Αναλύοντας το φινάλε του Avengers: Endgame

Απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα του επικού φινάλε. Προφανέστατα, υπάρχουν πολλά spoilers.

ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ, ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ SPOILERS, ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΩΝ EKΔΙΚΗΤΩΝ Ή ΣΚΟΠΕΥΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΕΧΩΣ, ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

To Avengers: Endgame των αδερφών Russo -ανεξαρτήτως του τι έχεις δει από τους Έλληνες κριτικούς κινηματογράφου- είναι το τέλειο κλείσιμο για τις τρεις πρώτες φάσεις του Marvel Cinematic Universe, που ξεκίνησε το 2008 με το πρώτο Iron Man και περιελάμβανε συνολικά 22 ταινίες. Όλα όσα έχτιζε για σχεδόν 2 δεκαετίες η Marvel, περιπλέκονται άψογα για να καταλήξουν στο τελικό κεφάλαιο του ενδεχομένως πιο επιτυχημένου κινηματογραφικού saga του 21ου αιώνα. 

Αυτός είναι και ο λόγος που δίνεται ένα ξεκάθαρο φινάλε (φαντάσου δεν περιλαμβάνει post-credit σκηνή, όπως γινόταν μέχρι τώρα). Οι εναπομείναντες ήρωες από το Infinity War προσπαθούν και καταφέρνουν να φέρουν πίσω, έπειτα από 5 χρόνια, όλους εκείνους που χάθηκαν στο φινάλε της προηγούμενης ταινίας, αντιμετωπίζοντας για ακόμη μία φορά τον Thanos. Για να τον νικήσουν, ο Tony Stark θα αναγκαστεί να δώσει τη ζωή του. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να εξηγήσουμε περαιτέρω. Ούτε επίσης τον χαμό -νωρίτερα- της Black Widow ή τη μεταστροφή του Hawkeye σε Ronin, μετά το θάνατο της οικογένειάς του. Αυτό που ίσως πρέπει να εξετάσουμε σχετίζεται με κάποια πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τα 181 λεπτά της ταινίας, που χρήζουν μπόλικης συζήτησης και δημιουργούν ένα διαφορετικό πεδίο διερεύνησης για την επόμενη φάση του MCU. 


Είναι ο Falcon, ο νέος Captain America;


Αναλύοντας το φινάλε του Avengers: Endgame

Ναι. Στα κόμικ της Marvel αυτό συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία και ήρθε επιτέλους η στιγμή, η σκυτάλη να περάσει (ή πιο ορθά, η ασπίδα) από τα χέρια του Steve Rogers σε εκείνα του Sam Wilson. O Rogers, γυρνώντας πίσω στο χρόνο και επιστρέφοντας τις Infinity Stones, παίρνει την απόφαση να ζήσει μία φυσιολογική ζωή μαζί με την Peggy Carter, γερνώντας μαζί της. Σε μία άκρως ποιητική στιγμή και σίγουρα σε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της ταινίας καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να είναι εκείνος που θα ηγηθεί, περνώντας το χρίσμα σε κάποιον άλλον. Αυτός δεν είναι ο Bucky Barnes αλλά ο Falcon.


Γιατί πεθαίνει ο Iron Man;


Ένα ερώτημα που επίσης έχει μία προφανή απάντηση: Η δύναμη των Infinity Stones αρκεί για να αποδυναμώσει αρκετά τους Thanos και Hulk, οπότε η ισχύς τους είναι θανατηφόρα για οποιονδήποτε άνθρωπο. Μπορεί το Avengers: Endgame να είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται σε σούπερ ήρωες αλλά δεν παύει να είναι αυτό που λέμε consistent film, που σέβεται τον εαυτό του. Το σπουδαίο με τον Tony Stark/Iron Man του Robert Downey Jr. είναι πως καταφέρνει να συμπεριφέρεται σαν πραγματικός ήρωας και χωρίς τη στολή του (αυτό ισχύει και για τους Black Widow και Hawkeye). Το μυαλό, οι ικανότητες και ο χαρακτήρας του είναι σπουδαία, παραμένουν όμως ανθρώπινα. Όταν έρχονται αντιμέτωπα με μεγαλύτερες δυνάμεις μειονεκτούν και μόνο μία θυσία μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Ο Tony Stark χρησιμοποιεί τις Infinity Stones, σε ένα γάντι που ο ίδιος σχεδίασε. Ξέρει ότι δεν θα επιβιώσει. Γνωρίζει όμως ότι μόνο έτσι θα σωθούν όλοι και όλα όσα αγαπά.


Γιατί δεν επιστρέφουν στη ζωή ο Vision και η Black Widow;


Τόσο η Natasha Romanoff όσο και ο Vision (αλλά και η Gamora) δεν πέθαναν εξαιτίας του χτυπήματος των δακτύλων του Thanos στο Infinity War αλλά αντιθέτως θυσιάστηκαν για τις Infinity Stones. Αυτή είναι και η ξεκάθαρη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Μπορεί η Gamora να εμφανίζεται στο Avengers: Endgame αλλά στην ουσία πρόκειται για την Gamora του παρελθόντος, που δεν γνωρίζει καν τον Star-Lord.


Γιατί δεν πεθαίνει η Nebula;


NEBULA AVENGERS ENDGAME

Στην περίπτωση του χαρακτήρα της Karen Gillan, τα πάντα σχετίζονται με την κβαντική φυσική. Όταν η Nebula πυροβολεί και σκοτώνει τον εαυτό της, η ίδια παραμένει ζωντανή καθώς η κάθε μία από τις δύο τους ανήκει σε διαφορετική διάσταση. Η κατάστασή της λοιπόν στηρίζεται σε αυτό που o συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας René Barjavel (στο βιβλίο του Le Voyageur Imprudent) έχει βαπτίσει ως Το Παράδοξο του Παππού:  Ο ταξιδιώτης του χρόνου μπορεί να γυρίσει πίσω και να σκοτώσει τον παππού του, ο οποίος δεν έχει παντρευτεί ακόμη. Ως αποτέλεσμα, ο ταξιδιώτης δε γεννήθηκε ποτέ. Αν όμως δε γεννήθηκε ποτέ, τότε δεν μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο και να σκοτώσει τον παππού του. Αυτό σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης γεννήθηκε τελικά και μπορεί να ζει σε άλλη διάσταση. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το ταξίδι πίσω στο χρόνο του Captain America, ο οποίος ζει με την Peggy Carter ουσιαστικά σε άλλη διάσταση. 


Πού πήγε ο Loki με το Tesseract;


Αυτή πραγματικά είναι μία πολύ καλή ερώτηση και ίσως μία ρωγμή στο timeline του Avengers: Endgame. Ο αδερφός του Thor πεθαίνει από τα χέρια του Thanos στο Infinity War. Ωστόσο, πίσω στο 2012 και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο πρώτο Avengers είναι ακόμη ζωντανός, κατορθώνοντας μάλιστα να δραπετεύσει μετά τα γεγονότα της Νέας Υόρκης, παίρνοντας μαζί του και το πολυπόθητο Infinity Stone. Οι απαντήσεις θα έρθουν πιθανότατα στη σειρά που ετοιμάζει η Disney για τον Loki και που όλοι περιμένουν με ανυπομονησία. 


Γιατί το παρελθόν δεν επηρεάζει το παρόν και το μέλλον;


Εδώ, θα αρκεστούμε να πούμε ότι το γεγονός πως οι Εκδικητές αντιμετωπίζουν τον Thanos στο παρόν, αρκεί για να μην δημιουργήσει περαιτέρω διαφοροποιήσεις στο παρελθόν. Η επαναφορά του μισού πληθυσμού του σύμπαντος, που εξαφανίστηκε μετά την ενέργεια του κύριου villain στην προηγούμενη ταινία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σχετίζεται με γεγονότα που ήδη έχουν συντελεστεί. Όλοι, επανέρχονται στη ζωή πέντε χρόνια αργότερα, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.


Ποιος είναι ο Professor Hulk;


PROFESSOR HULK ENDGAME

Είναι ο Bruce Banner ή μήπως είναι ο Hulk; Όπως ο ίδιος εξηγεί στην ταινία, είναι και τα δύο μαζί. Μία βελτιωμένη έκδοση των δύο εαυτών του: Διατηρεί τη δύναμη του πράσινου γίγαντα αλλά και την ευφυΐα και την ψυχραιμία (και ασφαλώς το χιούμορ) του Bruce Banner.


Πώς μπορεί να χειριστεί το σφυρί του Thor, o Captain America;


Η απλούστερη απάντηση είναι γιατί μπορεί (όπως και κάθε άλλος άξιος να κάνει κάτι τέτοιο). Αν αποτελείς φανατικό αναγνώστη των κόμικ της Marvel, θα γνωρίζεις ότι ο Steve Rogers έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές το Mjolnir, ενώ κάποια στιγμή αυτό έχει βρεθεί και στα χέρια της Gamora. Ο (άγραφος) γενικός κανόνας της μυθολογίας της Marvel αναφέρει πως όποιος είναι ικανός και πρόθυμος να δώσει τη ζωή του για χάρη των άλλων, αξίζει να χρησιμοποιήσει το βασικό όπλο του Thor. 


Τι δουλειά έχει ο Harley Keener στην κηδεία του Iron Man;


Στην τελετή που λαμβάνει χώρα στο σπίτι της οικογένειας Stark στην εξοχή, δίνουν το παρών σύσσωμοι οι Εκδικητές καθώς και κάποιοι άλλοι χαρακτήρες που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στις ταινίες. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Harley Keener - σε περίπτωση που δεν θυμάσαι, πρόκειται για το μικρό αγόρι από το Τενεσί που βοήθησε τον Iron Man, στην τρίτη του ταινία. Ο Ty Simpkins επιστρέφει για να ενσαρκώσει τον χαρακτήρα, όντας 10 χρόνια μεγαλύτερος. Ο Tony Stark του είχε αναφέρει ότι "θα βρίσκονται σε επικοινωνία" και η παρουσία του στην κηδεία το επιβεβαιώνει. Μένει να δούμε, αν κάποια στιγμή στο μέλλον, θα είναι εκείνος που θα φορέσει ξανά την χρυσο-κόκκινη πανοπλία. 


Θα υπάρξει νέα ομάδα Εκδικητών; 


Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που προκύπτουν από το Avengers: Endgame. Οι Iron Man και Black Widow είναι νεκροί, ο Captain America γέρος, ο Thor και η μπυροκοιλιά του περιπλανώνται στο διάστημα μαζί με τους Guardians of the Galaxy, o Hawkeye έχει αποσυρθεί οριστικά με την οικογένειά του και ο Hulk είναι τραυματισμένος σοβαρά στο δεξί του χέρι. Scarlet Witch, Falcon, War Machine και Spider-Man είναι οι μόνοι "επίσημοι" Avengers, με την Captain Marvel να φαίνεται ότι θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο από εδώ και πέρα. Η αρχική ομάδα όμως δεν υπάρχει πια και είναι πάρα πολύ ιντριγκαδόρικο το τι θα συμβεί στη συνέχεια. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης