστικός Jim Carrey πέρα από τα όρια της υπερβολής και μία Cameron Diaz πέρα από τα όρια της οπτασίας για να μπει η συγκεκριμένη ταινία στο πάνθεον των φιλμ που τίμησε όσο λίγα η ελληνική τηλεόραση τα Σαββατοκύριακα.

Muriel's wedding | PJ Hogan

Μία απρόσμενη επιτυχία από τη μακρινή Αυστραλία, τόσο σε καλλιτεχνικό (προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα) όσο και εισπρακτικό επίπεδο (έφερε περίπου 60 εκ. δολάρια στους παραγωγούς), η οποία αφηγείται την ιστορία μίας κοπελίτσας που θέλει να κάνει έναν glamorous γάμο. Με τον τρόπο της μία πολύ underground και -κυρίως- πολύ 90s ταινία.

Léon: The Professional  | Luc Besson

Εκείνος είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος. Εκείνη είναι μία τραυματισμένη πιτσιρίκα. Μαζί θα αναπτύξουν έναν δεσμό τόσο δυνατό ώστε να τα βάλουν ενάντια σε όλον τον κόσμο. Κι αυτή είναι μία ταινία πολύ ψηλά στη κινηματογραφική λίστα με τα best of της γενιάς μας.

Legends of the Fall |  Edward Zwick

Guilty pleasure για κάθε άντρα θεατή; Ίσως. Σίγουρα μία τεράστια επιτυχία στο γυναικείο κοινό κι αναμφισβήτητα ένα δυνατό story με αρκετές ανατροπές που υπενθυμίζει ότι "o κόσμος ποτέ δεν συγχωρεί όσους από έρωτα εκπέσανε".

Clerks | Kevin Smith

Ο Kevin Smith, γνωστότερος ως Silent Bob, είναι ένα τεράστιο ταλέντο που δεν χωρά σε καλούπια. Ένας άνθρωπος με ένα προσωπικό, παράξενο όραμα. Κάτι που έδειξε με τον καλύτερο τρόπο, παρόλα τα πενιχρά οικονομικά μέσα, σε αυτήν την ασπρόμαυρη κωμωδία που λειτούργησε για εκείνον ως Δούρειος Ίππος για την Τροία των μεγάλων studios. Μιλάμε για έναν θρίαμβο του low budget.

True Lies | James Cameron

Ή αλλιώς όταν ο James Cameron κι ο Arnold Schwarzenegger κατακτούσαν χέρι-χέρι για άλλη μία φορά το box office.

Little Women | Gillian Armstrong

Winona Ryder, Kirsten Dunst και Claire Danes στον ρόλο των αδελφών. Susan Sarandon στον ρόλο της μητέρας στην μεταφορά της κλασικής ιστορίας της Louisa May Alcott (1832-1888). Λαμπρό γυναικείο cast σε girl power mode.

Stargate | Roland Emmerich

 

Ταξίδια στον χρόνο, sci-fi αισθητική, αρχαιολογικές ανακαλύψεις, οι θεοί των Αρχαίων Αιγυπτίων και θεωρίες συνωμοσίας για το πως οι εξωγήινοι άλλαξαν τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας αποτελούν τον πυρήνα σε αυτό το cult διαμαντάκι.

Pulp Fiction | Quentin Tarantino

Η σκηνή του χορού. Η σκηνή με την εκπυρσοκρότηση του όπλου. Η σκηνή με τον Samuel L. Jackson να απαγγέλλει εδάφια από την Παλαιά Διαθήκη. Η "Μισιρλού" στο soundtrack. Θα μπορούσε κανείς να γράψει μία λίστα μόνο και μόνο για αυτήν την ταινία.

Τέλος Εποχής | Αντώνης Κόκκινος

Κι η ελληνική πινελιά της λίστας με γερές δόσεις νοσταλγίας (για τους πατεράδες μας). Τέλη δεκαετίας του 1960: πολιτική, επανάσταση και rock n' roll στην σκιά της επερχόμενης Χούντας. Μία ασπρόμαυρη κατάθεση ψυχής γεμάτη ερμηνείες σε έντονα χρώματα από την τότε nouvelle vague του εγχώριο θεάτρου και σινεμά.

Reality Bites | Ben Stiller

Ποιος θα περίμενε τον Ben Stiller στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία; Κι ακόμη περισσότερο ποιος θα περίμενε ότι αυτός ο τύπος θα άφηνε μία ταινία ορόσημο για την Generation X υποβοηθούμενος βέβαια από τους συνομήλικους τότε Wynona Rider και Ethan Hawke. 

Speed | Jan de Bont

Βάλε στην εξίσωση δύο νεαρούς action heroes (Keanu Reeves, Sandra Bullock) και ένα λεωφορείο γεμάτο πλαστικά εκρηκτικά που δεν πρέπει να τρέξει με λιγότερα από 100 χλμ. την ώρα και θα έχεις στα χέρια σου μία περιπέτεια με καταιγιστική, κυριολεκτικά, δράση. 

Wyatt Earp | Lawrence Kasdan

Μία λίστα για το 1994 χωρίς τον θρύλο των 90s θα ήταν μία ανολοκλήρωτη λίστα. Ο Kevin Kostner πρωταγωνιστεί δίπλα σε πολύ δυνατό cast σε ένα γουέστερν που θέλησε να σπάσει τα ταμεία. Και τα κατάφερε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.