Τα Παράσιτα, το Joker και πώς το σύγχρονο σινεμά μιλά για τη φτώχεια

Οι κοινωνικές ανισότητες στο επίκεντρο δύο ταινιών-highlights του 2019, που εξαργύρωσαν την επιτυχία τους στα φετινά Oscars.

Σε ένα ημιυπόγειο, που πλημμυρίζει κάθε λίγο και λιγάκι ζει η οικογένεια των Ki-taek: ο πατέρας Kim, η μητέρα Chung-sook, ο γιος Ki-woo και η κόρη Ki-jeong. Είναι όλοι άνεργοι, κερδίζουν χρήματα με δουλειές του ποδαριού και ελπίζουν χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό μοιάζει να πλησιάζει επιτέλους, όταν ο γιος προσλαμβάνεται ως καθηγητής αγγλικών της μικρής κόρης μίας εύπορης οικογένειας, που ζει σε μία έπαυλη σε ένα καταπράσινο λόφο. Ο Ki-woo εισβάλλει στη ζωή τους με τον πιο απρόοπτο τρόπο, ανατρέποντας κάθε έννοια ισορροπίας, λογικής και παράνοιας.

Πάνω-κάτω αυτή είναι η υπόθεση για τα "Παράσιτα" του Bong Joon-Ho (Okja, Snowpiercer). Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες και περιγραφές, αλλά δεν θα το κάνουμε. Εξάλλου, ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε παρακαλέσει μήνες πριν κοινό και κριτικούς, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο trailer, να αντισταθούν στα spoilers για να μην χαθεί η μαγεία και το σασπένς της ταινίας - και πόσο δίκιο έχει.

Τα "Παράσιτα" -τον περασμένο Μάιο κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών- έγραψαν ιστορία στην φετινή, 92η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, αναδείχθηκαν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς με τέσσερα χρυσά αγαλματίδια (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου) και έγιναν η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει το κορυφαίο Όσκαρ της χρονιάς. Καθόλου άδικα. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι εξαιρετικές, αλλά ο αφηγηματικός τρόπος του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη -συνυπογράφει και το σενάριο-, κλέβει την παράσταση. Μεταπηδά με δεξιοτεχνία από το ένα κινηματογραφικό είδος στο άλλο -από την κωμωδία στο δράμα και από εκεί στην περιπέτεια και στο θρίλερ ακόμα και στο splatter- για να μιλήσει για ένα από τα πιο διαχρονικά ζητήματα από καταβολής της ανθρωπότητας: τις κοινωνικές ανισότητες, την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών που στις μέρες μας ανοίγει ολοένα και περισσότερο, την επικινδυνότητα της απόγνωσης που επιφέρει η φτώχεια.

Τα Παράσιτα, το Joker και πώς το σύγχρονο σινεμά μιλά για τη φτώχεια

Από τη μία, οι Ki-taek παρουσιάζονται ως αντιπαθείς, άξεστοι οπορτουνιστές που κάθε ευκαιρία την μεταφράζουν σε χρήμα και από την άλλη ως απόκληροι, ως θύματα ενός κόσμου που δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να επιβιώσουν – ή καλύτερα, τους εξωθεί στα άκρα για να κρατηθούν εν ζωή, στην παρανομία, το ψέμα, τη δημιουργία μίας επίπλαστης πραγματικότητας.

ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Η θεματική των "Παρασίτων" είναι συγγενής με εκείνη μίας εντελώς διαφορετικής, όσον αφορά τη φιλοσοφία της, ταινίας που έλαμψε επίσης στην οσκαρική τελετή: το Joker του Todd Philips που αποχώρησε από τη βραδιά με δύο αγαλματίδια (Α' Ανδρικό Ρόλο για τον Joaquin Phoenix και Μουσικής) τα οποία πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του δίπλα στον Αργυρό Λέοντα που κέρδισε στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας. Εδώ, ο Phoenix μας ταξιδεύει στο σκοτεινό origin story ενός από τους πιο διάσημους villains της DC Comics και αιώνιου αντιπάλου του Batman, που εξηγεί ουσιαστικά πώς ξεκίνησαν όλα για τον παρανοϊκό κλόουν με το αιώνιο χαμόγελο.

Ο Joker του Philips είναι ένας άντρας που νοσεί ψυχικά, που μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα με την επίσης ψυχολογικά διαταραγμένη μητέρα του, που βγάζει τα προς το ζην δύσκολα, αναγκασμένος να εργάζεται ως κλόουν, που ταπεινώνεται καθημερινά για τη διαφορετικότητά του, που ζει σε μία κοινωνία διεφθαρμένη και διαιρεμένη, που αντιλαμβάνεται ότι η συμπόνια είναι πολυτέλεια για λίγους. Το χαρακτηριστικό γέλιο του, που αποτελεί απόρροια κάποιας νευρολογικής πάθησης, είναι η μόνη του αντίδραση στην κωμική συσσώρευση δυστυχιών.

Τζόκερ Χόακιν Φίνιξ 3

Με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και οι ήρωες του Bong Joon-Ho. Γελούν νευρικά χωρίς να μπορούν να σταματήσουν, όταν το τέλος διαφαίνεται να τους χτυπά δυνατά την πόρτα. Χαμογελούν αμήχανα και παραμένουν σιωπηλοί όταν ταπεινώνονται λόγω της φτώχειας τους -η άσχημη μυρωδιά που αναδύει το άπλυτο δέρμα τους- μέχρι που φτάνουν στο μη περαιτέρω και η ταπείνωση μεταμορφώνεται σε καταστροφική οργή και αυτοκαταστροφική μανία.

ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Δύο όμορες δυνάμεις που κυριεύουν επίσης και τον Joker, μετατρέποντάς τον από θύμα σε θύτη. 

joaquin phoenix joker

Κάπως έτσι, το γέλιο σβήνει από τα πρόσωπα. Η τραγωδία είναι εδώ και η κάθαρση δεν προβλέπεται για κανέναν σε μία κοινωνία που μετατρέπει τη φτώχεια σε αρρώστια. Κάθε πληγή που ο ιός ανοίγει στο σώμα τους, κάνει μετάσταση στην ψυχή και το μυαλό τους και μολύνει όποιον βρεθεί στον δρόμο τους. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

'Φτυστός' ο Stallone - Αυτός είναι ο ηθοποιός που θα τον υποδυθεί στο 'I Play Rocky'

Είναι έτοιμος να φορέσει τα γάντια του νεαρού Sylvester Stallone στη νέα ταινία I Play Rocky, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Peter Farrelly.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Θα επανενωθούν ποτέ οι Pink Floyd;

Σε συνέντευξή του στην The Telegraph, ο David Gilmour τοποθετείται για τους Pink Floyd και τη συνεργασία του με τον Roger Waters, αναδεικνύοντας το πολύπλοκο παρελθόν της μπάντας.

Τρομάξαμε να γνωρίσουμε τη Sydney Sweeney ως πυγμάχο στην ταινία Christy - Πότε βγαίνει στους κινηματογράφους

Κάτι είχε πάρει το μάτι μας, όμως τώρα που έχουμε στα χέρια μας όλες τις φωτογραφίες, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται για κανονικότατο extreme make over, που ούτε που θα μας περνούσε από το μυαλό ως ενδεχόμενο...

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Οι 10 δημοφιλέστερες σειρές αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τους χρήστες του IMDb

Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν πάρει φωτιά και αυτήν τη στιγμή οι θεατές έχουν "κολλήσει" με δέκα shows που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε λίστες. Από πολιτικά θρίλερ μέχρι σειρές αγωνίας και τρόμου, οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Αν θες να ζήσεις μία 'Δεύτερη Ζωή', τότε θα ταυτιστείς απόλυτα με το Παιδί Τραύμα

Το δεύτερο single "Δεύτερη Ζωή" από τον ομώνυμο δίσκο μόλις κυκλοφόρησε και στο βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κεχαγιάς, βλέπουμε μία πολύ δημοφιλή ηθοποιό της νέας γενιάς.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

'Βοήθεια!': O Sam Raimi επιστρέφει στον τρόμο με τη νέα του ταινία - Πρωταγωνιστεί η Rachel McAdams

Ο Sam Raimi επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε: στον τρόμο. Στο Send Help, η Rachel McAdams και ο Dylan O’Brien παλεύουν για την επιβίωσή τους σε ένα νησί που αποδεικνύεται πιο εφιαλτικό απ’ όσο φαίνεται.

Γραφει Παυλος Κρουστης