Harry Dean Stanton, ο τελευταίος μεγάλος καρατερίστας

Οι 200 ταινίες, οι εμβληματικοί δεύτεροι ρόλοι κι η αναπάντεχη επιτυχία ενός μεγάλου αουτσάιντερ.

Γιος αγρότη από το Κεντάκι, βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, άσημος ηθοποιός μέχρι τα 58 του κι αργότερα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα του αμερικανικού σινεμά. O Harry Dean Stanton, που μας άφησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2017 σε ηλικία 91 ετών, δεν ήταν μία τυπική περίπτωση χολιγουντιανού star. Ήταν όμως ο άνθρωπος που ενσάρκωνε ιδανικά τους ρόλους που αποτελούσαν το αλατοπίπερο της κινηματογραφικής βιομηχανίας για ολόκληρες δεκαετίες.

Όταν το τηλέφωνο χτυπούσε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, στην άλλη άκρη της γραμμής πολύ συχνά ήταν ο Marlon Brando ή ο Jack Nicholson. Δεν ήταν σπάνιο να περνούν ολόκληρες νύχτες όπου απήγγειλαν στίχους από τον Μάκβεθ του Σαίξπηρ με τον πρώτο.

Όσο για τον δεύτερο;

"Στον Harry άρεσε να μιλά για πως έγινε μάρτυρας στον πρώτο γάμο του Nicholson. Και στο πρώτο διαζύγιο. Και για το πώς τους πέταξαν έξω από το μοτέλ που έμεναν, μετά το τέλος του γυρισμάτων του Οι φυγάδες του Μιζούρι (1976), εξαιτίας της ξέφρενης συμπεριφοράς τους" θυμάται ο Logan Sparks, σεναριογράφος του Lucky, της τελευταίας ταινίας όπου έπαιξε ο ηθοποιός. Ποιος όμως ήταν ο Stanton; Όλοι γνωρίζουμε το πρόσωπό του, σχεδόν κανείς όμως δεν ξέρει την ιστορία του.

Η αναπάντεχη επιτυχία ενός σπουδαίου καρατερίστα

Harry Dean Stanton, ο τελευταίος μεγάλος καρατερίστας

Μέχρι τα 58 δεν είχε σχεδόν καμία σημαντική καλλιτεχνική επιτυχία στο παλμαρέ του. Σίγουρα μπορούσε να περηφανεύεται ότι ήταν ένας περιζήτητος καρατερίστας (κάτι, βέβαια, για το οποίο χρειάστηκε να παλέψει για χρόνια στο Χόλιγουντ), όμως αυτό δεν ήταν αρκετό.

"Έναν ρόλος που απαιτεί από τον ηθοποιό να παραμένει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός... μία χαμένη, κατεστραμμένη ψυχή που προσπαθεί να βάλει τη ζωή του σε ράγες και να συνδεθεί ξανά με την οικογένειά του μετά από χρόνια που ήταν εξαφανισμένος". Αυτή ήταν η πρόταση που του έκανε ο Sam Shepard, σεναριογράφος του Παρίσι, Τέξας (1984), της εμβληματικής ταινίας του Wim Wenders, η οποία έβαλε τον Harry Dean Stanton στο κλειστό club των ηθοποιών με τις πολύ μεγάλες ερμηνείες. Λίγο καιρό πριν του γίνει η πρόταση που δέχθηκε, είχε εξομολογηθεί στον Shepard, ακουμπώντας τα χέρια του στην μπάρα ενός μπαρ, ότι δεν άντεχε άλλο τους β' ρόλους που συνεχώς του πρότειναν.

Harry Dean Stanton 1

Ο γεννημένος στο Κεντάκι ηθοποιός, με το τόσο χαρακτηριστικό πρόσωπο που πάνω του ήταν ζωγραφισμένη όλη η αμερικανική επαρχία, δεν απέρριπτε όμως την πραγματική του θέση στο κινηματογραφικό σύμπαν: ήταν ένα ιδανικό κομμάτι για να συμπληρωθεί το παζλ σχεδόν κάθε ταινίας, ένα πολυεργαλείο, ένας υπερπολύτιμος καρατερίστας. Κι αυτό ίσχυε τόσο στο Alien (1978) όσο και τον Νονό νο.2 (1974), τόσο στις ταινίες του David Lynch (ο τελευταίος τον λάτρευε) όσο και σε μία μεγάλη ποσότητα από ταινίες β' διαλογής όπου έβαλε το όνομά του μέσα από τα χρόνια. Στο τέλος της καριέρας του το κοντέρ έγραψε κάτι παραπάνω από 200 συμμετοχές σε κινηματογραφικές παραγωγές.

"Πάντα ήμουν τραγουδιστής, ήδη από την ηλικία των πέντε χρονών. Είχα καλή φωνή, καλό αυτί και μουσική εκπαίδευση. Έχω τραγουδήσει δίπλα στην Joan Baez, τον Bob Dylan, τον Willie Nelson. Έχω υπάρξει πραγματικά τυχερός" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, με αυτή να είναι άλλη μία πτυχή της τεράστιας πορείας που είχε διαγράψει στη show business και την οποία πολύ λίγοι γνωρίζουν εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Όσο για το ποιο στοιχείο ήταν εκείνο που τον έκανε περιζήτητο στην οθόνη; "Η ικανότητά μου να φέρνω μία αίσθηση απειλής στο πανί του σινεμά" είχε πει ο ίδιος κάποτε.

Harry Dean Stanton 11

Μάλιστα, μέχρι σήμερα, η ξαφνική κι αναπάντεχη επιτυχία του όταν πια κόντευε τα 60 του χρόνια μοιάζει με θαύμα. Ο τελευταίος μεγάλος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά, ακόμα κι αν η ιστορία δεν θα τον κατατάξει ποτέ στα πιο ψηλά ράφια, ήταν η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά. Γιατί όπως είχε αποκαλύψει η ηθοποιός και πρώην του, Rebecca De Mornay, σχετικά με το τι της είχε πει στο πρώτο τους ραντεβού: "Για να το πω κομψά, πάντα ήμουν ένα λουλούδι που άργησε να ανθίσει". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.