10 ταινίες που πρέπει να δεις πριν το Once Upon A Time In Hollywood

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Quentin Tarantino.

Το Once Upon A Time In Hollywood του Quentin Tarantino έρχεται στις 22 Αυγούστου στους ελληνικούς κινηματογράφους, επιχειρώντας να μεταφέρει το κοινό στο Χόλιγουντ των late 60s. Όλοι φυσικά περιμένουν με ανυπομονησία το νέο πόνημα του 56χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη, ο οποίος προτείνει 10 ταινίες που πρέπει να δεις για να κατανοήσεις απολύτως την ιστορία του Rick Dalton (που τον υποδύεται ο Leonardo DiCaprio) και του Cliff Booth (ο ρόλος του Brad Pitt).

Τα 10 φιλμ που ακολουθούν έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας του Tarantino καθώς και σε εκείνη των κεντρικών χαρακτήρων.

Gunman's Walk (1958)

Στο γουέστερν του Phil Karlson περιγράφεται η ιστορία ενός πανίσχυρου cowboy, ο οποίος δωροδοκεί τους πάντες προκειμένου να καλύψει τα εγκλήματα του ανεξέλεγκτου γιου του, μέχρι που αυτά γίνονται πολύ σοβαρά για να αγνοηθούν. 

The Battle of the Coral Sea (1959)

Το πολεμικό θρίλερ αφορά το πλήρωμα ενός αμερικανικού υποβρυχίου που αιχμαλωτίζεται από τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνιστεί ο Cliff Robertson, ένας ηθοποιός που στην πορεία του είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον χαρακτήρα του Rick Dalton.

Arizona Raiders (1965)

Ο Audie Murphy υποδύεται τον αρχηγό μία συμμορίας της Άγριας Δύσης, που πρέπει να βρει τη λύση όταν κάποια μέλη της συλλαμβάνονται και πρέπει να ξεφύγουν από τη φυλακή.

The Wrecking Crew (1968)

Πρόκειται για την τελευταία ταινία της Sharon Tate, ένα ανάλαφρο κατασκοπευτικό φιλμ. Η Tate ενσαρκώνει τη Δανέζα Freya Carlson και είναι έντονη στην ερμηνεία της. Fun fact: Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Chuck Norris. 

Hammerhead (1968)

Στο κατασκοπευτικό θρίλερ του David Miller ένας Αμερικανός μυστικός πράκτορας παγιδεύεται από έναν σατανικό μεγιστάνα, ο οποίος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο. Ο σταρ της ταινίας Vince Edwards ήταν ένας πολλά υποσχόμενος ηθοποιός που δεν μπόρεσε να κάνει την καριέρα που ήθελε - ακόμη μία σαφής αναφορά για τον ρόλο του DiCaprio στο Once Upon A Time In Hollywood.

Bob & Carol & Ted & Alice (1969)

Η κωμωδία του Paul Mazursky βοηθά ώστε να κατανοηθεί η αλλαγή της πολιτισμικής δομής της αμερικανικής κοινωνίας κατά τη δεκαετία του 1960, μέσα από την ιστορία δύο φιλικών ζευγαριών με απελευθερωμένες απόψεις. 

Model Shop (1969)

Στην ταινία του Γάλλου Jacques Demy, ο 26χρονος George Matthews προσπαθεί να μαζέψει χρήματα λίγο πριν φύγει για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μέχρι που γνωρίζει μία γοητευτική ζωντοχήρα και διαφοροποιεί τους στόχους και τις φιλοδοξίες του. 

Cactus Flower (1969)

Μία ακόμη κωμωδία που διαθέτει ένα φανταστικό cast (Walter Matthau, Goldie Hawn, Ingrid Bergman) και επικεντρώνεται σε ένα πολύ ιδιόμορφο ερωτικό τρίγωνο. Είναι η ταινία με τις περισσότερες στυλιστικές ομοιότητες με το Once Upon A Time In Hollywood.

Easy Rider (1969)

Το κλασικό φιλμ των Dennis Hopper και Peter Fonda ουσιαστικά αποτέλεσε τη μετάβαση από το παλιό στο νέο Χόλιγουντ, μαζί με κάποιες άλλες ταινίες όπως τα The Graduate και Bonnie & Clyde. Όλα όσα αντιπροσωπεύει δείχνουν τον κόσμο που αφήνουν πίσω οι Rick και Cliff στην καινούρια ταινία του Tarantino.

Getting Straight (1970)

Ένα πραγματικό διαμάντι της νέας εποχής του Χόλιγουντ, με έναν βετεράνο του Βιετνάμ που επιστρέφει στο πανεπιστήμιο και εμπλέκεται σε πάρα πολλές δραστηριότητες, βλέποντας πλέον με διαφορετική ματιά την αμερικανική κοινωνία. O Harrison Ford έχει έναν πολύ μικρό ρόλο στην ταινία. 


Διάβασε ακόμη για την τρομακτική κληρονομιά του Blair Witch Project και για την τελευταία περιπέτεια του Indiana Jones.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Winona Ryder και Jenna Ortega φέρνουν τα πάνω κάτω στο sequel του 'Σκαθαροζούμη'

Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι ο "Σκαθαροζούμης" των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει.

Γραφει Γιαννης Σπανος