Όλα όσα έμαθε η ζωή και το σινεμά στον Steve McQueen

Μαθήματα ζωής από τον 49χρονο βραβευμένο σκηνοθέτη, συγγραφέα και καλλιτέχνη.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 08 Φεβρουαρίου 2019

Πρόσφατα άρχισα να αισθάνομαι άνετα όταν με παρουσιάζουν ως καλλιτέχνη. Κι αυτό επειδή ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό ότι αυτό που κάνω είναι κάτι άλλο εκτός από δουλειά. Δεν έχω πρόβλημα με το να είμαι καλλιτέχνης.

Οι καθυστερήσεις μού προκαλούν άγχος. Τι άλλο; Οι προθεσμίες. Απλώς προσπαθώ να τελειώνω με τις εκκρεμότητες. Τίποτα παραπάνω. Δεν έχω τόσο πολύ άγχος.

Δε νομίζω πως ο Picasso θα ζωγράφιζε σήμερα. Όχι, θα χρησιμοποιούσε, φαντάζομαι, τη σύγχρονη τεχνολογία, έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω του. Υπάρχει μια νοσταλγία με τη ζωγραφική. Οι αγορές έχουν συγκρατήσει την πρόοδο της σύγχρονης τέχνης.

Μαθαίνεις από τα λάθη σου. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις. Ακόμη και επώδυνα, όμως ξέρεις ότι υπάρχει μέλλον. Αντίθετα, όταν είσαι νέος, σκέφτεσαι: "Όλα τελείωσαν".

Όλα όσα έμαθε η ζωή και το σινεμά στον Steve McQueenΕλπίζω να είμαι καλός γονέας. Ελπίζω να είμαι καλός σύντροφος. Νομίζω πως μάλλον είμαι καλός κινηματογραφιστής. Όμως ποτέ δε λέω σε ανθρώπους που γνωρίζω: "Είμαι καλός σ’ αυτό". Δεν είμαι εγώ Αμερικανάκι. Εγώ απλώς υλοποιώ.

Ο Gerhard Richter είπε μια μεγάλη κουβέντα, πολύ σημαντική για μένα: "Η τέχνη είναι η υψηλότερη μορφή ελπίδας". Θέλω η δουλειά να αποτελέσει κάποιο είδος συνεισφοράς.

Η αλήθεια σε αφήνει να κοιμάσαι τα βράδια. Η γυμνή αλήθεια και τίποτε άλλο εκτός από την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση. Το να λες αλήθεια ακόμη και στον εαυτό σου, κι αυτό γιατί συχνά του την "κρύβουμε". Μπορεί να είναι άβολο, αλλά –μάντεψε;– είναι πιο υγιές.

Όταν μιλάς με κάποιον που έχει την απάντηση σε ένα ερώτημα που σε ταλανίζει, είναι σπουδαίο. Μαθαίνεις κάτι. Έτσι, προτιμώ να είμαι λάθος παρά σωστός για να μαθαίνω περισσότερο.

Δεν ήμουν κακός ποδοσφαιριστής, είχα παίξει και στη Γουέστ Μίντλσεξ. Και αθλητής ήμουν καλός, έτρεχα 400άρι, αλλά υπήρχαν κάνα δυο καλύτεροι από μένα. Μόνο ένας ή δύο. Αυτό όμως αρκούσε...

Ο Miles Davis δεν κοιτάζει πίσω. Έχει εναγκαλιστεί περισσότερο με το παρόν και το μέλλον παρά με το παρελθόν. Είναι πολύ σημαντικό για τους καλλιτέχνες. Έχει αλλάξει τη μουσική του τρεις με τέσσερις φορές επειδή είναι ανοιχτός στο παρόν.

Τι μου τη δίνει στα νεύρα; Ο ρατσισμός. Με εξοργίζει. Ξέρεις, τον έχω βιώσει πολλές φορές. Βρες τα μαζί του, συμβαίνει κάθε μέρα.

Μου αρέσει να διαβάζω. Το καλύτερο πράγμα που μου έδωσε το χρήμα είναι η δυνατότητα να αγοράζω όποιο βιβλίο θέλω.

Κάνω τα πάντα για να είμαι κοινωνικός όταν είναι αναγκαίο. Κάποιες φορές αυτό είναι δύσκολο, γιατί πολλοί άνθρωποι βρίζουν.

Πού είναι το σπίτι μου; Οπουδήποτε. Σπίτι μου είναι η κουζίνα και το κρεβάτι μου. Πάμε πάλι. Πού είναι το σπίτι μου; Στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο. Μετακόμισα πριν από 22 χρόνια στο Άμστερνταμ και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο φτηνό είναι.

Μερικές φορές το να είσαι γονέας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αλλά είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί. Συνεννοούμαστε καλά με τα δύο παιδιά μου. Είναι υπέροχο όταν τα παιδιά σου γίνονται οι καλύτεροί σου φίλοι.

Πρέπει να σταματήσω να υποστηρίζω την Τότεναμ επειδή, όταν χάνει, είμαι μες στα νεύρα όλη μέρα. Αυτό παραπάει. Έτσι σταματάω να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Όμως υποτροπιάζω...

Φέρσου με σεβασμό στους ανθρώπους και θα σ’ το ανταποδώσουν πολλαπλάσια.

Είμαι Λονδρέζος της εργατικής τάξης, οπότε προσέχω το ντύσιμό μου. Αυτό που μου αρέσει στο Λονδίνο είναι πως, όταν περπατάς στο δρόμο και φοράς κάτι όμορφο, ας πούμε, ένα ωραίο ζευγάρι παπούτσια, οι άνθρωποι σου το λένε. Είναι ένα σημάδι αναγνώρισης.

Τα Όσκαρ είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Την πρώτη φορά πήγα με το 12 χρόνια σκλάβος. Ποτέ δεν πάω χωρίς ταινία. Όταν κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο στο χώρο όπου γινόταν η τελετή, η μητέρα μου ξέσπασε σε κλάματα.

Αν αισθάνομαι διάσημος; Πάντοτε είμαι εγώ. Πάντοτε είμαι ο Steve McQueen. Μπορεί η συμπεριφορά των άλλων προς εμένα να αλλάζει, όμως εγώ παραμένω ο ίδιος. Οπότε, ό,τι κι αν σκέφτονται οι άλλοι, ο Steve McQueen σήμερα είναι ο ίδιος με του παρελθόντος.

Πρέπει να δουλέψω λίγο πάνω στον εαυτό μου. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Είναι όπως με τη σύντροφό μου. Είμαστε μαζί για πάνω από 22 χρόνια. Για να κρατάς τη σταθερότητα, πρέπει να δίνεις προσοχή και να μην αδιαφορείς. Χρειάζεται να προσπαθείς και να μη βολεύεσαι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.