Γιατί διχάζει η βράβευση του Joker στη Μόστρα

Kάποιοι περίμεναν από το Φεστιβάλ Βενετίας το κάτι διαφορετικό. Και το φεστιβάλ τους το έδωσε.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 14 Σεπτεμβρίου 2019

Το Joker του τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ Joaquin Phoenix (The Master, Walk the Line) και του ευφυούς Todd Phillips (Hangover, Σκυλιά του Πολέμου) απέσπασε το περασμένο Σάββατο τον Χρυσό Λέοντα στο φετινό, 76ο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ένα φιλμ που επικεντρώνεται στη γέννηση του αντίπαλου δέους του Batman, του εμβληματικού κακού του σύμπαντος της DC Comics, όπως ξεπήδησε από την περιθωριακή προσωπικότητα ενός μοναχικού ανθρώπου στην εχθρική Γκόθαμ των ‘80ς, που ποτέ δεν του έδωσε μία ευκαιρία.

Ο Phoenix στα 44 του παραδίδει μία από τις καλύτερες ερμηνευτικές στιγμές της καριέρας του, γεγονός που έκανε τους περισσότερους να πιστεύουν ότι θα ήταν ο νικητής του βραβείου αντρικής ερμηνείας στη Μόστρα. Η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε, ξεπερνώντας ίσως και τις φιλοδοξίες της ίδιας της παραγωγής του Joker.

Γιατί διχάζει η βράβευση του Joker στη Μόστρα

Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και σίγουρα έφτασαν στην Αμερικάνικη Κινηματογραφική Βιομηχανία και από εκεί στα Όσκαρ. Κάποιοι χειροκρότησαν τους ανθρώπους της διοργάνωσης για την αναπάντεχη επιλογή τους, ενώ κάποιοι άλλοι αναρωτήθηκαν: Ήρθε πραγματικά η στιγμή για να κερδίσει μία ταινία για ένα διάσημο ήρωα κόμικς σαν τον Joker το μεγαλύτερο βραβείο σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο;

ΤΖΟΚΕΡ

Οι πρώτοι υποστηρίζουν ότι επιτέλους οι κινηματογραφικοί θεσμοί συνομίλησαν με την εποχή τους, έλαβαν υπόψιν την τάση που έχει διαμορφωθεί στην ποπ κουλτούρα και δικαίωσαν το κινηματογραφικό είδος που την τελευταία δεκαετία γνωρίζει μία απίστευτη άνθιση και έχει παραδώσει σουπερηρωικά "διαμαντάκια" (Wonder Woman, Avengers). Με τη σειρά τους, οι δεύτεροι, κάνουν λόγο για μία επιπόλαιη απόφαση, που έρχεται σε κόντρα με τη φιλοσοφία του φεστιβάλ να τιμά ταινίες που δεν κινούνται σε μαζικής κατανάλωσης παραγωγές, να προτείνει το κάτι διαφορετικό που μας βγάζει από την comfort zone των κινηματογραφικών συνηθειών μας και να ανοίγει νέους ορίζοντες.

Αν και το Joker (με βαθμολογία 9,6 στο IMDB, παρακαλώ) ακολουθεί την πεπατημένη όσον αφορά τη συνταγή -ένας σταρ+ένα έργο+μία επιρροή από την ποπ κουλτούρα- που αγαπά η βιομηχανία, αλλά και τα φεστιβάλ καθώς την εντάσσουν πάντα στο διαγωνιστικό τους πρόγραμμα (βλέπε για παράδειγμα The King Timothée Chalamet + Shakespeare + Game Of Thrones), δεν είναι μία κλασική ταινία σούπερ ηρώων, εμπνευσμένη από τον κόσμο των κόμικς. Για την ακρίβεια, δεν χαρακτηρίζεται από τους δημιουργούς της ως τέτοια, αλλά ως ένα ψυχολογικό θρίλερ. Εμείς θα προσθέταμε ένα πολιτικό και ψυχολογικό νεονουάρ που δεν έχει τη δομή και τη θεματική αντίστοιχων ταινιών, όπως αυτών της Marvel. Διαθέτει ρεαλιστική βία, που παραπέμπει απευθείας στο New Hollywood των 70s και σε δημιουργούς όπως οι Martin Scorsese, Michael Gimino και Francis Ford Coppola. Γιατί λοιπόν να καταχειροκροτείται ο Χρυσός Φοίνικας στον "Ταξιτζή" του Scorsese στις Κάννες το 1976 και να σοκάρεται μερίδα της κοινής γνώμης από τον Χρυσό Λέοντα στον Joker του Phillips εν έτει 2019;

Από ποια πλευρά και να το δούμε, το φετινό Φεστιβάλ Βενετίας πρότεινε κάτι διαφορετικό. Τώρα αν αυτό είναι διαφορετικά καλό ή κακό, μένει να αποδειχθεί. 

Το Joker θα ανοίξει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου 2019 από την Tanweer.

Από: Esquire IT


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.