Οι κορυφαίες ταινίες του Kirk Douglas

O σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός έφυγε στα 103 του χρόνια. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του όμως είναι τεράστια.

Ο εβραϊκής καταγωγής Issur Danielovitch, κατά κόσμον Kirk Douglas, δεν ήταν ο πιο ωραίος, ο πιο γοητευτικός ή ο πιο επιβλητικός σωματικά ηθοποιός. Δε μεγάλωσε σε κάποιο σπίτι καλλιτεχνών αλλά, αντίθετα, χρειάστηκε από πολύ μικρή ηλικία να κάνει δουλειές του ποδαριού για να βοηθήσει την οικογένειά του. Κατάφερε, όμως, μέσα από την σκληρή δουλειά και την επιμονή να κυριαρχήσει απόλυτα στα 50s και τα 60s του αμερικανικού σινεμά αποτελώντας ουσιαστικά ένα από τα ιερά τέρατα του έχτισαν τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ.

Δυναμικός, εκφραστικός, γεμάτος απίστευτη ενέργεια, δε δίστασε ποτέ να τσαλακωθεί αλλά ούτε και να ερμηνεύσει αντιήρωες - με κάποιους από αυτούς να αφήνουν εποχή. Οι εκρήξεις του μπροστά στην κάμερα ήταν θρυλικές, ιδιαίτερα μέχρι να εμφανιστεί ο Al Pacino για να αναλάβει τη σκυτάλη των εκρηκτικών ερμηνειών. Ο Kirk Douglas μπορεί να έφυγε στα 103 του χρόνια, η κληρονομιά όμως που άφησε πίσω του είναι τεράστια. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά την εποχή που μεσουρανούσε, οι ρόλοι που ζωντάνεψε στην οθόνη παραμένουν πιο επίκαιροι από ποτέ. Γιατί, τελικά, αυτό είναι το στοιχείο που κάνει μία ταινία κλασική. 

Champion (1949)

Ένας μποξέρ προσπαθεί να κυριαρχήσει στο ρινγκ και να ανέβει στα πιο ψηλά σκαλιά του αθλήματος. Απλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να τσαλαπατήσει τις ζωές άλλων ανθρώπων όσο παλεύει με τους δικούς του πολύ προσωπικούς δαίμονες.

Detective Story (1951)

Μία εκρηκτική ερμηνεία σε ένα σπονδυλωτό crime movie που θεωρείται, όχι άδικα, κλασικό αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο από τα συνηθισμένα. H παρουσία του Douglas στην οθόνη είναι τόσο κυριαρχική που δεν αφήνει περιθώρια τόσο στους θεατές όσο και τους συμπρωταγωνιστές να αναπνεύσουν ή να πάρουν τα μάτια τους από πάνω του.

Ace in the Hole (1951)

O Chuck Tatum είναι ένας χαρακτήρας που έγραψε ιστορία στο αμερικανικό σινεμά. Ο αντιήρωας του Billy Wilder είναι ένας ρεπόρτερ χωρίς ηθική πυξίδα. Ένας τύπος που δε θα διστάσει να βουτήξει τα χέρια του στη λάσπη για να βγάλει την είδηση και το αποκλειστικό ρεπορτάζ. Πολλά χρόνια πριν τα fake news, o Douglas κατάφερε με την ερμηνεία του να φέρει στην επιφάνεια όλη την τοξικότητα και την απανθρωπιά που κρύβει πολλές φορές το επάγγελμα της δημοσιογραφίας.

The Bad and the Beautiful (1952)

Πόσο αιμοβόρο μπορεί να γίνει το Χόλιγουντ; Πώς λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανία θεάματος του πλανήτη; Με ποιον τρόπο μπορεί ένας άνθρωπος να καταστρέψει τις ζωές των άλλων γύρω του; Αυτά και άλλα πολλά με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Douglas να υποδύεται τον γιο ενός μεγαλοπαραγωγού του σινεμά, σε έναν ρόλο που του χάρισε μία υποψηφιότητα για το πολυπόθητο Όσκαρ που δεν πήρε ποτέ.

Lust for Life (1956)

Κανείς δε θα περίμενε ότι ο Douglas (γνωστός για τους ρόλους του ως ντεκέκτιβ, στρατιωτικός, σκληρός ρεπόρτερ και γόης) θα μπορούσε να ερμηνεύσει τον διάσημο ζωγράφο με τα δεκάδες ψυχολογικά προβλήματα, Vincent Van Gogh. Και όμως, τα κατάφερε, περισσότερο από καλά.

Paths of Gloy (1957)

Ο Stanley Kubrick που δεν εμπιστευόταν ποτέ και κανέναν εστίασε τον φακό του πάνω στην ερμηνεία του διάσημου τότε star. Ένα αντιπολεμικό έπος, για έναν στρατιωτικό που προσπαθεί να γλιτώσει τους φαντάρους του από εκτέλεση στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία εκτέλεση που θα λάβει χώρα μόνο και μόνο για να φυλάξουν τα νώτα τους οι υψηλοβάθμοι στρατιωτικοί που καθισμένοι στην άνεση της θέσης τους πήραν όλες τις λάθος αποφάσεις. Μία ταινία για το θάρρος και τη δειλία. Εκρηκτική, ανθρώπινη, συγκλονιστική και ίσως η καλύτερη ερμηνεία του Douglas.

Spartacus (1960)

Για τους περισσότερους θεατές εκεί έξω, είναι η μοναδική φορά που είδαν τον Douglas στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη. Οι sword and sandals ταινίες ήταν τα blockbusters της εποχής. Ο Kubrick όμως με τη βοήθεια του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού ανέλαβε ένα εμπορικό project -το οποίο βασιζόταν στο διασκευασμένο σενάριο ενός ανθρώπου που είδε το τέρας του Μακαρθισμού με τα ίδια του τα μάτια (βλέπε Donald Trumbo)- καταφέρνοντας μέσα από την αληθινή ιστορία του σκλάβου-επαναστάτη να γυρίσει ένα πραγματικό έπος που αντέχει στον χρόνο.

Lonely Are the Brave (1962)

Ο Douglas έπαιξε στη διάρκεια της καριέρας του, και λόγω εποχής, πολλές φορές σε γουέστερν. Αυτό εδώ ξεχωρίζει γιατί τα ηθικά διλήμματα που κατάφερε να περάσει ο σπουδαίος σεναριογράφους, Dalton Trumbo, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αντηχούν ως αιώνιο ερώτημα: Να πας ή να μην πας τελικά κόντρα στα πιστεύω σου για να κάνεις τη δουλειά σου;

Seven Days in May (1964)

Ένα εκρηκτικό πολιτικό θρίλερ με στοιχεία sci-fi καθώς οι στρατιωτικοί των Η.Π.Α ετοιμάζουν πραξικόπημα ενάντια στον Πρόεδρο που θέλει αφοπλίσει πυρηνικά την Αμερική. Όσο για τον Douglas; Κατάφερε και σε αυτήν την ταινία να επιβάλλει την παρουσία του μέσα από πολύ δυνατούς διαλόγους και να αποδώσει την αίσθηση απειλής που είναι πανταχού παρούσα στα σκοτεινά μονοπάτια της πολιτικής και της κατασκοπίας.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.