Αυτός ο Joker είναι πραγματικά τρομακτικός

Η DC έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα. Mένει να δούμε αν ο Joaquin Phoenix θα την βγάλει ασπροπρόσωπη.

Αν κάτι τρομάζει τα στελέχη της DC δεν είναι η θεοσκότεινη ιστορία του διάσημου villain αλλά η τεράστια απόσταση που πρέπει να διανύσουν για να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τη Marvel. Κακά τα ψέματα, αν για δεκαετίες οι δύο εταιρείες έτρεχαν δίπλα δίπλα στο στάδιο των κόμικς, στον κινηματογράφο η τελευταία έχει ρίξει ένα δύο γύρους στη μεγάλη ανταγωνίστριά της. H Marvel θεωρείται, όχι άδικα, η μεγάλη νικήτρια μέχρι στιγμής. Έχει όμως πει η DC την τελευταία της λέξη;

Λίγο πριν πεθάνει ο Heath Ledger είχε ξεπεράσει απρόσμενα τον Jack Nicholson

Το φαβορί που λέγεται Superman έχει μετατραπεί σε αουτσάιντερ, ο Batman δεν περνά την καλύτερη περίοδό του, το πολλά υποσχόμενο Suicide Squad περισσότερο συζητήθηκε για το στριπτίζ της Margot Robbie παρά για οτιδήποτε άλλο. Το τοπίο δεν δείχνει ευνοϊκό. Κι όμως κάτι φαίνεται να κουνιέται στον κόσμο της DC εκεί που την είχαμε ξεγράψει. Ο Aqua Man εκπλήρωσε τις υποσχέσεις, η Wonder Woman έδωσε νέα πνοή στις γυναικείες ηρωίδες και, γενικά, φαίνεται ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να τραβήξει τον δικό της δρόμο: αν η Marvel επενδύει στο fun, εκείνη βάζει τα λεφτά της σε σενάρια που κοιτούν προς το δράμα και τους καταραμένους χαρακτήρες.

Κάπου εδώ, λοιπόν, είναι που έρχεται να κολλήσει ο καινούργιος Joker. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μιλάμε για ένα στοίχημα προορισμένο να αποτύχει. Οι ορκισμένοι fans αρνούνται να δουν τον σατανικό κλόουν χωρίς το alter ego του με τη μαύρη κάπα και τα αυτιά νυχτερίδας (κάτι που δεν είναι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς ότι το να χωρίζεις ένα τόσο επιτυχημένο δίπολο μοιάζει με αυτοκτονία) ενώ τον ρόλο τον είχε παίξει κάποτε ο Jack Nicholson θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη, για να τον ανεβάσει ακόμα περισσότερο ο Heath Ledger λίγο πριν πεθάνει, περνώντας εκείνος όσο κι ο Joker του στην αιωνιότητα. Πολύ δύσκολες κορυφές για να αντιμετωπίσει κανείς με άλλα λόγια.


Μία διαδρομή από τη μοναξιά και το bullying, στη θλίψη και την απογοήτευση με τελευταία στάση την βίαιη τρέλα.


Πραγματικά, είναι να αναρωτιέται κανείς: είναι τρελοί εκεί στη DC και που πάνε να μπλέξουν; Καμιά φορά, όμως, είναι τα μεγάλα ρίσκα που φέρνουν τα πραγματικά μεγάλα breakthrough. Μέχρι στιγμής, κρίνοντας από το trailer όλα δείχνουν να κινούνται στον σωστό δρόμο: ο Todd Phillips (γνωστός από κωμωδίες όπως το Hangover) επέλεξε να κρατήσει τον Joker του πολύ μακριά από την αίσθηση των κόμικς.

Αυτός ο Joker είναι πραγματικά τρομακτικός

Αυτό που παρακολουθήσαμε στην οθόνη θυμίζει πολύ περισσότερο ένα φιλμ του Martin Scorsese και λιγότερο ένα σκοτεινό σύμπαν με υπερήρωες. Ο συνδυασμός του King of Comedy, του Ταξιτζή και του βαμμένου προσώπου του κλόουν είναι ό,τι πιο απειλητικό έχουν δει τα μάτια μας τον τελευταίο καιρό. Μία διαδρομή από τη μοναξιά και το bullying, στη θλίψη και την απογοήτευση με τελευταία στάση την βίαιη τρέλα.

Ίσως το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Phillips, πίσω στο 1993, με ένα ντοκιμαντέρ για τον πιο αμφιλεγόμενο rock καλλιτέχνη όλων των εποχών G.G. Allin (έπαιζε ξύλο με τους θεατές, έκανε σεξ επί σκηνής, δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει τα περιττώματά του ως μέρος του show) τον βοήθησε να σκεφτεί το πως μπορεί η performance ενός showman να εξελιχθεί σε μία κατάδυση στην τρέλα. Σίγουρα πάντως αν υπάρχει ένας ηθοποιός εκεί έξω που θα μπορούσε να φέρει αυτό το παράτολμο εγχείρημα εις πέρας, αυτός δεν είναι άλλος από το Joaquin Phoenix.

joaquin phoenix joker

Γιατί ποιος άλλος θα τολμούσε να μπει στα παπούτσια των Jack Nicholson και Heath Ledger, να ενσαρκώσει τον Joker απουσία του Batman και να ρισκάρει τόσο πολλά έχοντας τόσες λίγες εγγυήσεις; Μάλλον κάποιος που ακροβατεί κάπου ανάμεσα στην ιδιοφυία και την τρέλα. Το μόνο που μένει να δούμε, λοιπόν, είναι αν ο το βαμμένο πρόσωπο του Phoenix θα βγάλει την DC ασπροπρόσωπη τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.