Οι αληθινές ιστορίες συνεχίζουν να εμπνέουν το Χόλιγουντ

Όταν οι σκηνοθέτες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν καταπιάνονται με biopics, γυρίζουν bio-histories.

Οι βιογραφίες ανέκαθεν ασκούσαν μια διαφορετική, πιο μυστηριώδη από τη μυθοπλασία γοητεία, που οφείλεται ξεκάθαρα στην περιέργεια να γνωρίσουμε καλύτερα προσωπικότητες που έμειναν στην ιστορία. Παρόμοια απήχηση απολαμβάνουν και οι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα ταινίες παίρνοντας φέτος τη μερίδα του λέοντος στην κινηματογραφική πίτα και μάλιστα με οσκαρικές αξιώσεις. Τις χαρακτηρίζουν άτυπα ως bio-histories, καθώς, εν αντιθέσει με τα biopics, πρόκειται για φιλμ που δεν αφορούν τη ζωή και το έργο ενός προσώπου, αλλά μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου συνέβη κάποιο αξιοσημείωτο γεγονός και είτε ξεδιπλώνουν το νήμα της ιστορίας αυτού ή με αφορμή αυτό αφηγούνται μια παράπλευρη ιστορία, αληθινή ή αποκύημα της φαντασίας κάποιου σεναριογράφου.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό φετινό παράδειγμα είναι το "Κάποτε στο... Χόλιγουντ", με τον Quentin Tarantino να γυρίζει μια μαύρη κωμωδία για τις επαγγελματικές περιπέτειες ενός ηθοποιού και ενός κασκαντέρ, τοποθετημένη στο καλοκαίρι του ’69, που σημαδεύτηκε από τις μαζικές δολοφονίες της "οικογένειας" Manson. Ο Martin Scorsese, με τη σειρά του, περιγράφει στο "The Irishman" (προβάλλεται στις αίθουσες και από 27/11 θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix) τον τρόπο με τον οποίο το οργανωμένο έγκλημα και οι μυστικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν σε ένα επικίνδυνο κυνήγι στην ήδη ταραγμένη πολιτικά δεκαετία των ’60s στις ΗΠΑ μέσα από το story του μαφιόζου εκτελεστή Frank Sheeran (Robert De Niro), ενώ ο Sam Mendes αποτυπώνει στο "1917" την ωμότητα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου (Ιανουάριος 2020) εξιστορώντας την προσπάθεια δύο Βρετανών στρατιωτών να σώσουν τη ζωή χιλιάδων συμπατριωτών τους.

Στο "Κόντρα σε όλα" (προβάλλεται στις αίθουσες) ο James Mangold με φόντο το 1966, όταν η Ford Motor έβγαλε για πρώτη φορά νοκ άουτ τη Ferrari στο Le Mans, παρουσιάζει πώς ο οραματιστής Αμερικανός σχεδιαστής αυτοκινήτων Carroll Shelby (Matt Damon) και ο ατρόμητος Βρετανός οδηγός Ken Miles (Christian Bale) κατάφεραν το ακατόρθωτο κατασκευάζοντας ένα επαναστατικό αγωνιστικό αυτοκίνητο για λογαριασμό της αμερικανικής πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στο A Beautiful Day in the Neighborhood (Ιανουάριος 2020) ο Tom Hanks μεταμορφώνεται στα χέρια της Marielle Heller στον πιο διάσημο παρουσιαστή παιδικών εκπομπών στην αμερικανική τηλεόραση, τον Fred Rogers. Η ταινία δεν αφηγείται την ιστορία της ζωής του, αλλά μιλά εμμέσως γι’ αυτή μέσα από τη γνωριμία και τη σχέση του με τον κυνικό δημοσιογράφο του Esquire Tom Junod, που το Νοέμβριο του 1998 έγραψε το προφίλ του ανθρώπου που τον έκανε να δει τη ζωή με μια πιο θετική ματιά.

Ο Steven Soderbergh δοκιμάζει στο The Laundromat (προβάλλεται στο Netflix) ένα διαφορετικό τρόπο για να ξεδιπλώσει την ιστορία πίσω από την αποκάλυψη των Panama Papers και τον αντίκτυπο που είχαν στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, με τη Meryl Streep να ενσαρκώνει μια φανταστική ηρωίδα που ένα θανατηφόρο συμβάν στην 40ή επέτειο γάμου της την οδηγεί σταδιακά στο μάτι του κυκλώνα της παγκόσμιας διαφθοράς.

Στο Bombshell (Ιανουάριος 2020) του Jay Roach οι Nicole Kidman, Charlize Theron και Margot Robbie εμπλέκονται στο σεξουαλικό σκάνδαλο που συγκλόνισε το Fox News λίγους μήνες πριν ξεσπάσει το κίνημα του #MeToo, ενώ στο "Επικίνδυνες κυρίες" της Lorene Scafaria με την Jennifer Lopez περιγράφεται πώς μια ομάδα στρίπερ "έγδυσε" τους γιάπηδες της Wall Street την περίοδο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.

Μία σκηνή στο Furiosa: A Mad Max Saga, χρειάστηκε 78 μέρες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί

Η εν λόγω σκηνή μάλιστα, λέγεται πως είναι "πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση" του χαρακτήρα της Furiosa.

Kim Kardashian, πρωταγωνίστρια και παραγωγός στη νέα σειρά του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σειρά Calabasas.