Οι καλύτερες cameo εμφανίσεις του Martin Scorsese

Από τον Ταξιτζή μέχρι το Hugo, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Η συνήθεια του Alfred Hitchcock να εμφανίζεται στις ταινίες του αποτέλεσε ένα σήμα κατατεθέν της σκηνοθετικής του ιδιοφυΐας. Η παράδοση που έχτισε, όμως, ο σπουδαίος Βρετανός θα συνεχιζόταν με έναν άλλο πολύ σημαντικό σκηνοθέτη με καταγωγή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Ο μετρ του μαφιόζικου σινεμά, Martin Scorsese, πάντα ήθελε να εμφανίζεται όχι μόνο στις δικές του ταινίες αλλά σε οτιδήποτε του φαινόταν ενδιαφέρον - ακόμα και σε κινούμενα σχέδια όπως το Shark Tale (2004).

Σύντομες αλλά σπουδαίες ερμηνείες, συμμετοχές σε κωμωδίες, αυτοσαρκαστικοί μονόλογοι ή ακόμα και αστραπιαίες εμφανίσεις που ξεχώριζαν λόγω υπερβολικού στυλ είναι μερικά μόνο από τα χτυπήματά του. Τα cameos του Scorsese είναι τόσο πολλά που είναι σχεδόν αδύνατο να τα χωρέσει κανείς όλα σε ένα μόνο κείμενο. Υπάρχουν όμως κάποια που ξεχώρισαν κι έγραψαν τη δικιά του ιστορία, ακριβώς όπως έκανε κι ο άνθρωπος πίσω από αριστουργήματα σαν το Raging Bull (1980). Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αν όχι απαραίτητα οι καλύτερες cameos εμφανίσεις τότε σίγουρα οι πιο σημαντικές του Αμερικανού σκηνοθέτη.

The Muse

Μία κωμωδία από το 1999 με τον Albert Brooks δίπλα στις Sharon Stone και Andy MacDowell που όμως δεν διεκδίκησε ποτέ δάφνες ποιότητας ούτε μπόρεσε να κόψει αρκετά εισιτήρια στo box office. Κι όμως, το σύντομο cameo του Scorsese (ο οποίος δηλώνει σε φρενήρη ρυθμό μιλώντας πιο γρήγορα από την σκιά του ότι θέλει να κάνει remake στο Raging Bull αλλά αυτήν την φορά με έναν πολύ πιο λεπτό τύπο) αποτελεί την επιτομή της αυτοαναφορικότητας και -κυρίως- του αυτοσαρκασμού.

Entourage

Τι δουλειά έχει ένα τόσο σύντομο cameo όπου ο σκηνοθέτης δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να λέει το όνομά του στο τηλέφωνο; Ακριβώς αυτό είναι το πιο κομβικό σημείο. Η αποκάλυψη. Η αλήθεια. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η σωστή προφορά του ονόματος του Αμερικανού σκηνοθέτη έχει ταλαιπωρήσει για δεκαετίες και συνεχίζει να ταλαιπωρεί εκατοντάδες συντάκτες περιοδικών και sites ανά τον κόσμο.

Hugo

Οι καλύτερες cameo εμφανίσεις του Martin Scorsese

Όσο περνούν τα χρόνια ο Martin Scorsese δείχνει όλο και λιγότερο διατεθειμένος να πει πολλά on camera. Φαίνεται να τον ενδιαφέρει περισσότερο ένα σύντομο πέρασμα, σαν υποσημείωση, όπως αυτές που συνήθιζαν οι συγγραφείς τους παλιότερους αιώνες στο περιθώριο των χειρόγραφών τους. Έτσι, το 2011, σε αυτήν την τόσο απρόσμενη επιλογή -είναι δυνατόν ο Scorsese να γυρίζει παιδικό σινεμά;- έκανε ένα cameo που χαράχτηκε στο μυαλό μέσα μία μόλις στιγμή: Η εικόνα του με ημίψηλο καπέλο δίπλα σε παμπάλαιη φωτογραφική μηχανή του ταιριάζει γάντι.

Curb Your Enthusiasm

"Έχω δει ένα ή δύο επεισόδια του The Sopranos" είχε δηλώσει κάποτε στην The Independent, πριν συνεχίσει: "Απλά δεν μπορούσα να συνδεθώ καθόλου με τη σειρά. Όταν όμως ξεκίνησα να παρακολουθώ το Curb Your Enthusiam κατάλαβα ότι μπορείς, τελικά, να κάνεις κάτι καλό στην τηλεόραση". Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Scorsese αποφάσισε με τον πιο απροσδόκητο τρόπο να μπει στην τηλεόραση με δουλειές όπως το Boardwalk Empire και το Vinyl. Κι αυτό εδώ είναι ένα cameo (σαν φόρος τιμής) στη σειρά που τον έπεισε να το κάνει.

Taxi Driver

Αν όλες οι προηγούμενες σκηνές παρουσιάζουν απλά μεγάλο ενδιαφέρον, η cameo εμφάνιση στην ταινία που τον έκανε διάσημο σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης αποτελεί ορόσημο - ιδιαίτερα, μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι ήρθε ως λύση ανάγκης, καθώς ο ηθοποιός που προοριζόταν για τον ρόλο ακύρωσε τελευταία στιγμή. Ο εμμονικός, ρατσιστικός, αυτοκαταστροφικός μονόλογος του Marty κόβει κυριολεκτικά την ανάσα και για λίγα δευτερόλεπτα κάνει ακόμα και τον χαρακτήρα του De Niro να δείχνει ακίνδυνος. Αναμφισβήτητα η καλύτερη ερμηνεία που έδωσε ποτέ ο σκηνοθέτης on camera, τόσο καλή που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να είχε δοκιμάσει μία καριέρα και ως ηθοποιός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.

Μία σκηνή στο Furiosa: A Mad Max Saga, χρειάστηκε 78 μέρες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί

Η εν λόγω σκηνή μάλιστα, λέγεται πως είναι "πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση" του χαρακτήρα της Furiosa.

Kim Kardashian, πρωταγωνίστρια και παραγωγός στη νέα σειρά του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σειρά Calabasas.