Η επικίνδυνη λάμψη του River Phoenix

Ο μεγάλος αδελφός του Joaquin έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή. Η κληρονομιά του όμως παραμένει τεράστια.

Ο Joaquin Phoenix έχει ζήσει όλη του τη ζωή στη σκιά του αδερφού του. Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά στη σκιά του νεκρού αδερφού του. Ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός, καθόλου δίκαια, βιώνει εδώ και 26 χρόνια ένα πολύ ενοχλητικό déjà vu για το οποίο ευθύνονται κυρίως τα media: Τι θα είχε συμβεί αν ο River Phoenix δεν έχανε τόσο πρόωρα τη ζωή του; Πολύ πρόσφατα, όμως, ο μικρός αδελφός είχε τη δυνατότητα να ξορκίσεις τους δαίμονες που οι κακές γλώσσες λένε ότι τον καταδιώκουν.

Εκεί όπου ο River είχε ζήσει την ίσως μεγαλύτερή του στιγμή (Βραβείο Α΄ Αντρικού στο Φεστιβάλ Βενετίας για το My Own Private Idaho) το 1991, ο Joaquin βγήκε θριαμβευτής. Ο δικός του Joker αποχώρησε πέρυσι περήφανα από την ιταλική πόλη κρατώντας τον Χρυσό Λέοντα στα χέρια.

Μία σύντομη ζωή σαν κομήτης

Η επικίνδυνη λάμψη του River Phoenix

O River Phoenix είχε αποδείξει σε ελάχιστα χρόνια πως αποτελεί κεφάλαιο για το σινεμά

Ο River Phoenix υπήρξε η Νέα Μεγάλη Ελπίδα του αμερικανικού σινεμά. Το χρυσό αγόρι που ξεκίνησε ως child actor για να κατακτήσει τις κορυφές τόσο του Χόλιγουντ όσο και του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Ήταν ο αρχηγός από την παρέα του Stand By Me το 1986, η νεαρή εκδοχή του Indiana Jones το 1989, ο ανερχόμενος ηθοποιός που βρέθηκε προτεινόμενος για Όσκαρ Β' Άντρικού πριν τιμηθεί, τελικά, στη Βενετία, μόλις στα 21 του χρόνια.

Πολύ ταλαντούχος, πολύ λαμπερός, πολύ ατίθασος, τρομερά γοητευτικός και με εξωτερική εμφάνιση που από μόνη της θα άνοιγε πάρα πολλές πόρτες - κάτι, δηλαδή, που δεν μοιραζόταν με τον μικρό του αδερφό, Κι όμως, ένα πάρτι όπου έπαιζε live μουσική, δίπλα στον Flea των Red Hot Chilli Peppers και τον Johny Depp, ήταν η τελευταία του παράσταση πάνω στον μάταιο τούτο κόσμο. Τα αδέρφια του προσπάθησαν εκείνο το βράδυ να τον επαναφέρουν στη ζωή χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ήταν μόλις 23 ετών, με σοβαρό πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ και μία ροπή προς τις ναρκωτικές ουσίες. Αυτές οι τελευταίες ήταν κι εκείνες που του στέρησαν το λαμπρό μέλλον που τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες.

Ο River Phoenix δεν ήταν απλά άλλο ένα ανερχόμενο αστεράκι του Χόλιγουντ. Είχε καταφέρει μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να αποδείξει ότι αποτελεί κεφάλαιο για τον αμερικανικό κινηματογράφο. Δεν ήταν κάποιο κακομαθημένο αγόρι από μία μεσοαστική οικογένεια που, για άγνωστο λόγο, το σύμπαν το προίκισε με εξωφρενικό ταλέντο. Αντίθετα υπήρξε μία βασανισμένη ψυχή, ένα παιδί που γνώρισε τη σκοτεινή πλευρά της ζωής από μικρή ηλικία, ένας νεαρός άνθρωπος που είχε τεράστιο άλλοθι για τις υπερβολές που κατέστρεψαν τη ζωή του. Έτσι, μοιραία, μετά τον πρόωρο χαμό του ανέβηκε στο ίδιο βάθρο με όλους εκείνους του νεκρούς Αμερικανούς rock n' roll ήρωες.


Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά το μέγεθος της πληγής που κουβάλησε στη σύντομη ζωή του ο River Phoenix.


Πώς μπορεί να νιώθει ένα πιτσιρίκι που οι γονείς του δεν το στέλνουν στο σχολείο αλλά το βάζουν να παίζει μουσική και να κάνει performance στο δρόμο, απλώνοντας παράλληλα το χέρι του επαίτη προς τους περαστικούς; Πόσο πιο δύσκολη γίνεται η αποστολή του όταν χρειάζεται να μάθει και στα μικρότερα αδέρφια του την τέχνη του δρόμου; Όλο αυτό το παράλογο σενάριο θα ήταν απλά αντιπαιδαγωγικό αν το 1973, τρία χρόνια μετά τη γέννησή του, δεν γινόταν απάνθρωπο.

River Phoenix
Από την πρεμιέρα του πρώτου Batman στο Λος Άντζελες.

Ο River υπήρξε πρότυπο και προστάτης για τον Joaquin Phoenix

Εκείνος αναγκάστηκε να προποπονηθεί από μικρός στις παραστατικές τέχνες για να βάλει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι. Οι γονείς του, όμως, οι οποίοι παρουσιάζονται ως χίπηδες είχαν άλλα πράγματα στο μυαλό τους: Τα παράτησαν όλα, πήραν τα παιδιά τους και πήγαν στο Καράκας της Βενεζουέλας για χάρη μίας αμφιλεγόμενης θρησκευτικής αίρεσης (Children of God). Τελικά, μετά από πολλές παράξενες περιπέτειες, αντιλήφθηκαν πως οδηγούνταν προς σίγουρο ατύχημα. Στο ενδιάμεσο, όμως, και δυστυχώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Vanity Fair, o River είχε πέσει θύμα βιασμού.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά το μέγεθος της πληγής που κουβάλησε στη σύντομη ζωή του ο River Phoenix. Όλοι όμως οι θεατές, οι κριτικοί αλλά και οι συνάδελφοί του  υποκλίνονταν στο υποκριτικό του ταλέντο αλλά και στην επιμονή που έδειχνε στους ρόλους του. Προσπαθούσε σκληρά να ζωντανέψει τους χαρακτήρες που υποδυόταν - μία αρετή που φρόντισε να τονίσει ο Joaquin όταν πρόσφατα παρέλαβε το βραβείο του στο Φεστιβάλ του Τορόντο και παράλληλα ανοίχτηκε μπροστά σε εκατομμύρια μάτια όσον αφορά τη σχέση του με τον αδερφό του.

Για εκείνον, δήλωσε, ήταν ένα πραγματικό πρότυπο. Ήταν άλλωστε ο μεγάλος του αδερφός, ο σύμμαχος και προστάτης σε μία πραγματική δύσκολη παιδική ηλικία. Μοιράζονταν τα ίδια πάθη και, όπως έδειξε η πορεία τους μέσα στον χρόνο, το ίδιο ταλέντο και το ίδιο κινηματογραφικό όραμα. Και οι δύο δεν δίστασαν να πρωταγωνιστήσουν σε εμπορικές ταινίες ελπίζοντας έτσι να τροφοδοτήσουν ένα πολύ πιο προσωπικό κι όχι τόσο εύπεπτο σινεμά. Αντίστοιχα, και στους δύο πολύ συχνά δίνονταν ρόλοι που είχαν να κάνουν με αυτοκαταστροφικούς χαρακτήρες - με ανθρώπους που χόρευαν δίπλα στον γκρεμό της τρέλας, ακριβώς δηλαδή όπως ο Joker.


O Joaquin Phoenix κατάφερε να αναρριχηθεί πέρα από όλες τις δυσκολίες της ζωή του στο πιο ψηλό σκαλί του σινεμά. Απλά τον δρόμο του τον έδειξε o αδικοχαμένος αδελφός του.


Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιον θα ήταν το μέλλον του River Phoenix, τα "εάν" της ιστορίας άλλωστε δεν έχουν κανένα νόημα. Σίγουρα, όμως, ένας πολύς δυνατός ρόλος στη Συνέντευξη με έναν Βρυκόλακα (1994) δόθηκε, τελικά και αναγκαστικά, στον Christian Slater. Λογικά, αυτός θα ήταν ένας από τους πολλούς σπουδαίος χαρακτήρες που θα υποδυόταν στη μεγάλη καριέρα που προοριζόταν για αυτόν. 

Υπάρχει, λοιπόν, λόγος ο Joaquin να βιώνει ενοχλητικά déjà vu αναφορικά με τον μεγάλο του αδελφό; Σε καμία περίπτωση. Τέτοιους είδους οπτικές επιβιώνουν διότι όλοι μας, άνθρωποι των media ή όχι, αρεσκόμαστε στο να σκαλίζουμε πιθανές πληγές των stars, αφού έτσι γίνονται πιο ανθρώπινοι στα μάτια μας. Εκείνο που μπορεί να κρατά ο Joaquin Phoenix είναι ότι ο ίδιος κατάφερε να αναρριχηθεί πέρα από όλες τις δυσκολίες της ζωή του στο πιο ψηλό σκαλί του σινεμά - κάτι που φαινόταν σίγουρο ότι θα συμβεί ήδη από την πρώτη μεγάλη του ταινία (Ο Μονομάχος). Απλά τον δρόμο του τον έδειξε ο λιγότερο τυχερός και σίγουρα αδικοχαμένος αδελφός του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος