Η αληθινή ιστορία του χαρακτήρα του Bruce Lee στο Once Upon a Time in Hollywood

Όταν ο θρύλος των πολεμικών τεχνών απεβίωσε το 1973, δεν γνώριζε ότι ο Roman Polanski πίστευε ότι εκείνος ήταν ο δολοφόνος της Sharon Tate.

Το 1969, μετά τις ειδεχθείς δολοφονίες πέντε ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ηθοποιού Sharon Tate, σε σπίτι στην περιοχή Μπένεντικτ Κάνιον βόρεια του Μπέβερλι Χιλς, η αστυνομία ανακάλυψε ένα ζευγάρι κοκάλινα γυαλιά που πίστευε ότι θα μπορούσε να ανήκει στον δολοφόνο. Εκείνη την περίοδο, ο Roman Polanski ήταν στο Λονδίνο, όταν τον ενημέρωσαν για τη δολοφονία της τότε συζύγου του, Tate. Μήνες μετά την εσπευσμένη επιστροφή του στις ΗΠΑ και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα, το έγκλημα παρέμενε άλυτο. Όσο ο καιρός περνούσε, η εμμονή του όλο και μεγάλωνε.

Η αληθινή ιστορία του χαρακτήρα του Bruce Lee στο Once Upon a Time in Hollywood

Όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του, όταν πληροφορήθηκε για τα γυαλιά που είχαν βρεθεί στη σκηνή των φόνων, αγόρασε ένα μετρητή φακών, με την ελπίδα ότι θα τον βοηθήσει στην έρευνά του. Παράλληλα, έκανε μαθήματα αυτοάμυνας με τον καλό του φίλο, ηθοποιό και δάσκαλο των πολεμικών τεχνών, Bruce Lee - τον θρύλο που έφευγε από τη ζωή μία μέρα σαν και αυτή πριν από 47 χρόνια.

Τον χρέωνε σχεδόν 1.000 δολάρια την ώρα. Ένα σχόλιο του Lee κατά τη διάρκεια ενός μαθήματός τους, έκανε τον Polanski να πιστέψει ότι εκείνος θα μπορούσε να είχε διαπράξει τις μαζικές δολοφονίες. Λανθασμένα, μιας και οι ακόλουθοι του Charles Manson σκότωσαν εκείνη τη νύχτα την Tate και τα άλλα τέσσερα άτομα: Abigail Ann Folger, Wojciech Frykowski, Steven Earl Parent, Jay Sebring.

ΤΣΑΡΛΣ ΜΑΝΣΟΝ ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Η σχέση των δύο αντρών επανεξετάστηκε στην 10η κατά σειρά ταινία του Quentin Tarantino, Once Upon a Time in Hollywood (Κάποτε στο... Χόλιγουντ). Σ' αυτήν, ο Bruce Lee, τον οποίο υποδύεται ο 35χρονος Mike Moh, στο μυαλό του Polanski φαίνεται να είχε κάποια σύνδεση με τις δολοφονίες του Manson - αλλά, στην περίπτωση αυτή, η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη από τη μυθοπλασία.

Η Tate σύστησε τον Lee στον Polanski τη δεκαετία του 1960. Ο πρώτος είχε κάνει τις χορογραφίες στις σκηνές μάχης του The Wrecking Crew, ταινίας του Dean Martin στην οποία συμμετείχε με έναν μικρό ρόλο η ηθοποιός. "Εσείς οι δύο θα βάζατε στο σπίτι φωτιά με τις τρέλες σας", είχε πει χαριτολογώντας στον Polanski σε δείπνο τους με τον Lee. Η γνωριμία τους εξελίχθηκε ταχύτατα σε φιλία με τον σκηνοθέτη να τον προσλαμβάνει ως τον προσωπικό του δάσκαλο στο Kung Fu και κλονίστηκε λίγο καιρό μετά με τον μυστηριώδη φόνο της Tate. Ο Lee ζούσε μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι που διαπράχθηκε η μαζική δολοφονία τον Αύγουστο του 1969. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ο στενός του φίλος, ο κομμωτής Jay Sebring, που συνέβαλε τα μέγιστα για το πέρασμά του στο Χόλιγουντ.

ΣΑΡΟΝ ΤΕΪΤ ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD

Στην ταινία του Tarantino, ο Lee εμφανίζεται να προπονεί τον Sebring λίγες ώρες πριν τον θάνατο του δεύτερου. Στην πραγματικότητα, υπήρχε μόνο μία φήμη ότι ο Lee επισκέφθηκε το Μπένεντικτ Κάνιον την ημέρα των δολοφονιών, αλλά ο βιογράφος του, Matthew Polly, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Η χήρα του, Linda Lee, δήλωσε στον Polly ότι σύμφωνα με το ημερολόγιο του Lee, στο οποίο σημείωνε τα επαγγελματικά ραντεβού του, δεν υπήρχε καμία αναφορά για προπόνηση με τον Sebring εκείνη την ημέρα. 

Λίγους μήνες μετά τις δολοφονίες, ο Lee ανέφερε στον Polanski κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος Kung Fu ότι είχε χάσει τα γυαλιά του. Ο Polanski θυμήθηκε αμέσως το ζευγάρι που είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος κοντά στο άψυχο σώμα της Tate. "Καλύτερα, ποτέ δεν μου άρεσαν", είπε στον Lee, σύμφωνα με τον Polly και συνέχισε: "Μόλις τελειώσουμε την προπόνηση θα σε πάω στον οπτικό μου και θα σου κάνω δώρο ένα καινούργιο ζευγάρι". "Ο Bruce ήταν ο μοναδικός άνθρωπος, που χάρη στις φυσικές του δεξιότητες θα μπορούσε να βλάψει ένα σωρό ανθρώπους ταυτόχρονα", υπογραμμίζει ο Polly στο αμερικάνικο Esquire. Όταν ο Lee έδωσε στον οπτικό τη συνταγή, ο Polanski συνειδητοποίησε ότι η υποψία του ήταν αβάσιμη. Ωστόσο, ποτέ δεν του εξομολογήθηκε ότι τον υποψιαζόταν και ποτέ δεν το παραδέχθηκε δημόσια, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Bruce Lee το 1985, πάνω από μία δεκαετία μετά τον θάνατό του. Μάλιστα, όταν η Linda Lee έμαθε από τον Polly για την παράλογη κατηγορία του Polanski, σε συνέντευξή για το βιβλίο Bruce Lee: A Life, εξεπλάγην.

ΜΠΡΟΥΣ ΛΙ ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOODΠαρά το γεγονός ότι ο μάνατζερ του Tarantino ζήτησε αντίγραφο του βιβλίου από τον Polly, προκειμένου να το μελετήσει τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον θρύλο των πολεμικών τεχνών, τελικά όπως γίνεται σαφές βλέποντας κάποιος το φιλμ ο 56χρονος αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη δική του εκδοχή. "Δεν είναι ενοχλητικό, αλλά ανήθικο ότι αντί να πει την αλήθεια, επέλεξε το ψέμα. Είναι επίσης εξοργιστικό ότι δεν επικοινώνησε μαζί μας για να ακούσει την ιστορία μας", δήλωσε η κόρη του Lee, Shannon στο Deadline. Στο ίδιο μέσο, ο Tarantino ανέφερε ότι ούτε με τoν Polanski επιδίωξε να επικοινωνήσει, αν και ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης, που δε ζει στις ΗΠΑ, τον προσέγγισε μέσω κοινού τους φίλου, ζητώντας να διαβάσει το σενάριο (Το 1977 μετά από μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε, ο Polanski συνελήφθη για παιδική κακοποίηση ενός 13χρονου κοριτσιού. Παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομο σεξ με ανήλικη και για να αποφύγει την καταδίκη διέφυγε στο σπίτι του στο Λονδίνο και κατόπιν στη Γαλλία, όπου διαμένει μέχρι σήμερα).

Αν και δε βρισκόταν κοντά στον τόπο του εγκλήματος εκείνη την ημέρα, όπως απεικονίζει η ταινία του Tarantino, ο Lee επηρεάστηκε βαθιά από τους θανάτους των δύο καλών του φίλων, της Tate και του Sebring. "Όταν συνέγραψε το σενάριο "Ο ατσάλινος κύκλος”(The Silent Flute), εντύπωση προκάλεσαν οι άγριες σκηνές βίας. Ένιωθες ότι πίσω από αυτές κρυβόταν ο πόνος του για τη μαζική δολοφονία του 1969", τονίζει ο Polly. "Και όταν μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ, όντας πλέον διάσημος, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διατείνονταν ότι είχε κάτι παρανοϊκό στην όψη, το βλέμμα και τη συμπεριφορά του. Τα παιδιά του δεν κυκλοφορούσαν ποτέ χωρίς σωματοφύλακες εκτός σπιτιού, ούτε και ο ίδιος, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για εκείνη την εποχή. Νομίζω ότι μετά το τραγικό συμβάν, ο φόβος τον κυρίευσε και συνέδεσε τη διασημότητα με τον θάνατο".

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης