
Δεν έγινε και τίποτα που δεν αρέσει στον Scorsese η Marvel
Σε Scorsese, Coppola και Loach δεν αρέσουν τα cinecomics. Το περίεργο είναι γιατί αρκετός κόσμος αισθάνεται θιγμένος από το γούστο τους.
"Προσπάθησα, ξέρεις, αλλά λυπάμαι. Αυτό δεν είναι κινηματογράφος. Όσο καλοφτιαγμένες ταινίες κι αν είναι με τους ηθοποιούς να κάνουν το καλύτερο που μπορούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρόκειται για θεματικά πάρκα. Δεν είναι ο κινηματογράφος των ανθρώπων που προσπαθούν να μεταφέρουν συναισθηματικές, ψυχολογικές εμπειρίες σε άλλο ανθρώπινο ον. Το φοβερό είναι ότι οι νέοι πιστεύουν ότι αυτό είναι το σινεμά". Με αυτό τον αφορισμό για το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, ο Martin Scorsese πέταξε ουσιαστικά στον κάδο αχρήστων κάθε σύγχρονη ταινία με σούπερ ήρωες.
Οι δηλώσεις του στη συνέντευξή του στο περιοδικό Empire φυσικά και δεν έμειναν ασχολίαστες στην εποχή που τα πάντα σχολιάζονται. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, εγείροντας συζητήσεις επί συζητήσεων σε μία χρονική στιγμή που το Joker σπάει ταμεία, έχει ήδη κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και κατευθύνεται με φόρα στα Όσκαρ, ενώ παράλληλα τα φιλμ του MCU πρωταγωνιστούν την τελευταία δεκαετία στο παγκόσμιο box office.

Μιλώντας στο Variety, ο Samuel Jackson έδωσε τη δική του απάντηση στον Scorsese: "Είναι σαν να λες ότι ο Μπαγκς Μπάνι δεν είναι αστείος. Οι ταινίες είναι ταινίες. Σε αρκετούς δεν αρέσουν και οι δικές του επίσης. Όλοι έχουν μια γνώμη να εκφέρουν. Αυτή όμως δεν θα σταματήσει ποτέ κανέναν από το να κάνει ταινίες".
Στο πλευρό του 76χρονου σκηνοθέτη τάχθηκε ο Francis Ford Coppola. "Όταν ο o Scorsese λέει ότι οι ταινίες της Marvel δεν είναι σινεμά, έχει δίκιο γιατί περιμένει κανείς να μάθει κάτι από τις ταινίες, να κερδίσει κάτι, κάποια γνώση, κάποια έμπνευση. Δεν ξέρω αν κάποιος αποκομίζει κάτι από το να βλέπει την ίδια ταινία ξανά και ξανά. Ο Martin ήταν ευγενικός όταν είπε ότι αυτά τα φιλμ δεν είναι σινεμά. Δεν είπε ότι είναι άθλια, πράγμα που το τολμώ να το πω εγώ τώρα", δήλωσε κατά την τιμητική του βράβευση για το σύνολο της καριέρας του στο Φεστιβάλ Lumiere στην Λιόν της Γαλλίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ken Loach, που το παράδοξο είναι ότι τον συνδέει στενή φιλία με τους Steven Spielberg και George Lucas, δύο σκηνοθέτες που αρέσκονται στο να γυρίζουν ταινίες-θεματικά πάρκα, όπως χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα franchises ο Scorsese. "Φτιάχνουν αυτές τις ταινίες σαν εμπορεύματα, σαν χάμπουργκερ και δεν έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, ούτε με τη φαντασία μας", τόνισε ο Loach για τις ταινίες της Marvel στο Sky News και πρόσθεσε: "Είναι η κατασκευή ενός εμπορεύματος που θα φέρει κέρδος σε μια μεγάλη επιχείρηση. Είναι μια άσκηση κυνισμού. Είναι μια άσκηση κεφαλαίου και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την τέχνη του σινεμά. Ο William Blake (από τους σημαντικότερους Βρετανούς ποιητές και ζωγράφους) είχε πει κάποτε ότι όταν συζητάμε για κέρδος, τότε δεν μιλάμε για τέχνη".

Το debate σχετικά με το ποιος έχει δίκιο και άδικο, ποιος υπερασπίστηκε ποιον και ποιος επιτέθηκε σε ποιον και ποιο από τα δύο κινηματογραφικά είδη υπερισχύει μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Άλλωστε, είναι κάτι που το έχουμε ζήσει ξανά παλαιότερο, όπως με το παρεξηγημένο είδος του γουέστερν και των b-movies. Υπάρχει όμως κάποιο νόημα σε όλο αυτό; Κανένα απολύτως. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του, υπερβολική ή μη, αρκεί να μην προσβάλλει και να μην προσπαθεί να την επιβάλλει. Το ζητούμενο δεν είναι να διερευνήσουμε ποιος λέει την αλήθεια. Ο καθένας λέει τη δική του αλήθεια και ο Scorsese αυτό ακριβώς έκανε κουβαλώντας στην πλάτη του μία αξιομνημόνευτη 56χρονη πορεία στη μεγάλη οθόνη. Οι υπερβολικές ομολογουμένως δηλώσεις του θα ακυρώσουν την καλλιτεχνική του αξία; Σε καμία περίπτωση. Μπορούν μόνο να αποτελέσουν τροφή για σκέψη, με αφορμή την ομολογουμένως έντονη στροφή της κινηματογραφικής τέχνης στα superhero movies και στη λογική του reboot/sequel/prequel/remake.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του James Gunn, δημιουργού των Guardians of the galaxy: "Κάποιες υπερηρωικές ταινίες είναι απαίσιες, κάποιες είναι όμορφες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γουέστερν και τα φιλμ με γκάνγκστερ. Δεν είναι δεδομένο ότι μπορούν να τα εκτιμήσουν όλοι, ακόμη και οι ιδιοφυΐες. Και αυτό είναι Ok".
Η τέχνη ήταν ανέκαθεν θέμα προσωπικού γούστου, βιωμάτων, παιδείας και προσλαμβανουσών. Όπως επίσης και μία καλή αφορμή για διάλογο, ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και προβληματισμό. Και αυτό είναι πραγματικά ΟK.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Ποια είναι η superhero ταινία που προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις θεατών από τα πρώτα λεπτά-Είναι τόσο χάλια;
Οι πρώτες προβολές ενός νέου remake προκαλούν διχασμό στο κοινό. Η ακραία αισθητική του σοκάρει κάποιους, ενώ άλλοι το θεωρούν τολμηρή επιστροφή σε cult σινεμά.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠρώτο trailer για το 28 Years Later: The Bone Temple - Επιστρέφει ο Cillian Murphy
Το πρώτο trailer του 28 Years Later: The Bone Temple είναι εδώ. Ο Ralph Fiennes επιστρέφει σε μια ζοφερή μετα-αποκαλυπτική Αγγλία, ενώ ο Cillian Murphy κάνει μια πολυαναμενόμενη cameo εμφάνιση.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΣταματήστε ό,τι κάνετε: Οι Radiohead ανακοίνωσαν περιοδεία, την πρώτη μετά από 7 χρόνια αποχής
Να μας συγχωρήσει κύριος Yorke για την προπολεμική φωτογραφία, αλλά αυτός κι η παρέα του μας είχαν συνδέσει με Κάιρο από το 2018 και μετά, οπότε πάλι καλά να λένε. Αναμένουμε νέο υλικό τώρα που ξαναβγαίνουν στον δρόμο, για να δημοσιεύουμε αναλόγως.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΌσα γνωρίζουμε για το sequel του The Thursday Murder Club στο Netflix
Για εμάς, δε θα έπρεπε να είναι ταινία, αλλά σειρά. Όπως και να έχει, επειδή το Netflix αποφασίζει και όχι εμείς, τουλάχιστον ας μας εγγυηθεί κάποιος ότι στη συνέχεια της ταινίας, θα ξαναδούμε τον Lucifer....εεε τον Tom Ellis εννοούμε.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΜόλις ακούσαμε -και κολλήσαμε με- τα 2 ολοκαίνουργια τραγούδια των Spoon
Το καλοκαίρι υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική περίοδος για τους Spoon, οι οποίοι, μετά το σοβαρό come back τους το 2022 έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης, μοιάζουν ασταμάτητοι.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΟ Nicolas Cage υποδύεται τον Ιωσήφ στην ταινία ‘βιβλικού τρόμου’, The Carpenter's Son
Ο Nicolas Cage γίνεται Ιωσήφ και μας οδηγεί σε μια σκοτεινή ιστορία βιβλικού τρόμου. Το The Carpenter’s Son φέρνει την οικογένεια του Χριστού αντιμέτωπη με υπερφυσικές δυνάμεις.
Γραφει Παυλος Κρουστης