Οι καλύτερες ταινίες του Steven Spielberg

O σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης είναι πολλά περισσότερα από ένας μετρ των blockbusters.

Εξωγήινοι, καρχαρίες, δεινόσαυροι, περιπετειώδεις αρχαιολόγοι και αργότερα σκλάβοι στα αμπάρια καραβιών, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, Αμερικανοί Πρόεδροι και φονικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αν στην αρχή της καριέρας του ο Steven Spielberg αγαπήθηκε από εκατομμύρια θεατές σε όλον τον κόσμο για τις βάσεις που έβαλε στο escapism σινεμά του Χόλιγουντ και τη μεγαλειώδη χρήση των οπτικών εφέ, μεγαλώνοντας παρέδωσε αρκετές ταινίες με πολύ σοβαρό και ανθρώπινο χαρακτήρα ως κτήμα ες αεί στις νέες γενιές των κινηματογραφιστών.

Ο 72χρονος, σήμερα, σκηνοθέτης ξεκίνησε την καριέρα του χωρίς να έχει καν το απαραίτητο δίπλωμα, η τρομερή διαίσθηση όμως για το τι ακριβώς ήθελε να δει το διψασμένο κοινό τον έκανε αδιαφιλονίκητο άρχοντα των blockbusters. H κριτική που του έχει ασκηθεί, κατά καιρούς, είναι δριμεία. Δεν είναι λίγοι εκεί που του έχουν χρεώσει όλα τα κακά του Χόλιγουντ. Ξεχνούν, όμως, μάλλον, το γεγονός πως ακόμα και οι blockbuster ταινίες του αποτελούν μέρος του κανόνα της pop κουλτούρας και ιδανική αφορμή για να βουτήξουμε, όσοι μεγαλώσαμε στα 80s, σε έναν ωκεανό υπέροχης νοσταλγίας.

Οι καλύτερες ταινίες του Steven Spielberg

Όσο για τις προσπάθειές του στο "σοβαρό" σινεμά; Δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας και δύο Όσκαρ καλύτερης ταινίας μετά, έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει δικαιωμένος. Όμως, ακόμα κι αν δεν είχε βραβευτεί ποτέ, κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει πως το Schindler's List κατέγραψε τη μεγαλύτερη τραγωδία της ανθρωπότητας με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο.

Τι έχει αφήσει, λοιπόν, ως παρακαταθήκη μέχρι στιγμής ο σπουδαίος Spielberg; Μία φιλμογραφία που θα ζήλευε ο καθένας. Επειδή, όμως, οι λίστες είναι σαν τις απόψεις, μιας και ο καθένας έχει από μία, ακολουθούν οι δέκα καλύτερες ταινίες του σκηνοθέτη βάση τη βαθμολογία τους στο IMDB.

 The Color Purple (1985)

Βαθμολογία IMDB: 7,8

Η πρώτη προσπάθειά του -ένα ξεχασμένο διαμαντάκι των 80s- να βγάλει από πάνω του την ταμπέλα του στέφθηκε με επιτυχία. Πώς ακριβώς το έκανε αυτό; Απευθυνόμενος σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα: την κακοποίηση των γυναικών.

Empire of the Sun (1987)

Βαθμολογία IMDB: 7,8

O Christian Bale, σε παιδική ηλικία, ήταν ο πρωταγωνιστής του σε αυτό το πολεμικό δράμα που απεικονίζει τις φριχτές συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ιαπώνων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Βαθμολογία IMDB: 7,9

"E.T. go home". Άραγε υπάρχει κάποια κινηματογραφική ατάκα που να φωνάζει 80s περισσότερο από τα λόγια του αξιαγάπητου πράσινου εξωγήινου; 

Jaws (1975)

Βαθμολογία IMDB: 8

Έχουν περάσει 34 χρόνια από την στιγμή που τα σαγόνια του καρχαρία σκόρπισαν τον τρόμο στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του πλανήτη. Κι αν σήμερα τα εφέ της ταινίας μοιάζουν φτωχά, αρκεί η χαρακτηριστική μουσική για να σου κόψει την ανάσα.

 Catch Me If You Can (2002)

Βαθμολογία IMDB: 8,1

O Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) ήταν ένας ιδιοφυής τσαρλατάνος που πλαστογραφούσε checks εκατομμυρίων δολαρίων παριστάνοντας τον γιατρό, τον δικηγόρο και τον πιλότο. Κι αυτή είναι η εξαιρετική (και τρομερά αστεία) βιογραφία του.

Jurassic Park (1993)

Βαθμολογία IMDB: 8,1

Στα αγγλικά υπάρχει ο όρος pop corn movie. Κι ορισμός του δεν μπορεί παρά να είναι μία άρτια γυρισμένη περιπέτεια, όπου η αγωνία κόβεται με το μαχαίρι και οι "κακοί" είναι τεράστια, προϊστορικά αρπακτικά. Όσο για το κερασάκι στην τούρτα; Ακούει στο όνομα Jeff Goldblum.

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Βαθμολογία IMDB: 8,2

Η τρίτη ταινία του πιο καλοντυμένου αρχαιολόγου στην ιστορία είχε περισσότερο εντυπωσιακά εφέ από τις προηγούμενες και τον Sean Connery να συμπληρώνει ιδανικά το απολαυστικό παζλ.

Raiders of the Lost Ark (1981)

Βαθμολογία IMDB: 8,5

Η πρώτη ταινία του Indy εισήγαγε στο παγκόσμιο σινεμά έναν ήρωα που έμελλε να γράψει τη δικιά του blockbuster ιστορία, όντας ένας από τους πιο συμπαθής τύπους που είδαμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Σίγουρα, εκτός από το χιούμορ, το ντύσιμο και τις μαχητικές ικανότητες, το γεγονός ότι τα έβαζε με τους Ναζί ήταν άλλο ένα παράσημο στα μάτια του κοινού.

Saving Private Ryan (1998) 

Βαθμολογία IMDB: 8,6

Ίσως δεν έχει γυριστεί καμία πιο δραματική σκηνή μάχης στο αμερικανικό σινεμά από αυτήν, στην αρχή της ταινίας, όταν και οι στρατιώτες των Συμμάχων αποβιβάζονται στις ακτές της Νορμανδίας. Εκτός, όμως, από εντυπωσιακά πλάνα, αυτό το πολεμικό δράμα έχει πολλές δυνατές ερμηνείες, ανθρωπιά και -κυρίως- βγάζει ψυχή στην οθόνη.

Schindler's List (1993) 

Βαθμολογία IMDB: 8,9

Ένα αριστούργημα του σινεμά. Η επιλογή να γυριστεί ασπρόμαυρη η γνωστή στα ελληνικά ως Λίστα του Σίντλερ προσέθεσε ατμόσφαιρα φέρνοντας τους θεατές ένα βήμα πιο κοντά στη θηριωδία των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σφιγμένο στομάχι, δάκρυα και η απαραίτητη λύτρωση είναι συναισθήματα που σε κατακλύζουν κάθε φορά που την βλέπεις ξανά. Όπως γράψαμε και στην αρχή: αριστούργημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.