Όσα έμαθε η ζωή στον Jeremy Irons

Ο εμβληματικός βρετανός ηθοποιός μόλις έκλεισε τα 75 του χρόνια.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Jeremy Irons δεν είναι μία απλή περίπτωση ηθοποιού. Κι αυτό γιατί φρόντισε από νωρίς να ξεφύγει από το στερεοτυπικό βρετανικό στυλ υποκριτικής και να αφήσει το στίγμα του σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Τον θυμόμαστε μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Esquire Middle East τον Μάρτιο του 2015, παραδίδοντας μαθήματα από τη γεμάτη ζωή και καριέρα του, αναφερόμενος στη δόξα και το χρήμα, το ουίσκι και το μέλλον της ανθρωπότητας, την φήμη και την πολυτέλεια.

> Ένας ηθοποιός μπορεί να κάνει όλα όσα φοβάται να πράξει ο καθημερινός άνθρωπος, μέσα σε μία ελεγχόμενη κατάσταση καθώς ακολουθεί το σενάριο. Ή εκείνα που δεν του αρέσουν.

> Είναι πολύ εύκολο να είσαι χαρισματικός όταν έχεις μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να ασχολείται με το μακιγιάζ ή τον φωτισμό σου. Η δουλειά του σκηνοθέτη περιορίζεται τότε απλά στο να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα πλάνα.

> Οι κακοί άνθρωποι βρίσκονται έξω από τη σφαίρα κατανόησής μου, γι' αυτό και θέλω να παίζω τέτοιους ρόλους. Είναι διαφορετικοί χαρακτήρες, που ζουν έξω από τα όσα γνωρίζω και θέλω να γνωρίζω. Είναι όπως το να κανονίζεις διακοπές: Θα επιλέξεις μέρη που δεν έχεις πάει ποτέ.

> Κρατάω ημερολόγιο στο οποίο διατηρώ κάποια αποσπάσματα και quotes. Μου θυμίζουν τις ρίζες μου. Μία από τις αγαπημένες μου σημειώσεις αναφέρει ότι "για να ζεις εκτός νόμου, θα πρέπει να είσαι ένας έντιμος άνθρωπος". Το δικό μου ένστικτο επιτάσσει να ζω έξω από το νόμο.

> Δεν μου αρέσουν οι νόμοι. Πρέπει όμως να τους ακολουθείς. Το ιδανικότερο είναι να δημιουργήσεις το δικό σου κώδικα τιμής και αξιών και να το εντάξεις στο γενικότερο πλαίσιο. Είναι κάτι που δεν κάνουν πολλοί όμως πια.

> Το πρώτο μου ουίσκι το ήπια εντός ενός Whisky Mac (σ.σ. cocktail με ουίσκι, κρασί και ginger ale). Οι γονείς ήταν αρκετά ανοιχτόμυαλοι. Με άφηναν να πίνω λίγο κρασί από πολύ μικρή ηλικία κάθε Κυριακή. Το Whisky Mac παραμένει το αγαπημένο μου ποτό.

> Έχω ένα φλασκί με Whisky Mac μαζί μου όταν πηγαίνω για κυνήγι. Ενθαρρύνει το πνεύμα μου και με κρατά ζεστό. 

> Η απόλαυση πραγμάτων που δεν θεωρούνται δεδομένα είναι ένα είδος τέχνης. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που λατρεύω με τον καιρό στην Ιρλανδία. Το να ξυπνάω και να βλέπω λαμπερές ημέρες. Είναι μία σπάνια απόλαυση.

Όσα έμαθε η ζωή στον Jeremy Irons

> Πολυτέλεια σημαίνει να μπορείς να έχεις πράγματα που θέλεις, οποιαδήποτε στιγμή. Πιστεύω όμως ότι καλό είναι να μην συνηθίζει κάποιος σε τέτοιες συνθήκες.

> Για μένα, η πολυτέλεια κρύβει πολλές αντιθέσεις. Για παράδειγμα, το να έχεις πρόσβαση σε καλό ουίσκι. Θα καταλήξεις να πίνεις συνέχεια και τελικά αυτό θα πάψει να θεωρείται πολυτέλεια.

> Είμαι απίστευτα τυχερός και αυτό πιστεύω πως οφείλεται στο ότι κατέληξα στο τι θέλω να κάνω νωρίς στη ζωή μου. Το κυνήγησα κι εγώ αρκετά βέβαια. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι κυνηγούν πράγματα που δεν έχουν καμία αξία όπως η δόξα και το χρήμα. Το να είσαι νικητής στη ζωή είναι πολύ πιο ενδιαφέρον.

> Φήμη σημαίνει να σε ξέρουν περισσότεροι από όσους ξέρεις. Η μόνη αξία της φήμης είναι ότι δημιουργεί ανθρώπους που σε ζητούν για δουλειές.

> Σε πάρα πολλούς ανθρώπους υπάρχει μία επιθυμία να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πολύ μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Για παράδειγμα, στο Ντουμπάι, οι εξαιρετικά πλούσιοι μένουν σε εντυπωσιακά μέρη που όμως χτίστηκαν από φτωχούς. Πρέπει να υπάρξει μία λύση σε αυτό για να διατηρηθεί η συνοχή κάθε κοινωνίας. Πρέπει να βρεθεί μία μέση λύση.

> Δεν μου αρέσουν οι καινοτομίες και οι μεγάλες πόλεις. Είναι fan της εξοχής. Μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα εκεί από όσα φαντάζεσαι.

> Η ανθρώπινη φύση μας ωθεί στην εύκολη λύση. Ίσως πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας και να αναρωτηθούμε ποιο είναι το ιδανικότερο μέλλον. Οι πιο πολλοί φοβούνται να το κάνουν αυτό.

> Το μόνο αποτέλεσμα που βλέπω να έρχεται είναι ο ολοκληρωτισμός. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ζήσω σε έναν ολοκληρωτικό κόσμο.

> Θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο που θα είμαι ο εαυτός μου, θα μπορώ να κάνω αυτά που μου αρέσουν και να έχω την ησυχία μου.

ΤΖΕΡΕΜΙ ΑΪΡΟΝΣ 1

> Είμαι αισιόδοξος για τους ανθρώπους γιατί διαθέτουν πολύ ισχυρό ένστικτο επιβίωσης - αν και τα πράγματα πιθανότατα θα χειροτερεύσουν στο μέλλον. 

> Ο Russell Brand; Νομίζω ότι είναι ιδιοφυΐα. Έχει πλάκα και μία παιδική αφέλεια. Και είναι αληθινός.

> Πρέπει να επιλέξεις τους στόχους σου κάθε φορά. Αφού τους βρεις, φρόντισε να τους πετύχεις, με το σωστό τρόπο.

> Για ένα καλύτερο μέλλον, κάθε έρημος της Γης πρέπει να καλύπτεται από ηλιακά πάνελ.

Από: Esquire ME


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.