Η αληθινή ιστορία του Jimmy Hoffa

Στο The Irishman του Martin Scorsese, ο Al Pacino υποδύθηκε τον ήγετη του αμερικάνικου εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών, που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 14 Φεβρουαρίου 2022

Μπλούμφιλντ Χιλς, Ντιτρόιτ, 30 Ιουλίου του 1975, 2 το μεσημέρι. Ο Jimmy Hoffa έχει φτάσει μισή ώρα πριν το ραντεβού του και στέκεται μόνος στο πάρκινγκ του Machus Red Fox. Η επιλογή του εστιατορίου δεν είναι τυχαία. Βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής, την οδό Telegraph. Ούτε και ο Hoffa είναι τυχαίος. Μέχρι πριν μερικά χρόνια -από το 1957 έως το 1971- ήταν ο ηγέτης του πανίσχυρου εργατικού συνδικάτου των Οδηγών Φορτηγών των ΗΠΑ (Teamsters Union). Όση ώρα περιμένει, καλεί τη σύζυγό του, Josephine Poszywak Hoffa να την ενημερώσει ότι θα καθυστερήσει.

"Στις 4 θα είμαι σπίτι. Ψήσε μπριζόλες", της λέει. Ήταν η τελευταία φορά που άκουσε τη φωνή του. Δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι. Τα ίχνη του εξαφανίστηκαν, σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε. Δεν βρέθηκε ούτε ζωντανός, ούτε νεκρός, με την εξαφάνισή του να δηλώνεται επίσημα, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου του 1975.

Εκείνο το απόγευμα του Ιουλίου, ο Hoffa, θα συναντούσε τους αρχιμαφιόζους Anthony Giacalone ("Tony Jack") και Anthony Provenzano ("Tony Pro"). Τι δουλειά είχε μαζί τους; Έκανε συμφωνίες με τη μαφία και έβαζε "χέρι" στο ταμείο του συνδικάτου. Οι εκτεταμένες έρευνες που ακολούθησαν, τόσο από την αστυνομία άλλα και από το FBI, κρίθηκαν άκαρπες. Οι αρχές βρήκαν το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ ξεκλείδωτο αλλά χωρίς κάποια ένδειξη για το τι συνέβη στον Hoffa.

> Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες δράσης που σημάδεψαν το είδος

Οδηγός φορτηγού φέρεται να δήλωσε ότι τον είδε στο πάρκινγκ μέσα σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλον έναν τύπο, ενώ οι Giacalone και Provenzano αρνήθηκαν ότι είχαν ραντεβού μαζί του εκείνο το απόγευμα. Τελικά, επτά χρόνια μετά, την ίδια ημερομηνία, στις 30 Ιουλίου του 1982, ο Jimmy Hoffa θεωρήθηκε επισήμως νεκρός, παρά το γεγονός ότι η υπόθεσή του παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της αμερικάνικης ιστορίας.

Σύμφωνα με τις αρχές, το κίνητρο για τη δολοφονία του ήταν η άνοδός του στο συνδικάτο. Συγκεκριμένα, η δεύτερη αναρρίχησή του στην πιο ισχυρή ένωση στις ΗΠΑ.

Η βιογραφία

Η αληθινή ιστορία του Jimmy Hoffa

Ο James "Jimmy" Randle Hoffa, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1913, στην Μπραζίλ της Ιντιάνα από τον John και την Viola (Riddle) Hoffa. Ο πατέρας του ήταν ολλανδικής καταγωγής Αμερικάνος από την Πενσιλβανία. Πέθανε το 1920 από καρκίνο των πνευμόνων, που προκλήθηκε από τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία. Ο Hoffa ήταν μόλις επτά ετών.

Τέσσερα χρόνια, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ντιτρόιτ. Στα 14, εγκατέλειψε το σχολείο και έκανε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του και στα 16, βρήκε δουλειά σε κατάστημα τροφίμων στο τμήμα εκφόρτωσης των προϊόντων από τα φορτηγά.

Εκείνη την περίοδο, ξεκίνησε να συνδικαλίζεται και να ηγείται απεργιών. Ήταν 18 χρονών, όταν διοργάνωσε με επιτυχία καθιστική απεργία με τους υπόλοιπους εργάτες του καταστήματος για καλύτερες αμοιβές. Το 1932, του ζητήθηκε να γίνει ο οργανωτής των απεργιακών κινήσεων του Τμήματος 299 στο Ντιτρόιτ του Teamsters Union.

> Διάβασε ακόμη: Διάσημα παλιά σπίτια του Χόλιγουντ, οι φωτογραφίες

Με αυτό τον τρόπο ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν εργάστηκε ποτέ σαν οδηγός και τον Δεκέμβριο του 1946, ανακηρύχθηκε πρόεδρος του τμήματος, ενώ το 1952 στο συνέδριο των Teamsters στο Λος Άντζελες εκλέχτηκε αντιπρόεδρος σε εθνικό επίπεδο. Τη θέση του προέδρου ανέλαβε το 1957 και παρέμεινε σ' αυτήν μέχρι το 1971.

Η παράνομη δράση του

Προτού προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος, ο Hoffa βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI. Οι πρώτες έρευνες για τις παράνομες δραστηριότητές του ξεκίνησαν το 1957 και κορυφώθηκαν το 1960 με την εκλογή του John F. Kennedy στην προεδρία των ΗΠΑ και την τοποθέτηση του αδερφού του, Robert F. Kennedy στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι υποψίες ότι ήταν αναμεμειγμένος στο οργανωμένο έγκλημα έγιναν κατηγορίες τέσσερα χρόνια μετά, όταν καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για απόπειρα δωροδοκίας ενόρκου και αλλά πέντε για τη χορήγηση δανείων από το συνταξιοδοτικό ταμείο των Teamsters σε μαφιόζους.

Φυλακίστηκε το 1967 και μία πενταετία αργότερα αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο ότι δεν θα συνδικαλιστεί ξανά μέχρι το 1980 σύμφωνα με τα όσα είχε διαμηνύσει ο τότε πρόεδρος Richard Nixon. Ωστόσο, δεν τήρησε τη συμφωνία και ξεκίνησε τις προσπάθειες για να εκλεγεί πρόεδρος της ένωσης. Δεν εξελέγη τελικά ποτέ ξανά, γιατί εξαφανίστηκε.

Οι άκαρπες έρευνες

ΤΖΙΜΙ ΧΟΦΑ THE IRISHMAN

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η τοπική μαφία είναι ο πιο πιθανός ένοχος. Αποδείξεις δεν υπάρχουν, αλλά λέγεται ότι η επιστροφή του Hoffa στην εξουσία θα αποσταθεροποιούσε τη θέση της στην ένωση κατά την απουσία του.

Το 2001, πάντως, έγινε γνωστό ότι η τρίχα που βρέθηκε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του Joey Giacalone, γιου του Anthony Giacalone (ο ένας εκ των δύο μαφιόζων που είχε ραντεβού το μοιραίο μεσημέρι ο Hoffa) ανήκε στον Jimmy Hoffa. Τα στοιχεία ωστόσο δεν επαρκούσαν, ώστε να απαγγελθεί κατηγορία.

Μέσα στα χρόνια, ο φάκελος της άλυτης αυτής υπόθεσης έχει ανοίξει και κλείσει αμέτρητες φορές. Ένας γκάνγκστερ που δρούσε στην περιοχή αποκάλυψε κάποια σκοτεινά μυστικά στην αστυνομία, υποσχόμενος ότι θα τους δείξει πού βρίσκεται θαμμένο το πτώμα του Hoffa. Η προσπάθειά του ήταν ανεπιτυχής.

Το βιβλίο-κλειδί

ΤΖΙΜΙ ΧΟΦΑ THE IRISHMAN

Το 2004, ο Charles Brandt, εκ των δικηγόρων που εργάστηκαν στη διαλεύκανση του φόνο του Hoffa κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο I Heard You Paint Houses (Έμαθα ότι βάφεις τοίχους, φράση που χρησιμοποιείται από τη μαφία όταν αναθέτει σε κάποιον να σκοτώσει). Πρωταγωνιστής του ήταν ένας τύπος με το παρατσούκλι "The Irishman", κατά κόσμον Frank Sheeran. Ένας μαφιόζος που γνώριζε καλά τον Hoffa.

Σ' αυτό το βιβλίο είναι βασισμένη η ομότιτλη ταινία του Martin Scorsese με τον Al Pacino στον ρόλο του Hoffa και του Robert De Niro στου Sheeran, που προβάλλεται στο Netflix.

Σύμφωνα με τον Sheeran, η εξαφάνιση του Hoffa αποφασίστηκε όταν απείλησε ότι θα αποκαλύψει κάποιους από τους συνδέσμους της ένωσης με τη μαφία, ενώ ο άνθρωπος που διέταξε τον θάνατό του ήταν ο Russell Bufalino, ένας από τους μεγάλους μαφιόζους της Πενσιλβανίας.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο: "Ο Sheeran πήγε στο ραντεβού με τον O'Brien και έναν άλλο εγκληματία, τον Salvatore Briguglio με το παρατσούκλι "Sally Bugs". Μόλις έφτασαν, προειδοποίησαν τον Hoffa ότι ο τόπος συνάντησής του είχε αλλάξει. Ταξίδεψαν λοιπόν μαζί βορειοδυτικά του Ντιτρόιτ, όταν κάποια στιγμή ο άνθρωπος που μέχρι τότε εμπιστευόταν ο Hoffa, ο Sheeran, του έριξε δύο σφαίρες στην καρδιά. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία, ωστόσο, δεν βρέθηκαν ποτέ".


Φωτογραφίες © Getty Images

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.