Η μεγαλύτερη στιγμή του Rutger Hauer

O εμβληματικός Ολλανδός ηθοποιός έφυγε στα 75 του χρόνια. Ο μονόλογός του από το Blade Runner δεν θα σβήσει όμως ποτέ.

Λος Άντζελες, 2019 μ.Χ., εκατοντάδες φώτα νέον, γιγάντιες διαφημίσεις σκαρφαλωμένες σε ουρανοξύστες κι ιπτάμενα αυτοκίνητα να προσπερνούν με τρομερή ταχύτητα το ένα το άλλο. Το Blade Runner (1982) είναι, αναμφισβήτητα, μία από τις καλύτερες sci-fi προσπάθειες που είδαμε ποτέ, ένα φιλμ που άλλαξε την ιστορία του σινεμά, η ίσως καλύτερη στιγμή του σπουδαίου Ridley Scott κι η ταινία που είχε την τύχη να φιλοξενήσει έναν από τους πιο δυνατούς μονολόγους όλων των εποχών. Υπεύθυνος για αυτόν ήταν ο Rutger Hauer που έφυγε σε ηλικία 75 ετών. 

Η εκπληκτική ατμόσφαιρα που κατάφερε να δημιουργήσει ο Βρετανός σκηνοθέτης, η ερμηνεία του Harrison Ford αλλά κι οι εκπληκτικές ιδέες του Philip K. Dick πάνω στις οποίες βασίζεται η ταινία έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Η πιο δυνατή στιγμή του Blade Runner κάνει την εμφάνισή της προς το τέλος, όταν κι ο Roy Batty (ένα επικίνδυνο ανδροειδές σε ρόλο villain) ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. 

"I've seen things, you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments, will be lost in time like tears in rain" απήγγειλε στην κάμερα ο Ολλανδός ηθοποιός, γεμάτος με όλη την θλίψη του κόσμου. "Όλες εκείνες οι στιγμές θα χαθούν σαν δάκρυα μέσα σε δυνατή βροχή" μεταφράζουμε ελεύθερα, τις τελευταίες λέξεις του που έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στο μυαλό εκατομμυρίων θεατών.

Εκείνο που οι πιο πολλοί αγνοούσαμε μέχρι χθες, όταν κι ακούσαμε για τον θάνατο του Rutger Hauer είναι ότι ο μονόλογος δεν είναι προϊόν της φαντασίας του Ridley Scott, δεν γράφτηκε ποτέ από τον Philip K. Dick αλλά ούτε κι από κάποιον από τους σεναριογράφους της ταινίας. Ο Ολλανδός ηθοποιός απλά κράτησε τη γενική ιδέα, μίκρυνε πολύ σε διάρκεια τη σκηνή και πρόσθεσε τις απαραίτητες πινελιές για να γράψει κινηματογραφική ιστορία. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε χθες όλο το παγκόσμιο ίντερνετ αναπαρήγαγε ξανά και ξανά αυτόν τον εκπληκτικό αυτοσχεδιασμό, αυτήν την τρομερή έμπνευση της στιγμής ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ηθοποιό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης