Costa Ronin, η νέα ανακάλυψη του Quentin Tarantino

O Ρώσος μοτοσικλετιστής που μιλά με το Θεό ή αλλιώς ο κατάσκοπος από την τηλεοπτική σειρά The Americans, παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο σύμπαν του Αμερικανού σκηνοθέτη με το Once Upon a Time in Hollywood.

Το ισπανικό Esquire συνάντησε τον Costa Ronin στο Μανχάταν λίγο πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς το Μαρόκο. Εκείνες τις ημέρες γύριζε σκηνές για την τηλεοπτική σειρά Homeland. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν ο ρόλος του στη νέα ταινία του Quentin Tarantino Once Upon a Time in Hollywood (Κάποτε... στο Χόλιγουντ), δίπλα στους Brad Pitt και Leonardo DiCaprio, στην πρώτη απόπειρα του σκηνοθέτη χωρίς τον παραγωγό Harvey Weinstein μετά το σκάνδαλο του #MeToo.

Από την Marta Torres

Ο Costa Ronin γεννήθηκε το 1979 στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, μιλά όμως άπταιστα αγγλικά, αφού μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία και ζει εδώ και χρόνια στο Λος Άντζελες. Ο τρόπος όμως που εκφράζεται είναι πολύ διαφορετικός από όλων εμάς των υπολοίπων. Λέει μόνο όσα θέλει να πει, σε μικρές, κοφτές προτάσεις, χωρίς πολλές πολλές επεξηγήσεις. Μήπως είναι Ρώσος κατάσκοπος; Επίσης, να σημειωθεί ότι καπνίζει, μια επαναστατική πράξη για την Αμερική του σήμερα όπου η υγιεινή ζωή είναι το απόλυτο trend. Για την ταινία δεν μπορεί να αποκαλύψει πράγματα, κυρίως επειδή ο Quentin (όπως αποκαλεί τον Tarantino) του έχει απαγορεύσει να αναφέρει το παραμικρό. Το επιβλητικό του ανάστημα (1,93 μ.) του χαρίζει απόσταση από τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακατάδεκτος. Η συνάντησή μας καταλήγει σε ένα ισπανικό εστιατόριο του Μανχάταν, όπου παραγγέλνει μια τορτίγια και μια παέγια θαλασσινών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας λέει πως πιστεύει ότι μπορεί να μιλήσει ισπανικά, πως γνωρίζει το μυστικό για μια καλή παέγια αλλά και πως η μητέρα του είναι καθηγήτρια ισπανικών και πως ο ίδιος λατρεύει τον Julio Iglesias. Δε σταματά να επαναλαμβάνει ότι δεν είναι Ρώσος κατάσκοπος όση ώρα δέχεται ερωτήσεις για το The Americans, την τηλεοπτική σειρά με θέμα τη δράση της KGB επί αμερικανικού εδάφους. Μας λέει επίσης ότι σπούδασε διεθνείς σχέσεις για να καταλάβει καλύτερα στον κόσμο, ενώ προς το τέλος της συζήτησης αναφέρεται στους λόγους που τον κάνουν να μη μιλά ποτέ για την οικογένειά του. Είναι ένας αυθεντικός Ρώσος στη συμπεριφορά, παρότι έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μακριά από την πατρίδα του.

Costa Ronin, η νέα ανακάλυψη του Quentin Tarantino

Σου έκατσε το λαχείο... Είμαι ηθοποιός. Όλοι θέλουν να δουλέψουν με τον Quentin. Είναι σαν όνειρο. Ήμουν στην Ισπανία όταν μου τηλεφώνησε η μάνατζέρ μου και μου είπε: "Κοίτα, υπάρχει η πιθανότητα να σε θέλει ο Tarantino. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί" . Σκέφτηκα: "Σίγουρα δεν πρόκειται να προχωρήσει". Ύστερα από μερικές μέρες με πήρε ξανά τηλέφωνο και μου είπε: "Σε μερικές μέρες θα μας απαντήσουν". Κι έτσι έγινε.

Πώς κι ήσουν στην Ισπανία; Τη λατρεύω! Η μητέρα μου είναι καθηγήτρια ισπανικών. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Julio Iglesias. Όταν ήμουν στη Νέα Ζηλανδία, ξεκίνησα να μαθαίνω ισπανικά. Με θυμάμαι 19 χρόνων να κάνω ένα ταξίδι στην Ισπανία και να καμαρώνω που μιλάω με ισπανική προφορά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι άνθρωποι έχουν προφορά Λατινικής Αμερικής όταν μιλάνε ισπανικά. Η δική μου όμως είναι καθαρά ισπανική (δίνει έμφαση στις τελευταίες δύο λέξεις). Λατρεύω τα churros με σοκολάτα που φτιάχνουν στη σοκολατερί San Ginés στη Μαδρίτη. Έχουν υπέροχη μυρωδιά σοκολάτας και γεύση πραγματικής σοκολάτας. Είναι μια γεύση που δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα. Επίσης, τρελαίνομαι για παέγια. Ένας μάγειρας κάποτε μου εξήγησε ότι το μεγάλο μυστικό είναι να αφήσεις το ρύζι να καεί λίγο. Έχω πάει σε πολλά ισπανικά εστιατόρια σε πολλά διαφορετικά μέρη των ΗΠΑ, αλλά πουθενά δεν έχω δοκιμάσει τόσο γευστική παέγια όσο στην Ισπανία.

Συνήθως υποδύεσαι τον Ρώσο. Δε φοβάσαι μήπως γίνει μανιέρα; Όχι. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λες την αλήθεια. Η αλήθεια βρίσκεται μέσα στο χαρακτήρα που ενσαρκώνεις. Πρέπει να σκέφτεσαι ακριβώς όπως κι εκείνος. Επίσης, δεν παίζει ρόλο πόσο καιρό έχει ζήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποτέ δεν πρόκειται να αρχίσω να σκέφτομαι σαν Αμερικανός. Φυσικά μπορώ να υποδυθώ τον Ισπανό, αλλά σίγουρα δε θα μπορέσω να είμαι τόσο καλός σε αυτό όσο ένας Ισπανός ηθοποιός.

Φαντάζομαι, σε ρωτούν συχνά για τη ρωσική συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ. Κάποιες φορές οι δημοσιογράφοι με ρωτούν αν είμαι κατάσκοπος. Προσπαθώ να μη συζητάω για την πολιτική. Όλοι έχουν άποψη: για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τον Putin, τον Trump... Το πού βασίζεται αυτή η άποψη είναι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πτυχές της Ρωσίας: το σινεμά, το μπαλέτο, οι τέχνες, η όπερα. Η πληροφόρηση όμως που λαμβάνουμε από τον Τύπο και τα social media δεν είναι ολοκληρωμένη. Είναι απλά μια άποψη, μια οπτική γωνία. Για να γνωρίζεις την αλήθεια, πρέπει να είσαι εκεί. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στις πολιτικές επιστήμες είναι ότι χρειάζεται να δημιουργήσεις έναν εξωτερικό εχθρό ώστε να στρέψεις το κοινό προς αυτόν. Όλες οι χώρες το έχουν κάνει. Εγώ προσωπικά μελέτησα τη Σοβιετική Ένωση κατά την εποχή που έμεινε γνωστή ως "Σιδηρούν Παραπέτασμα". Ήμουν 10 ετών όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Ήταν μια εκπληκτική στιγμή. Δε γνωρίζαμε τι πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα.


Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι με ρωτούν αν είμαι κατάσκοπος. Προσπαθώ να μη συζητάω για την πολιτική. Όλοι έχουν άποψη: για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τον Putin, τον Trump... Το πού βασίζεται αυτή η άποψη είναι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον


Έχει αλλάξει το Χόλιγουντ τόσο πολύ μετά το κίνημα του #MeToo; Άντρες και γυναίκες είναι ίσοι. Αυτό πρέπει να μεταφραστεί και σε ό,τι κάνουμε. Το Χόλιγουντ ήταν το κέντρο για το κίνημα. Ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να αναδείξουμε το θέμα, γιατί πιστεύω ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στο Χόλιγουντ. Όλες οι βιομηχανίες οφείλουν να εξετάσουν τη στάση τους. Να σκεφτούν με ποιον τρόπο πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποια πράγματα. Οφείλουμε να δούμε το όλο ζήτημα πολύ πιο σφαιρικά. Γιατί μια ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια άλλη; Είναι κάτι που συμβαίνει στην πολιτική, στην κοινωνία.

Το Χόλιγουντ φαίνεται να είναι η αιχμή του δόρατος. Αυτό συμβαίνει γιατί οπτικοποιούμε το πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος. Δημιουργούμε εναλλακτικές πραγματικότητες. Μιλάμε για τα "εάν" της ιστορίας: Star Wars, "Μονομάχος"... Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να ήμουν μονομάχος σε μια άλλη παλιότερη ζωή μου. Ναι, μου αρέσουν οι ταινίες εποχής. Διαβάζω πολύ. Υπάρχουν πράγματα που μου αρέσει να τα διαβάζω και άλλα που τα διαβάζω γιατί ο χαρακτήρας που υποδύομαι θα ήθελε να τα διαβάσει. Για παράδειγμα, στο The Americans, που διαδραματίζεται στα ’70s, πρέπει να ξέρω όλα όσα θα ήξερε ο χαρακτήρας που ενσαρκώνω εκείνη τη δεδομένη χρονική περίοδο. Γι’ αυτό και διαβάζω βιβλία πολιτικής ιστορίας που έχουν να κάνουν με την εποχή. Μου αρέσουν όλα αυτά: η ιστορία της Ισπανίας, της Ευρώπης, της Αμερικής... Είμαι πολύ περίεργος όσον αφορά τον κόσμο στον οποίο ζω. Θέλω να ξέρω γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι.

ΚΟΣΤΑ ΡΟΝΙΝ

Σήμερα αυτό φαίνεται δύσκολο με τα fake news και την τοξικότητα της ενημέρωσης. Το πρόβλημα είναι ότι δε γνωρίζουμε πάντα τι πραγματικά συμβαίνει. Μπορείς να ρίξεις το φταίξιμο στο Ίντερνετ ή στους πολιτικούς που έχουν ξεχάσει ποια είναι η πραγματική δουλειά τους. Το ότι πρέπει να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο δηλαδή και όχι το αντίθετο, που πολλές φορές συμβαίνει. Εκλέγονται για να εκπροσωπούν τους πολίτες και να κάνουν καλύτερη τη ζωή μας και όχι για να γιγαντώνουν το εγώ τους. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός. Αν οι ηγέτες δεν κατανοήσουν τα πραγματικά προβλήματα των κοινωνιών στις οποίες ζουν, τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Ταξιδεύεις συχνά με τη μηχανή σου; Ναι, είναι η ζεν στιγμή μου. Όπως ακριβώς και οι πιλότοι, έτσι κι εγώ εκείνες τις ώρες δε σκέφτομαι τι συμβαίνει στη ζωή μου και είναι κάπως σαν να επικοινωνώ με τον Θεό. Όταν καβαλάω τη μηχανή μου, κάνω συγκεκριμένες ερωτήσεις στον εαυτό μου στην αρχή της διαδρομής και υποθέτω ότι στο τέλος της διαδρομής θα βρω τις απαντήσεις. Είναι εκπληκτικό το πώς συμβαίνει αυτό, αλλά συμβαίνει. Ναι, είναι ο τρόπος μου για να ξεφεύγω.

ΚΟΣΤΑ ΡΟΝΙΝ

Δε σου αρέσει να μιλάς για την προσωπική σου, σωστά; Η οικογένειά μου είναι το λιμάνι και η άγκυρά μου. Η ζωή του ηθοποιού σού αφήνει πολύ λίγο χώρο για να καλλιεργήσεις τον προσωπικό σου χώρο και τις πιο προσωπικές εσωτερικές σου σκέψεις. Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αίσθηση της πραγματικότητας και την πραγματική οπτική των πραγμάτων όταν ζεις στο Χόλιγουντ. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να έχεις άγκυρες και να γνωρίζεις πότε ακριβώς πρέπει να τις ρίξεις. Η οικογένειά μου είναι η άγκυρά μου, γι’ αυτό και δε θέλω να μιλάω γι’ αυτήν.


Φωτογραφίες © Juankr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης