Woody Allen: Ένας έκπτωτος άγγελος

Για τον Νεοϋρκέζο σκηνοθέτη υπάρχει καλλιτεχνική δημιουργία και έξω από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι πλέον το νέο του σπίτι.

Ιανουάριος, 1992. Ο Woody Allen και η Mia Farrow αναμετρήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες για την επιμέλεια του Ronan Farrow, βιολογικού τους γιου, και των θετών παιδιών τους, Dylan και Moses Farrow, μετά τη διάλυση της 12χρονης σχέσης τους ύστερα από υποψίες της δεύτερης περί ειδυλλίου του πρώτου με την υιοθετημένη κόρη της Soon-Yi Previn από το γάμο της με τον André Previn. Εκείνη ισχυρίστηκε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά την Dylan από τα 7 της χρόνια. Εκείνος αρνήθηκε σοκαρισμένος τις κατηγορίες. Ένα χρόνο αργότερα η υπόθεση έκλεισε ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και αντιφατικών δηλώσεων της Dylan, η οποία το Φεβρουάριο του 2014 μέσω ανοιχτής επιστολής στους New York Times επανέλαβε την κατηγορία. "Ήταν ένα πιόνι στα χέρια της μητέρας της. Την αγαπώ και ελπίζω πως μια μέρα θα καταλάβει ότι της έκλεψαν τον πατέρα που τη λάτρευε" ήταν η απάντηση του Allen, που το 1997 παντρεύτηκε με τη Soon-Yi Previn.

Είναι τελικά ένας διεστραμμένος παιδόφιλος ή το θύμα της εκδικητικής μανίας της πρώην συντρόφου του; Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη. Ο σπόρος της αμφιβολίας είχε φυτευτεί στο μυαλό όλων, χωρίς όμως να επηρεάζει την καλλιτεχνική του δημιουργία. Τον Οκτώβριο του 2017, λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας του Wonder Wheel και λίγο καιρό πριν ολοκληρώσει τα γυρίσματα του νέου του φιλμ "Μία βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη" ξέσπασε το σκάνδαλο Harvey Weinstein, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου περί υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και γέννησε το κίνημα του MeΤoo.

Ο 83χρονος Νεοϋορκέζος σκηνοθέτης βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, στο εδώλιο όχι κάποιας δικαστικής αίθουσας, αλλά του Χόλιγουντ. Ισχυρές γυναίκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας που συνεργάστηκαν μαζί του τον αποκήρυξαν και συντάχθηκαν με την Dylan Farrow, που εξαπέλυσε εκ νέου κατηγορίες εναντίον του. Με το κλίμα να μυρίζει μπαρούτι, η Amazon Studios έβαλε στο συρτάρι το "Μία βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη" και ο Allen τη μήνυσε για παραβίαση του συμβολαίου τους διεκδικώντας 68 εκατ. δολάρια. "Η ταινία πρέπει να βγει στις αίθουσες" υποστήριξε ο Jude Law, την ώρα που οι συμπρωταγωνιστές του Rebecca Hall, Timothée Chalamet και Selena Gomez δώριζαν μετανιωμένοι την αμοιβή τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Woody Allen: Ένας έκπτωτος άγγελος

"Η ταινία πρέπει να βγει στις αίθουσες" υποστήριξε ο Jude Law, την ώρα που οι συμπρωταγωνιστές του Rebecca Hall, Timothée Chalamet και Selena Gomez δώριζαν μετανιωμένοι την αμοιβή τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

ΜΙΑ ΒΡΟΧΕΡΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Συνειδητοποιώντας ότι οι ελπίδες του να παραμείνει εν δράσει στις ΗΠΑ ήταν μικρές και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι η διαχείριση του στούντιο αφορούσε την αμερικανική αγορά, ο Woody Allen αποφάσισε να βρει καταφύγιο στην Ευρώπη –ανέκαθεν το ευρωπαϊκό κοινό καταβρόχθιζε με μανία τη φιλμογραφία του– εξασφαλίζοντας τη διανομή του φιλμ. "Γιατί οι Ευρωπαίοι σάς αγαπούν τόσο πολύ;" τον ρώτησε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την όπερα Gianni Schicchi του Giacomo Puccini, που ανέβασε ο ίδιος στις αρχές Ιουλίου στη Σκάλα του Μιλάνου. "Δεν ξέρω" απάντησε λακωνικά. Σε μερικά χρόνια από τώρα ίσως να έχει μια πιο σαφή εικόνα.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Ακόμα δεν είδαμε το "Μία βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη" και o Woody Allen μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα στην Ισπανία για τη νέα, 51η κατά σειρά ταινία του. Ο προσωρινός τίτλος της είναι Wasp και η πρεμιέρα της έχει οριστεί για το 2020. Πρωταγωνιστούν ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Christoph Waltz, οι Louis Garrel, Gina Gershon, Sergi López και η πρωταγωνίστρια της ταινίας "Το δέρμα που κατοικώ" του Pedro Almodóvar, Elena Anaya. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Mediapro, εταιρεία με έδρα τη Βαρκελώνη στην τρίτη της συνεργασία με το σκηνοθέτη, μετά το Vicky Cristina Barcelona (2008) και το "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" (2011).


Info: Το "Μία βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη" κάνει πρεμιέρα σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις αίθουσες από την Odeon.


Κεντρική φωτογραφία © James Devaney/GC Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης