Όσα έμαθε η ζωή στον Kirk Douglas

Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής ενός κορυφαίου ηθοποιού και πολύ σπουδαίου ανθρώπου.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 09 Δεκεμβρίου 2021

Τέλος εποχής. Οι δύο αυτές λέξεις περιγράφουν το τι ακριβώς υπήρξε για το Χόλιγουντ ο Kirk Douglas που μας αποχαιρέτησε σε ηλικία 103 ετών, τον Φεβρουάριο του 2020. Ο σπουδαίος ηθοποιός, γεννημένος στις αρχές του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα μία ημέρα σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου του 1916, άφησε το στίγμα του στο αμερικανικό σινεμά παίζοντας τόσο σε εξαιρετικά blockbuster της εποχής (Σπάρτακος) όσο και σε ταινίες που έσπαγαν όλα τα ταμπού (To τελευταίο ατού) και έμπηγαν βαθιά το μαχαίρι της κριτικής στο κόκκαλο της κοινωνίας. 

Δυναμικός, επίμονος, δουλευταράς, γεμάτος ουσιαστικές ευαισθησίες, δε δίστασε να κοντράρει με τα μεγάλα αφεντικά του Χόλιγουντ υποστηρίζοντας τα πιστεύω του. Μεγαλώνοντας άρχισε, όχι άδικα, να παίρνει τη μορφή ενός σοφού γέροντα με βαθιά γνώση της κινηματογραφικής βιομηχανίας, της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και της ίδιας της ζωής. Κάτι που αποτυπώθηκε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αμερικανικό Esquire τον Απρίλιο του 2001.

> Για να καταφέρεις οτιδήποτε, πρέπει να είσαι αρκετά γενναίος ώστε να δεχθείς την πιθανότητα να αποτύχεις.

> Λέω στους γιους μου ότι δεν είχαν τα ίδια πλεονεκτήματα με εμένα όταν μεγάλωναν. Εγώ προέρχομαι από την απόλυτη φτώχεια. Δεν υπήρχε πουθενά να πάω πέρα από ψηλότερα.

> Δώσε στα παιδιά σου πολύ χώρο για να αναπτυχθούν. Άστα να κάνουν τα δικά τους λάθη. Μην τους δίνεις τόσες πολλές συμβουλές. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό· αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστείς. Είναι ένα τυχερό παιχνίδι: Ρίχνεις τα ζάρια, και περιμένεις να δεις τι θα συμβεί.

> Η αγάπη έχει περισσότερο βάθος καθώς μεγαλώνεις.

Όσα έμαθε η ζωή στον Kirk Douglas

> Όσο περισσότερο μελετώ την Τορά (σ.σ: οι διδασκαλίες του Μωυσή), τόσο λιγότερο θρησκευόμενος γίνομαι, τόσο περισσότερο πνευματικός άνθρωπος. Εμείς οι Εβραίοι μάθαμε να διαβάζουμε τα Εβραϊκά, αλλά δεν έχουμε καμία ιδέα τι στο διάολο διαβάζουμε Κατά τη διάρκεια του Γιουμ Κιπούρ (σ.σ: θρησκευτική γιορτή), διάβαζα τις αγγλικές μεταφράσεις και τότε έκανα μία συνειδητοποίηση: Υπάρχει τόσο μεγάλη λατρεία για τον Θεό, ο Θεός όμως δεν έχει ανάγκη τους δικούς μας ύμνους. Εκείνο που θέλει για εμάς, είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

> Οι Μουσουλμάνοι ακολουθούν τον Μωάμεθ για να αγγίξουν τον Θεό. Οι Χριστιανοί ακολουθούν τον Χριστό, οι Εβραίοι τον Μωυσή. Επί της ουσίας, όμως, είναι ο ίδιος Θεός.

> Όλοι διαθέτουμε από έναν εγωισμό.

> Ποτέ δεν ήθελα να γίνω κινηματογραφικός ηθοποιός. Ξεκίνησα από το σανίδι. Την πρώτη φορά που μου πρότειναν να γυρίσω ταινία, αρνήθηκα την προσφορά. Ύστερα γεννήθηκε ο Michael και είχα ανάγκη τα λεφτά, οπότε δέχθηκα. Καμιά φορά, τα πράγματα που σε κρατούν εγκλωβισμένο, σε ελευθερώνουν στο τέλος.

> Η διαδικασία μάθησης συνεχίζεται μέχρι την ημέρα που θα πεθάνεις.

> Εάν πίστευα ότι κάποιος άντρας δεν έχει διαπράξει ούτε μία αμαρτία στη ζωή του, δεν πιστεύω ότι θα τον έκανα παρέα. Ένας άντρας με ελαττώματα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

> Το να κάνεις ταινίες είναι μία μορφή ναρκισσισμού.

> Όταν φιλώ τους γιους μου στο στόμα, οι άνθρωποι με κοιτούν περίεργα. Βλέπουν στην οικειότητα μία μορφή αδυναμίας. Ένα παιδί όμως χρειάζεται αυτήν τη φυσική οικειότητα με τον πατέρα του, ακριβώς όπως την έχει ανάγκη από τη μητέρα του.

> Όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα, πάντοτε μπορούν να γίνουν χειρότερα. Τι θα γινόταν ένα εγκεφαλικό με άφηνε με δυσκολίες στον λόγο;

> Τα λάθη που αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις κάνει, δεν θα έπρεπε ποτέ να υπολογίζονται ως λάθη.

> Μία τεράστια απογοήτευση της ζωής μου ήταν η Φωλιά του Κούκου. Αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου, κανείς όμως δεν ήθελε να το γυρίσει σε ταινία. Έτσι, πλήρωσα από την τσέπη μου για ανέβει ως θεατρικό έργο στο Μπρόντγουεϊ. Υπάρχει σε αυτό, μία σκηνή που είναι πραγματικά πανέμορφη. Ο McMurphy προσπαθεί να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πτέρυγα. Υπάρχει ένα νιπτήρας στον τοίχο, τον οποίο προσπαθεί να ξεριζώσει με τα χέρια του, αλλά δεν μπορεί. Προσπαθεί πραγματικά σκληρά αλλά μάταια.

Καθώς φεύγει από το δωμάτιο, με όλους τους άλλους να έχουν στραμμένα τα μάτια τους πάνω του, γυρνά προς το μέρος τους και λέει: "Προσπάθησα, γαμώτο, προσπάθησα πραγματικά πολύ!". Κάποιες φορές πιστεύω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω αυτήν την ατάκα στον επιτάφιό μου.

> Η πολιτική έχει εξελιχθεί σε μία βρώμικη λέξη.

> Πριν λίγο καιρό, την ώρα που έπαιζα γκολφ, είπα στη σύντροφό μου: "Ας αφήσουμε αυτά τα γερόντια να ρίξουν πρώτα". Και εκείνη μου είπε: "Kirk, αυτά τα γερόντια είναι 15 χρόνια νεότερά σου".

> Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις καλός σε αυτά. Ένα από εκείνα είναι και το γκολφ.

> Η ηλικία είναι στο μυαλό. Επέζησα από μία πτώση ελικοπτέρου και μία σοβαρότατη εγχείρηση στην πλάτη. Έχω βηματοδότη. Πέρασε ένα εγκεφαλικό που με οδήγησε ένα βήμα πριν την αυτοκτονία. Παρόλα αυτά λέω στον εαυτό μου ότι πρέπει να συνεχίσω να εξελίσσομαι. Αυτό είναι το δικό μου αντίδοτο στη μεγάλη ηλικία.

> Ίσως όταν πεθαίνεις, βρίσκεσαι μπροστά σε έναν τεράστιο άντρα με γένια που είναι καθισμένος πάνω σε έναν θρόνο, και εσύ του λες: "Βρίσκομαι στον παράδεισο;". Για να σου απαντήσει:΅"Παράδεισος; Μόλις ήρθες από τον παράδεισο".

Kirk Douglas 3

> Οι θρησκείες έχουν σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Κάτι πηγαίνει τελείως στραβά.

> Οι άνθρωποι πάντα μιλούν για τις παλιές καλές εποχές. Λένε ότι οι παλιές ταινίες ήταν καλύτερες, οι παλιότεροι ηθοποιοί ήταν σπουδαίοι. Προσωπικά δεν το πιστεύω. Το μόνο που μπορώ να πω για τις παλιές "καλές" εποχές είναι πως πια έχουν περάσει.

> Οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να καταστρέψουν το Ισραήλ είναι οι Εβραίοι. Είναι πραγματικά ξεροκέφαλοι άνθρωποι. Είναι δύσκολο να τα πας καλά μαζί τους. Υπάρχει ένα ανέκδοτο με τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Αμερικής, με τον πρώτο να λέει: "Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να είσαι Πρόεδρος περισσότερων από 250 εκ. ανθρώπων, πώς θα σου φαινόταν όμως να είσαι Προέδρος σε 5 εκ. προέδρους;".

> Νιώθω ότι μόλις πριν λίγο καιρό κατάλαβα ποιος πραγματικά είμαι. Αντιλήφθηκα τα δυνατά μου σημεία, τις αδυναμίες μου, τις ζήλιες που κρύβω – σαν όλα αυτά να έβραζαν μέσα μου για χρόνια, και καθώς έβραζαν, γίνονταν ατμός, με αποτέλεσμα να μένουν σιγά σιγά στην χύτρα μόνο όσα πραγματικά αποτελούν την ουσία μου, εκείνα τα πράγματα με τα οποία ξεκίνησα στην αρχή της ζωής μου.

Από: Esquire US


Φωτογραφίες © Getty Images

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι London Grammar ζουν στο δικό τους παράλληλο σύμπαν

Λίγο πριν το αποψινό live τους στο Release Athens, μερικές σκέψεις για τη μουσική που "φωνάζει" συναίσθημα.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Πώς βρέθηκε ο Juancho Hernangomez στο Hustle

O Bo Cruz του Hustle μιλά στο αμερικανικό Esquire και εξηγεί τα πάντα

Γραφει Νικος Παπαηλιου

Patti Smith: Βγείτε στους δρόμους, εσείς είστε το μέλλον

Χθες στο Ηρώδειο, η Patti Smith, η ιέρεια της νεοϋορκέζικης punk rock σκηνής, χόρεψε, τραγούδησε, απήγγειλε Allen Ginsberg και ούρλιαξε για την ελευθερία.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Κάτι τρέχει με το Netflix

Το Netflix απέλυσε 300 ακόμα υπαλλήλους μετά την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνδρομητών από τις αρχές του έτους.

Η Jerry Hall και οι άντρες της ζωής της

Andy Warhol, Mick Jagger, Rupert Murdoch και 15 ακόμα άντρες που συνδέθηκαν με την Jerry Hall ή της χρεώθηκαν από τους gossip editors.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας