Οι μάλλον καλύτερες ταινίες των 80s

Ή πώς το χρυσό κινηματογραφικό βιβλίο της δεκαετίας γράφτηκε σε 20 σπουδαία κεφάλαια.

Είναι τα 80s η καλύτερη δεκαετία όλων των εποχών; Για όσους από εμάς μεγαλώσαμε στον απόηχό τους διατηρούν -με τα "καλά", τα "κακά" και τα τρομερά κιτς στοιχεία τους- μία απίστευτη γοητεία. Μοιραία, λοιπόν, κουβαλούν μαζί τους και μία υπέροχη νοσταλγία. Πόσο ενδιαφέρον, όμως, είναι τελικά το κινηματογραφικό σύμπαν εκείνης της δεκαετίας; Το name-dropping ταινιών θα αρκούσε και θα σε περίσσευε για να σε πείσει όπως επίσης και η λίστα που ακολουθεί με αυτές τις παραγωγές που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι καλύτερες ταινίες των 80s.

Με κίνδυνο να μείνουν έξω αριστουργήματα (όπως το The Thing και το Platoon) ακολουθεί μία λίστα με τις 20 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας. Προσοχή: Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού βασίζεται στις βαθμολογίες του IMDb. Ας δούμε, λοιπόν, ποια φιλμ είναι εκείνα που μπορούν να μας κρατήσουν ξανά συντροφιά, τώρα που σε καιρούς καραντίνας, το σινεμά αποκτά ξανά μία άγρια και τρομακτική ομορφιά.

Fitzcarraldo (1982)

H ίσως καλύτερη ταινία του ιδιοφυούς Werner Herzog για το πώς είναι να προσπαθείς ώστε τα πιο τρελά σου όνειρα να γίνουν πραγματικότητα. Ή αλλιώς ο αγώνας ενός παλαβού τύπου να χτίσει μία όπερα στη μέση του Αμαζονίου.

Βαθμολογία: 8,1

Blade Runner (1982)

Οπτικό αριστούργημα, σκληρό νουάρ από εκεί που δεν το περιμένεις, ατμόσφαιρα που όρισε το sci-fi σινεμά και στο τέλος ο Rutger Hauer να δίνει ρεσιτάλ καθώς μία ρέπλικα αποχαιρετά τον μάταιο τούτο (ανθρώπινο) κόσμο. 

Βαθμολογία: 8,1

Ran (1985)

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψουν το επικό αριστούργημα του Akira Kurosawa. Φοβεροί και τρομεροί σαμουράι με σπαθιά-κατάνα στα χέρια, σε ένα οπτικό υπερθέαμα που μένει χαραγμένο για πάντα στο μυαλό.

Βαθμολογία: 8,2

Raging Bull (1980)

Η αιρετική άποψη θέλει το Οργισμένο Είδωλο να είναι η κορυφαία ταινία του Martin Scorsese. Οι απόψεις διίστανται, όλοι έχουν άλλωστε από μία, αλλά εμείς λέμε να ακολουθήσουμε την αιρετική άποψη.

Βαθμολογία: 8,2

Die Hard (1988)

Όποιος έχει παρακολουθήσει κάποια πιο διασκεδαστική περιπέτεια από το magnum opus των action heroes στα 80s ας σηκώσει το χέρι του. Σε αντίθεση περίπτωση ας δει για άλλη μία φορά τον Bruce Willis να τα βάζει μόνος του απέναντι σε όλους και σε όλα φορώντας wife-beater.

Βαθμολογία: 8,2

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Steven Spielberg, Harrison Ford στον ρόλο του πιο αγαπημένου αρχαιολόγου όλων των εποχών και δράση, δράση, δράση.

Βαθμολογία: 8,2

 Das Boot (1981)

Πόσες φορές έχουμε παρακολουθήσει την πλευρά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Αυτή εδώ είναι πάντως η κορυφαία στιγμή. Όσο για το τι διαπραγματεύεται το γερμανικό φιλμ; Τον αγώνα ενός πληρώματος υποβρυχίου να κρατηθεί ζωντανό, κάτω από νερό, μέσα στον παραλογισμό της παγκόσμιας σύρραξης αλλά και του ναζιστικού καθεστώτος. 

Βαθμολογία: 8,3

Amadeus (1984)

Η ζωή του Wolfgang Amadeus Mozart είναι από μόνη της τρομερά ενδιαφέρουσα. Απλά γίνεται ακόμα πιο γοητευτική στα χέρια ενός σπουδαίου σκηνοθέτη όπως ο Miloš Forman.

Βαθμολογία: 8,3

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)

Τον Πόλεμο των Άστρων είτε τον αγαπάς παράφορα είτε τον μισείς θανάσιμα. Δεν υπάρχουν ημίμετρα εδώ. Και αυτή είναι η τρίτη ταινία της πρώτης τριλογίας που άλλαξε μία για πάντα το εμπορικό σινεμά.

Βαθμολογία: 8,3

Scarface (1983)

Ταινία σταθμός, ερμηνεία-δυναμίτης, σκηνές που έχουν γραφτεί στο συλλογικό ασυνείδητο. Είναι η καλύτερη μαφιόζικη ταινία όλων των εποχών; Όχι, αλλά σίγουρα είναι εκείνη που βλέπεται πιο ευχάριστα ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να μάθεις όλες τις (γνωστές) ατάκες απ' έξω.

Βαθμολογία: 8,3

Full Metal Jacket (1987)

Κάπως έτσι αποφάσισε ο τεράστιος Stanley Kubrick να μιλήσει για τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Ο στρατός είναι παράλογο πράγμα και τίποτα δεν τον περιγράφει καλύτερα από (α) την ιαχή "This is my rifle, this is my gun, this is for war, this is for fun" και (β) την πλέον συγκλονιστική στιγμή της ταινίας που δεν περιγράφουμε για να μην κάνουμε spoiler.

Βαθμολογία: 8,3

Come and See (1985)

Μιλώντας για τη φρίκη του πόλεμου και ιδιαίτερα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καμία άλλη ταινία δεν την έχει -κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντα- προσεγγίσει τόσο πιστά όσο αυτό το συγκλονιστικό δημιούργημα του Elem Klimov. Σημαντική σημείωση: Ο σκηνοθέτης ήταν παιδί όταν οι Ναζί έμπαιναν στη Σοβιετική Ένωση, είχε δει, δηλαδή, τις θηριωδίες με τα ίδια του τα μάτια.

Βαθμολογία: 8,3

Aliens (1986)

Το διάστημα δεν ήταν ποτέ των ποτών πιο τρομακτικό και κλειστοφοβικό από ότι σε αυτό το sci-fi θρίλερ αναφοράς του Ridley Scott.

Βαθμολογία:  8,3

Once Upon a Time in America (1984)

Κάποιες ταινίες είναι σαν μεγάλα αμερικανικά μυθιστορήματα. Απλά είναι τρομερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτό το "μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα" που βουτά στη διαχρονικές ζυμώσεις του υπόκοσμου των Η.Π.Α γυρίστηκε από εναν Ιταλό· τον Sergio Leone. 

Βαθμολογία: 8,4

Raiders of the Lost Ark (1981)

Στο repeat και στην καλύτερή του εκδοχή: Steven Spielberg, Harrison Ford στον ρόλο του πιο αγαπημένου αρχαιολόγου όλων των εποχών και δράση, δράση, δράση. 

Βαθμολογία: 8,4

The Shining (1980)

Δεν είμαι σίγουρος αν κάποιος πρέπει να δει το ίσως κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ όλων των εποχών εν μέσω καραντίνας. Αν πάντως κάποιος θέλησε να αφηγηθεί την τρέλα του εγκλεισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτός ήταν ο Stanley Kubrick. Τα κατάφερε κάτι περισσότερο από περίφημα.

Βαθμολογία: 8,4

Cinema Paradiso (1988)

Το σινεμά είναι μαγεία και το εξαιρετικό φιλμ του Giuseppe Tornatore καταφέρνει το μάλλον ακατόρθωτο: Να κάνει, δηλαδή, εικόνα αυτά τα μαγικά συναισθήματα.

Βαθμολογία: 8,5

Back to the Future (1985)

Ας επιστρέψουμε, όμως, στα 80s, μιας και τίποτα δεν μοσχοβολάει 80τίλα όσο αυτή η εδώ η περιπέτεια φαντασίας: Φουλ 80s στυλ, φουλ 80s ήρωες, φουλ 80s νοσταλγία. ΌΚ, λίγο πιο υψηλή βαθμολογία από ό,τι θα έπρεπε αλλά δεν πειράζει. Χαλάλι.

Βαθμολογία: 8,5

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

Είναι η καλύτερη ταινία του Πολέμου των Άστρων. Αυτό αρκεί και περισσεύει σε ένα 80s γαλαξία πολύ πολύ μακριά από εδώ.

Βαθμολογία: 8,7


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος