Το "Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;" και η αληθινή σημασία της συγγραφής

Ρεσιτάλ ερμηνειών από την Melissa McCarthy και τον Richard E. Grant στην γλυκόπικρη αληθινή ιστορία που είναι υποψήφια για 3 Όσκαρ.

Γράφει: Ναταλί Αντωνίου 11 Φεβρουαρίου 2019

Η γατόφιλη Lee Israel υπήρξε η κορυφαία σε πωλήσεις βιογράφος των διασημοτήτων που έβγαζε τα προς το ζην κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80 καταγράφοντας τις ζωές αστέρων, όπως Estée Lauder, Katharine Hepburn και της δημοσιογράφου Dorothy Kilgallen. Όταν δεν μπορούσε να εκδώσει πια τα έργα της, καθώς θεωρούνταν ξεπερασμένα, η Lee μετέτρεψε την τέχνη της σε απάτη, με τη βοήθεια του πιστού της φίλου Jack.

Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας της Marielle Heller "Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;", που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας Can you ever forgive me? (2008) της Lee Israel. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε την Melissa McCarthy, ενώ σε εκείνον του Jack τον Richard E. Grant. Η πρώτη είναι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και ο δεύτερος για Β' Αντρικού Ρόλου. Η ταινία είναι επίσης υποψήφια για  Όσκαρ: Διασκευασμένου Σεναρίου.

"Αυτό που αγάπησα περισσότερο σε αυτό τον ρόλο ήταν ότι έπρεπε να βρω τον λόγο που τα έκανε όλα αυτά η Lee. Πάντα προσπαθώ να παίρνω κουράγιο από την ιστορία των ηρώων που υποδύομαι. Είδα πράγματα σε αυτήν που δεν βλέπουμε συχνά σε γυναικείους χαρακτήρες", σχολιάζει η McCarthy και συνεχίζει: "Έχω δεθεί με τη Lee τόσο που θέλω οι άνθρωποι να τη γνωρίσουν γι’ αυτό που ήταν. Να γνωρίσουν το ταλέντο, της εξυπνάδα, της γοητεία της και να δουν τις δυσκολίες που έχει περάσει, τον θυμό της, τη ραγισμένη της καρδιά. Θέλω να την αγαπήσουν όσο εγώ".

Το "Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;" και η αληθινή σημασία της συγγραφής

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο E. Grant αναφέρει σχετικά με το ρόλο του: "Ο Jack για μένα έχει την προσωπικότητα ενός Golden Retriever. Θεωρεί ότι μπορεί να πλησιάσει τον οποιονδήποτε και εκείνος να τον συμπαθήσει. Είναι πολύ μοναχικός. Εμπορεύεται κόκα και είναι ίσως και κλεπτομανής. Η σχέση που δημιουργεί με την Λι είναι μίσους-αγάπης".

Η αληθινή Lee Israel

Από τη λίστα των μεγάλων Αμερικανών πλαστογράφων ξεχωρίζει μια γυναίκα, η Lee Israel, μία άφραγκη πλην κάποτε επιτυχημένη συγγραφέας που μέσα στο μικρό της διαμέρισμα στο Μανχάταν σκέφτηκε κάτι για να γλιτώσει τη χρεοκοπία: θα έγραφε τα γράμματα των διασήμων που αργότερα θα πουλούσε στους συλλέκτες σαν αυθεντικά.

Η Israel δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα ήταν φτωχή και εξαθλιωμένη. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι μια τόσο ταλαντούχα συγγραφέας όσο η ίδια, θα κατέληγε τόσο χαμηλά. Όταν δεν είχε τα χρήματα για μια εξέταση της γάτας της στον κτηνίατρο, πούλησε όλα τα αντικείμενα αξίας που είχε στην κατοχή της και μέσα σε αυτά ένα αυθεντικό γράμμα της Katharine Hepburn για 200$. Τότε ένας κόσμος με απέραντες δυνατότητες ανοίχτηκε μπροστά της. Ξεκίνησε να γράφει την πλαστή αλληλογραφία διάσημων όπως των Dorothy Parker, Ernest Hemingway, George Simon Kaufman, κ.ά.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙΣ

Ο παραγωγός David Yarnell που ήταν έμπιστος φίλος της Israel ήταν και εκείνος που την έπεισε το 2014 να γράψει τα απομνημονεύματά της πριν τον θάνατό της. "Τρώγαμε μαζί μια μέρα και μου είπε "Ξέρεις έχω κάνει κάτι για το οποίο δεν είμαι καθόλου περήφανη και σχεδόν δεν θέλω να το συζητήσω με κανέναν” και εγώ την ενθάρρυνα να μου μιλήσει κερνώντας την ένα ακόμα ουίσκι ώσπου μου τα εκμυστηρεύθηκε όλα. Ήταν κάτι παράνομο και επικίνδυνο αλλά της έδινε μια βαθιά ικανοποίηση το γεγονός ότι τα δικά της γραπτά γίνονταν πιστευτά", θυμάται ο Yarnell.

Με φόντο τη Νέα Υόρκη

Η ταινία είναι ένα παράθυρο στη διανοούμενη Νέα Υόρκη του 1980. Είναι ένας κόσμος με βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μπαρ και μικρά διαμερίσματα. "Επισκεπτόμαστε μια εποχή της Νέας Υόρκη που έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Την πόλη της κουλτούρας αλλά ταυτόχρονα την σκληρή δεκαετία του ‘90 που το AIDS ήταν σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα και η γκέι κοινότητα αντιμετώπιζε μεγάλη πίεση", σχολιάζει η Marielle Heller.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙΣ

Ένα βασικό μέρος των γυρισμάτων και της ταινίας είναι το μπαρ του Julius στο Greenwich Village που επέζησε της ποτοαπαγόρευσης γιατί έγινε speakeasy και αποτελεί αγαπημένο μέρος της γκέι κοινότητας. Όσον αφορά το διαμέρισμα της Λι, τα χρώματα, τα σκηνικά και η διακόσμηση ακολουθούν την ίδια αισθητική της δεκαετίας με πινελιές από παλιότερες όπως του ’40 και του ’50.

Η Heller σημειώνει για την ταινία: "Νομίζω ότι η Λι θα ήταν πολύ χαρούμενη αν ήξερε ότι η ιστορία της έγινε ταινία και δόθηκε τόση προσοχή στη δουλειά της και ειδικά στην επιτυχία της πλαστογραφίας της. Γιατί πιστεύω ότι κατά βάθος ήταν πολύ περήφανη γι’αυτό που έκανε".

Το "Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;" κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Φεβρουαρίου από την Odeon.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.